Liza Marklund

Marklund: Vårda pedofilerna - för barnens skull

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Mörkermännen i främlingsfientliga Dansk Folkeparti vill offentliggöra namn och bild på dömda pedofiler. Alla deras grannar ska få "en löpsedel" som "varnar" för den dömde hem i brevlådan.

 Det föreslog partiet för några veckor sedan. Man kallar förslaget en del av "ett trygghetspaket" för barn.

 Här i Sverige har en grupp nazister redan dragit igång en liknande verksamhet. I tre fall har man postat flygblad i brevlådor och pekat ut olika män som pedofiler. Chefsåklagare Bertil Månsson har inlett en förundersökning gällande det första utskicket, i Njurunda söder om Sundsvall, så här i Sverige betraktar vi tilltaget såsom kriminellt.


Jag måste säga att jag har förståelse för att människor vill skydda sina barn, både från sexuella övergrepp och annat elände. Mina sympatier ligger i det här fallet knappast hos pedofilerna.

 Men att hänga ut sexualförbrytare med namn och bild gör inte våra barn tryggare.

 Tvärtom.

 Det finns massor av forskning och erfarenheter som visar på motsatsen.

 Det tydligaste exemplet finns i USA, där alla sexualförbrytare är offentliga sedan 15 år tillbaka. Där gör myndigheterna i stort sett likadant som nazisterna i Njurunda: informerar folk om grannarnas domar och ser till att alla sexbrottslingar finns registrerade med namn och bild på internet. Lagrummet kallas "Megans lag", efter en mördad liten flicka, och den stiftades naturligtvis med de bästa intentioner.

Problemet är att den inte har haft någon som helst effekt på antalet sexbrott. De är precis lika många som innan lagen tillkom.Tvärtom är lagen direkt kontraproduktiv -  den motverkar sitt eget syfte.

 Pedofiler drivs av ångest, bland annat, och den blir värre om de jagas och hängs ut.

 - Alla möjligheter till återanpassning förstörs. Att lära de här männen att fungera normalt i samhället är det enda sättet att förebygga nya brott på lång sikt.

 Det säger Katarina Öberg, psykolog, medicine doktor och auktoriserad i klinisk sexologi. Hon arbetar med att bota pedofiler, något som faktiskt är möjligt, så hon borde ju veta.


På Centrum för sexualmedicin på Karolinska sjukhuset, där Katarina Öberg arbetar, behandlas just nu 150 män: pedofiler, sexmissbrukare och andra med högriskbeteenden. De får, bland annat, lära sig att kontrollera sina impulser, att styra över sin sexualitet från barn till vuxna.

 Och det finns mycket mer att göra.

 Experterna på Centrum för sexualmedicin har uppvaktat den svenska regeringen med ett konkret förslag till hur sexualbrott ska förhindras  i framtiden (och i förlängningen alltså göra våra barn tryggare -  PÅ RIKTIGT).

 Man vill starta ett Kunskapscentrum -  för att forska, samla kompetens och information -  och så vill man starta en hjälplinje för män i riskzonen.

Man vill hitta pedofilerna INNAN de hunnit begå några brott.- Ett Kunskapscentrum skulle kosta mellan tio och tretton miljoner. Enbart en hjälplinje skulle vara betydligt billigare, säger Katarina Öberg.

 Liknande försök i Tyskland har fallit väldigt väl ut.

 Hittills har regeringen inte brytt sig om att  svara.


Och medan Norrlandsnassarna och de danska mörkermännen fortsätter att skrämma föräldrar från vettet med sina flygblad så fortsätter övergreppen på barn i oförminskad omfattning.

Och i de allra flesta fall utförs de inte av någon gubbe bakom busken i lekparken, utan av någon som barnet känner väl:  en pappa, en morfar, en ungdomsledare.Svin som förtjänar vård -  för våra barns skull.

FAKTA

Dumt tänkt, Borg!


På fängelset Johannesberg utanför Mariestad sitter enbart män som slagit sina kvinnor. Anstalten är den första, största och enda renodlade i Sverige i sitt slag. De dömda får vård och hjälp att bryta sitt destruktiva beteende. Men nu hotas fängelset av nedläggning. Den utmärka verksamhet som byggts upp riskerar att avvecklas, för regeringen vill spara pengar. Anders Borg, vad tänker du med?

Inte så vanligt


Det är en utbredd missuppfattning att sexualförbrytare är notoriska brottslingar som våldtar så fort de får en chans. Det stämmer inte, tvärtom. Enligt BRÅ:s statistik är sexbrottslingarna bland dem som har MINST återfall. Bara så ni vet.

Släpp ut Flink


Den dömde massmördaren Mattias Flink får inte permission mer än 24 timmar i taget. Det har kammarrätten beslutat. Jag tycker det är skandalöst.
Flink har redan avtjänat ett straff motsvarande 22 års fängelse och borde släppas fri, helt och hållet. Vi kan inte ha en lag för honom och en annan för alla andra.