"Piratpartiet vill bara ha rätt att stjäla andras arbete", skriver Liza Marklund.
"Piratpartiet vill bara ha rätt att stjäla andras arbete", skriver Liza Marklund.
Liza Marklund

Skapa själva, lata parasiter

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Förra söndagen förklarade jag varför folk som vurmar för ”fildelning” i själva verket bara är simpla tjuvar.
Efter att ha läst en del av de tusentals kommentarer som skrivits om min krönika så kan jag konstatera att okunskapen i ämnet är fundamental.
De snåla och lata tonåringar som är sura över att de måste börja betala för den musik de stjäl har inte den blekaste aning om vilka frågor deras företrädare egentligen driver.
”Piratpartiet” har gjort stöld av andras kreativitet till en politisk ideologi.
Låt mig förklara närmare:
Enligt Christian Engström, vice ordförande i ”Piratpartiet” driver man fyra frågor:
1. Spridning av kultur skall uttryckligen uppmuntras.
Jo, detta vet vi ju.
Allt som går att kopiera ska vara gratis hela tiden.
Men om ingenting får kosta något så försvinner resurserna och ingenting kan produceras.
Och bara för att något är lätt att kopiera så innebär det inte att det är försvarbart att göra det. Om jag köper en biobiljett och har tillgång till kopieringsapparat så ger det inte mig rätt att göra hundra nya biljetter och dela ut dem till folk utanför biografen, även om jag gör det av ideella skäl.
2. Upphovsrätten ska bara gälla fem år.
Vad betyder det?
Jo, i dag får jag inte starta en grupp som kallar sig ABBA, skriva en låt som heter Waterloo och låter exakt som ABBAs, påstå att det är jag som har skapat den och sedan tjäna pengar på den.
Om nättjuvarna får som de vill så skulle jag ha kunnat göra detta redan 1979.
3. Det ska vara fritt fram att skapa nya verk utifrån existerande.
Vad betyder det?
Tja, om upphovsrätten bara skulle gälla fem år så skulle alltså varenda svensk ha kunnat påstå att de är författare till boken ”Sprängaren” från och med september 2003.
Folk som behärskar andra språk skulle inte ens ha behövt vänta så länge.
Nättjuvarna tycker att man ”ska få bygga vidare” (översätta, göra om, sampla) andras musik, böcker eller filmer omedelbart. Man ska således kunna sno någon annans bok samma dag som den publiceras, översätta den och sedan hävda att den är ens egen.
4. Att kopieringsskydda film och musik ska vara olagligt.
Och vad menas med det?
Jo, att det ska bli kriminellt att använda alla typer av elektroniska lås, eftersom alla ska kunna gå in och ta precis vad de vill hela tiden utan att betala för sig. Frågan är om förbudet ska gälla även andra typer av lås – sjutillhållarlåset på ytterdörren till mitt radhus, till exempel. Det öppnar fantastiska perspektiv:
Inbrottstjuven upptäcker att jag har låst min dörr och ringer omedelbart polisen varpå jag åtalas och döms för brott!

Till sist är det ju det här med DEN PERSONLIGA INTEGRITETEN.
Nättjuvarna är rädda för att någon ska övervaka dem, kolla vem de pratar med och lyssna till deras privata konversationer.
För en timme sedan gick jag i mitt lokala köpcentrum, och allt det som nättjuvarna tycker är så fruktansvärt fanns där. Det stod en vakt i dörren som granskade mig när jag gick in. I affärerna hängde övervakningskameror och personalen tjuvlyssnade när min mobil ringde.
Summa summarum:
Hela ”Piratpartiets” uppblåsta ideologi handlar enbart om rätten att få stjäla andras arbete. Sätt igång och skapa själva, era lata parasiter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag