Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lotta Gröning

Affären Alexander Fridback är synnerligen oroväckande

Alexander Fridback, alias Egor Putilov är en man som har flera identiteter. Det är inte ovanligt att människor skaffar sig flera identiteter, fenomenet är känt både hos Säpo och Migrationsverket. I den här krönikan kallar jag honom för Alexander Fridback.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Just nu är han känd för att arbeta på SD riksdagskansli. Men han har haft en otrolig förmåga att skaffa sig åtråvärda jobb men möjligheter till insyn och inflytande i den svenska makteliten. Han har en gedigen CV, då han arbetat som journalist på flera av de större nyhetsredaktionerna såsom Expressen, Aftonbladet och Sveriges Radio. Men han har också tidigare varit handläggare på Migrationsverket. Nu rör han sig alltså fritt i riksdagen.

Hans olika identiteter och pseudonymer är hämtade ur en spionroman. Han tycks också ha ett syfte med det han skriver och gör. SD är en oerhört bra plattform för att leverera olika åsikter i frågor som rör invandring och flyktingar, åsikter som väcker vrede och ilska. På Aftonbladet fick han en debattartikel publicerad som krävde att asylsökande skulle få rösträtt. Den skapade mycket ilska.

Men det är inte debattinläggen som är det värsta i den här historien. Det är hans arbetsplatser och inte minst den i riksdagen. För försvarsstaben och för försvarsminister Peter Hultqvist ringer alla varningsklockor. Det hör till saken att Alexander Fridback, alias Egor Putilov, också gjort en synnerligen märklig fastighetsaffär med en rysk affärsman 2014 och tjänade 6 miljoner. Detta understryker bara hur allvarlig frågan är och hur olämpligt det är i nuläget att ha en sådan person i riksdagen.


Flera toppolitiker som Expressen talat med kallar honom för en potentiell säkerhetsrisk. Det är tydligen bara Jimmie Åkesson som inte förstår allvaret i den här situationen. Han gömmer sig bakom att Alexander Fridback är kontrollerad av olika säkerhetsinstanser både hos riksdagen och Säpo. Han verkar också tro på Alexander Fridbacks version om att han måste ha olika identiteter eftersom han lever under skyddad identitet.

Men Jimmie Åkesson är ansvarslös. Alexander Fridback bör fråntas sina arbetsuppgifter omedelbart och lämna riksdagen tills hans identiteter och handlingar är utredda. Det här är ett mycket allvarligt läge och bara misstanken att han kan vara en ulv i fårakläder som avlyssnar samtal, har tillgång till riksdagens interna information och datasystem är oerhört alarmerande. Det innebär att Åkesson ingenting gör och inte tar varningarna på allvar blir han också indirekt ett hot mot rikets säkerhet. Vilket gäng Jimmie Åkesson omger sig med. Det är sorgligt att politik ska bedrivas med kampanjer och propaganda som skadar in människor på flykt som behöver en fristad och solidaritet.

Aftonbladet, Sveriges Radio, Expressen och flera andra redaktioner lät sig luras. Han är onekligen skicklig, Alexander Fridback. Han vet precis hur man går till väga för att bli en del av etablissemanget. Media är också en guldgruva till information. Jag måste ställa frågan: Är vi naiva i Sverige? Det är inte första gången vi blir grundlurade. Senast var det KI och Macchiariniaffären som gjorde oss till åtlöje. Men affären Alexander Fridback är mer alarmerande och synnerligen oroväckande.