Johan Wahlström är låtskrivare och spelar keyboard i gruppen Stockholm Stoner. De andra medlemmarna är Mats Ronander, Magnus Fritz, Karin Risberg, Torbjörn Stener och Maria Brage. Foto: Pelle Piano
Johan Wahlström är låtskrivare och spelar keyboard i gruppen Stockholm Stoner. De andra medlemmarna är Mats Ronander, Magnus Fritz, Karin Risberg, Torbjörn Stener och Maria Brage.  Foto: Pelle Piano
Liza Marklund

Träng inte ut våra musiker!

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Min kompis Johan är med i ett band. Just nu försörjer han sig som konstnär, men han har jobbat med musik hela sitt liv. Hans nya band har precis släppt en skiva som har legat högt på topplistorna, de har blivit omskrivna i massvis med tidningar och spelat live i tv.
De har snurrat på Sveriges Radio P4:s A-lista, är på väg till Nashville för att spela in tv där, plattan släpps i Tyskland i maj och i USA i september.
Johan och bandet borde, med andra ord, åtminstone få en blygsam lön för sitt arbete.
Men nu skriver vi 2009, inte 1999.
På 90-talet var Mega Store på Kungsgatan i Stockholm norra Europas största skivbutik: 3000 kvadratmeter musik.
I veckan meddelade affären att man slår igen portarna för gott. Utförsäljningen pågår till den 31 mars.
Och Mega Store är inte ensam. Enligt Statistiska centralbyrån har nästan varannan skivbutik i Sverige försvunnit sedan 2000-talets början.

På 90-talet skrev de stora dagstidningarna massvis om musik.
- I dag är det nästan omöjligt för nya band att få plats i riksmedierna, säger Johan. Visst, man skriver fortfarande om artister och musik, men under hösten dominerar "Idol" hela medieutrymmet. Under våren skriver man enbart om "Melodifestivalen". På sommaren är det "Allsång på Skansen" som gäller. Det som finns kvar åt resten av musikvärlden är ett fönster mellan jul och "Melodifestivalen".
Allt det här hade Johan och gänget så klart koll på, men de valde alltså ändå att satsa.
Den fysiska plattan släpptes den 21 januari i år.
För att hitta nya marknader och verkligen få ut sin musik så sålde de in skivan exklusivt - till Coop, ungefär som Eagles gjorde i USA när de sålde in sin platta till Walmart.
Och det här funkade som sagt - tidningarna skrev, tv erbjöd livespelningar och plattan hamnade på topplistan.
Topplistan, säger jag, då måste ni ju sälja massvis med skivor!
- Den veckan vi låg på 13 plats sålde vi sammanlagt 379 exemplar, säger han.
Jo, han upprepar antalet. 379 exemplar.
Mer behövs alltså inte för att få en försäljningssuccé i skivbranschen i Sverige, år 2009.

Däremot hände något annat intressant när skivan hamnade på topplistan. Den hittade verkligen sin publik - men inte den som betalade.
- Jag är inte emot tekniken att ladda ner, men det här håller inte, säger Johan. Vi kommer naturligtvis inte att bli rika på det här, men det vore kul att få betalt. Än så länge ligger vi seriöst back med det här projektet.
Johan vill att stölderna på Internet upphör.
Men hur ska det gå till?
- Ett: Moral. Vuxna människor måste förstå att de inte kan stjäla. Samma regler måste gälla på nätet som i verkligheten. Två: vi måste minnas hur vi själva blev uppfostrade och lära våra barn detsamma. Tre: Internetleverantörerna måste ta fullt ansvar för vad de skickar ut. Om deras bredband används för att stjäla, eller att sprida barnporr, bombrecept eller självmordsreklam så ska de bötfällas. Det går att sätta filter på nätet, kineserna klarar det ju.
- Vi måste minnas att det största förlorarna i längden kommer att bli konsumenterna. Det kommer att komma allt färre nya skivor med allt färre nya artister, med allt lägre kvalitet.

Så vad tycker
du om den nya Ipredlagen? frågar jag.
- Allt som kan stoppa stölderna är bra. Och argumentet att man kan tricksa så att IP-adressen inte syns köper jag inte alls. Massor av bankrånare har rånarluva, men bankrån blir inte mer okej för det.


EXPRESSEN RÄTTAR:
I söndags skrev Liza Marklund i sin krönika att gruppen Stockholm Stoner utsatts för 80 000 illegala nedladdningar av sin skiva. Det är fel. Uppgiften kom från flera olika torrentsidor som presenterar falska sökresultat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag