Liza Marklund

Strålande avskärmat

Publicerad
Uppdaterad
Jag skriver den här krönikan på en bärbar dator som jag beställt och betalat på nätet. I min väska ligger en mobiltelefon som ringer hela tiden.
Rummet jag sitter i har krämfärgade väggar och gardiner i två lager som håller solblänket borta från dataskärmen.
Ingen skulle någonsin kunna tro att allt här inne är specialbyggt.
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Min dator är ingen vanlig Dell, utan en rymd-Dell.
Väggarna är målade med en färg som är framtagen för tyska laboratorier.
De stora fönstren ut mot Medelhavet är belagda med en transparent specialfilm. Gardinerna, både i fönstret och i dörröppningen ut mot trappan, består av bomull med försilvrad koppartråd.
Alla de här arrangemangen har till syfte att avskärma mitt kontor från mikrovågor och elfält.

Mannen som har elsanerat mina datorer och bostäder de senaste tio åren heter Samuel Andersson och driver företaget AMA Konsult utanför Skellefteå.
Han är världsledande på att elsäkra datorer och annan elektronisk utrustning. Kunderna finns över hela Europa, USA och Australien. Just i dag har han skickat en leverans till Finland.
- Det började med att jag jobbade med amerikansk, militär teknologi, berättar Samuel Andersson. Vi satte bildskärmsfilter på datorer så att apparaterna inte skulle störa varandra, och för att fienden inte skulle "se" dem.
Som en ren bieffekt märkte personalen att de började må allt bättre.
- Vi gick vidare och mätte vilka fält som fanns runt en vanlig dator, och sedan skärmade vi av dem.
Så min dator är en militär dator? frågar jag Samuel.
- Nja, säger han, din dator är anpassad enligt tekniken man använder på rymdfärjor. Där, precis som med medicinsk utrustning, är det oerhört viktigt att apparater inte stör varandra. Bildytan har ett optiskt ledande skikt som skärmar av framåt och en metallplatta som skärmar av bakåt.
Minsann, där fick jag förklaringen till varför min dator har en extra jordkabel också.
Det är svårt att jorda i rymden.
Men färgen på väggarna då? Och gardinerna och filmen på fönstren, var kommer de ifrån?
- Färgen används mycket i Tyskland. Den togs fram för att isolera av laboratorier som behövde mäta mikrovågor utan störningar utifrån. Tyget är schweiziskt och har samma funktion.

I dag har alltså användningsområdena för de avskärmande produkterna utökats på ett sätt som inte alls var syftet från början. De skyddar inte längre bara apparater eller militär hemligheter, utan också människor.
Det är således inte bara jag som skärmar av mitt kontor.
Samuel Andersson har elsanerat många företag och arbetsplatser i både Sverige och Europa.
- Många är uttalade hi tech-företag, säger han. De använder inga trådlösa nätverk utan kör all trafik i kabel. I ett fall var det den högste it-chefen som blev sjuk av elfälten. Efter att vi avskärmat hela kontoret kunde han arbeta för fullt igen.
Andra som avskärmade sina lokaler tidigt var fondkommissionsfirmorna. Där är ju varje procent av personalens prestationsförmåga värd många miljarder kronor, så där tvekade man inte.
- Vi har skärmat flera fondkommissionsfirmor och flera stora banker, bekräftar Samuel Andersson, men mer säger han inte.
De här frågorna är fortfarande oerhört laddade.
Folk som får symptom av elfält betraktas fortfarande som sinnessvaga strålkärringar som borde sluta fjanta.
Och medan alltfler blir utbrända av anledningar som ingen begriper så fortsätter vi att satsa på trådlösa nätverk, lågenergibelysning och mobiltelefoni i allt snabbare takt.
Mer om det en annan gång.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag