Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Liza Marklund

Liza Marklund: Strålande avskärmat

Jag skriver den här krönikan på en bärbar dator som jag beställt och betalat på nätet. I min väska ligger en mobiltelefon som ringer hela tiden. 

Rummet jag sitter i har krämfärgade väggar och gardiner i två lager som håller solblänket borta från dataskärmen. 

Ingen skulle någonsin kunna tro att allt här inne är specialbyggt.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Min dator är ingen vanlig Dell, utan en rymd-Dell.

 Väggarna är målade med en färg som är framtagen för tyska laboratorier.

 De stora fönstren ut mot Medelhavet är belagda med en transparent specialfilm. Gardinerna, både i fönstret och i dörröppningen ut mot trappan, består av bomull med försilvrad koppartråd.

 Alla de här arrangemangen har till syfte att avskärma mitt kontor från mikrovågor och elfält.


Mannen som har elsanerat mina datorer och bostäder de senaste tio åren heter Samuel Andersson och driver företaget AMA Konsult utanför Skellefteå.

 Han är världsledande på att elsäkra datorer och annan elektronisk utrustning. Kunderna finns över hela Europa, USA och Australien. Just i dag har han skickat en leverans till Finland.

 -  Det började med att jag jobbade med amerikansk, militär teknologi, berättar Samuel Andersson. Vi satte bildskärmsfilter på datorer så att apparaterna inte skulle störa varandra, och för att fienden inte skulle "se" dem.

 Som en ren bieffekt märkte personalen att de började må allt bättre.

 -  Vi gick vidare och mätte vilka fält som fanns runt en vanlig dator, och sedan skärmade vi av dem.

 Så min dator är en militär dator? frågar jag Samuel.

 -  Nja, säger han, din dator är anpassad enligt tekniken man använder på rymdfärjor. Där, precis som med medicinsk utrustning, är det oerhört viktigt att apparater inte stör varandra. Bildytan har ett optiskt ledande skikt som skärmar av framåt och en metallplatta som skärmar av bakåt.

 Minsann, där fick jag förklaringen till varför min dator har en extra jordkabel också.

 Det är svårt att jorda i rymden.

 Men färgen på väggarna då? Och gardinerna och filmen på fönstren, var kommer de ifrån?

 -  Färgen används mycket i Tyskland. Den togs fram för att isolera av laboratorier som behövde mäta mikrovågor utan störningar utifrån. Tyget är schweiziskt och har samma funktion.


I dag har alltså användningsområdena för de avskärmande produkterna utökats på ett sätt som inte alls var syftet från början. De skyddar inte längre bara apparater eller militär hemligheter, utan också människor.

 Det är således inte bara jag som skärmar av mitt kontor.

 Samuel Andersson har elsanerat många företag och arbetsplatser i både Sverige och Europa.

 -  Många är uttalade hi tech-företag, säger han. De använder inga trådlösa nätverk utan kör all trafik i kabel. I ett fall var det den högste it-chefen som blev sjuk av elfälten. Efter att vi avskärmat hela kontoret kunde han arbeta för fullt igen.

 Andra som avskärmade sina lokaler tidigt var fondkommissionsfirmorna. Där är ju varje procent av personalens prestationsförmåga värd många miljarder kronor, så där tvekade man inte.

 -  Vi har skärmat flera fondkommissionsfirmor och flera stora banker, bekräftar Samuel Andersson, men mer säger han inte.

 De här frågorna är fortfarande oerhört laddade.

 Folk som får symptom av elfält betraktas fortfarande som sinnessvaga strålkärringar som borde sluta fjanta.

 Och medan alltfler blir utbrända av anledningar som ingen begriper så fortsätter vi att satsa på trådlösa nätverk, lågenergibelysning och mobiltelefoni i allt snabbare takt.

 Mer om det en annan gång.

FAKTA

Den engelska kardinalen John Henry Newman, som levde på 1800-talet, ska helgonförklaras. Därför har den katolska kyrkan grävt upp hans kvarlevor och flyttat dem, skriver QX.se. I över 100 år har Newman vilat i samma grav som prästen Ambrose St. John, mannen han levde tillsammans med i 30 år och delar gravsten med, men se nu passar det sig inte längre. Kyrkans bästa gren har alltid varit hyckleri.
Sarah Palin, den amerikanska högerns nya gullegris, började sin karriär som borgmästare i Wasilla i Alaska med att censurera det lokala biblioteket. Alla böcker som ogillades av den kristna extremhögern skulle bort. När bibliotekarien, Mary Ellen Emmons, vägrade fick hon sparken. Efter en lokal proteststorm fick Emmons behålla jobbet, men historien väcker frågor. Alla kan byta åsikter och ångra gamla misstag. Frågan är om Sarah Palin kommit till insikt, eller om hon fortfarande är en censurkrävande, maktfullkomlig, despotisk fundamentalist.
Jag må vara stråltant, men jag har inte adhd. Det visade webbtestet jag gjorde här på expressen.se i torsdags. Ibland undrar jag om det är så lyckat med alla de här bokstavskombinationerna som sitter som stämplar i pannan på barn och vuxna. Om olyckliga människor får hjälp så är det förstås bra, men varför kan inte folk bara få vara lite olika? Måste normen vara så snäv att minsta avvikelse kräver en bokstavsstämpel?

0