1) Skrota klyschorna
Globaliseringen, EU och marknadsekonomin slår hårt mot den socialdemokratiska ideologin. De politiska medlen som fanns för att öka jämlikhet och minska klyftor finns inte längre. Det är en situation som är svår att hantera för partiledningen, vilket resulterat i att retoriken från förr används än i dag.
Det som tidigare var realistiskt är numera mest klyschor. Uttryck som ”alla ska med”, ”folkhemmet ska återuppbyggas” och ”vi garanterar välfärden” saknar trovärdighet.
Fattigpensionärer, köer i sjukvården och diskriminering av landsbygden är reella problem som måste lösas – och väljarna köper inte slagord från förr.
2) Våga möta folket – på riktigt
Politikernas ”rädsla” för att träffa människor och ha kontakt med samhällsutvecklingen. När Stefan Löfven reser runt i landet träffar han ofta inbjuda medborgare och politiska företrädare från det egna partiet. Frågor till Löfven måste ibland till och med lämnas in skriftligt, sedan väljer någon partifunktionär vilka frågor som ska ställas på mötet med statsministern.
Om folkrörelsestämpeln ska finnas kvar krävs kontakt med folket. Våga möta dem även om de är förbannade och besvikna. ”Vi och dom”-stämpeln måste bort mellan folkvalda och folket.
3) Sväng vänster
Partiets högervridning är ett enormt problem för kärnväljarna. Gamla socialdemokrater har gått från att vara ”välfärdsbyggare” till kunder på ett äldreboende. De har fått uppleva privatisering av skolor, sjukvård, äldreboenden. De har fått ta ansvar för att placera sina egna pensionspengar, de har blivit klienter till Försäkringskassan och måste själva bevisa sin sina sjukdomar och arbetsskador.
Civilsamhället tvingas ta över statens uppgifter. Spiken i kistan blev januariöverenskommelsen där en socialdemokratisk regering valde att driva en borgerlig politik för att behålla makten. Högervridningen inom den socialdemokratiska rörelsen betecknar internationella forskare som avgörande för rörelsens kris i Europa.
4) Byt SD-strategi
Strategin för att isolera Sverigedemokraterna från allt inflytande håller på att förgöra partiet. Från 5,4 procent 2010 till i dag, när SD i opinionsundersökningar blir största parti, är ett stort misslyckande.
Många S-väljare har lämnat partiet för SD. I sin iver att misskreditera partiet har S förvandlat sina egna före detta väljare. Byt strategi.
5) Tala klarspråk
Rädslan för att skapa rasism har skapat rasism. När Stefan Löfven i intervjun om gängkriminalitet i ”Agenda” talar om förebyggande verksamhet och inte nämner etnicitet på de kriminella är det ett bevis på hur rädd han är för att peka ut invandrare.
I de kriminella gängen och den organiserade brottsligheten finns internationella ligor, utrikesfödda och svenskar. Problemet är de kriminella – törs man inte som politisk ledare se och tala om dem får alla invandrare skulden.
6) Satsa på kompetens – även i regeringen
Regeringen är inget familjeföretag. Stefan Löfvens regering är ett problem eftersom den består av en samling lojala politiska knegare i Arbetarrörelsen AB. Det råder brist på kompetens inom regeringen, och i kunskaps- och informationssamhället behövs utbildning, kunskap och erfarenhet för att utveckla och lösa problem.
Socialdemokratin och många andra partier tror att politiker inte behöver någon särskild kompetens. De förväntas klara allt. Det fungerar inte!
7) Håll fingrarna borta från forskningen
Det är ingen tillfällighet att Sverige tappar sina positioner både när det gäller digitalisering, utbildning och forskning. Politiken borde ta ett steg tillbaka. Vi behöver en friare forskning och inte en partistyrd tillrättalagd forskningsverksamhet.
Vi behöver nytänkande, vi behöver bryta åsikter.
8) Håll MP kort
Miljöpartiet har för stor makt i regeringen. Satsa på tekniken som lösning på miljöproblemen i stället för skuld och skam och hot om världens undergång.
9) Mindre snack, mer handling
Problem med att lösa problem. Sveriges organisation bygger på långa utredningar och remisser, det tar tid att lösa akuta problem trots att de hotar rikets säkerhet – som med de sex islamisterna.
Det måste till en effektivare organisation som kan möta brottslighet och terrorism. Skattemedel ska inte gå till kriminella gäng, islamister och organiserad brottslighet. Ta problemen på allvar!
10) Kliv fram, herr statsminister
Om Stefan Löfven ska kunna sitta kvar vid makten måste han bli snabbare, tydligare och mer konstruktiv när kriserna hopar sig. Han håller sig gärna undan, blundar ofta för problemen och säger (nästan) aldrig som det är.