Liza Marklund

Socialdemokraterna borde byta namn till bidragspartiet

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Chelseas Michael Ballack, Arsenals Fredrik Ljungberg, Uniteds Wayne Rooney och Liverpools Steven Gerrard. Bara några av storstjärnorna i Premier League.

Så har de äntligen tagit steget

fullt ut. Sossarna borde genast byta namn - från Socialdemokratiska Arbetarpartiet till Socialdemokratiska Bidragstagarpartiet. Partiet skiter fullständigt i jobben, arbetsmarknaden och alla former av vettig sysselsättningspolitik. Det enda man gör är att höja bidragen. - Vår unika samhällsmodell är mer modern nu än någonsin, sa statsministern när han presenterade partiets valmanifest i fredags. Tillåt mig gapskratta.

Av de sex punkterna man presenterade

handlade inte ett enda om jobben. Inte ett enda!! Vem tror han ska betala alla höjda bidrag? All tandvård? Sänkningen av maxtaxan? Om allt färre jobbar, vem ska ta notan? Göran Persson har samma inställning som vanligt: han tror att han kan dra jobb ur hatten, som en trollkarl gör med kaniner. Ett exempel: 515 miljoner kronor, över en halv miljard, satsade regeringen för drygt ett halvår sedan för att AMS skulle fixa arbete till 8 000 akademiker. Hur många som fick jobb? Sex. Sex!! För drygt en halv miljard!! Ett annat exempel: 3 000 lärlingsjobb blev ungefär 100 stycken. Plusjobben, alltså de påhittade jobben ute i kommunerna, blev knappt hälften så många som utlovats. Det visade en genomgång av Rapport den 15 mars i år. Med andra ord: Göran kan inte trolla fram jobb. Politiker kan däremot skapa förutsättning för att människor kan starta företag som går bra och kan anställa.

Men i stället för en fungerande

Arbetsförmedlingen så har vi en ineffektiv och tungrodd Bidragsförmedlingen. Försäkringskassan är egentligen en Bidragskassa. Missförstå mig inte nu. Jag är inte emot bidrag. Jag är emot en politik som tvingar friska och arbetsföra människor att leva på bidrag, trots att de inte vill något annat än att jobba. Jag är emot den form av valfläsk och publikfrieri som köper kortsiktiga röster i stället för att ta itu med det man lovat i flera decennier - att bygga ett samhälle där alla ryms, har en uppgift och ett sammanhang. Att kalla manifestet "Alla ska med" är ju rena hånet.

Fast det här vet ju redan

svenska folket. Vi är inga dumskallar. Vi sitter inte och väntar på Perssons kaniner. Vi hittar på massor med grejer att ta oss för, finner på massor med sätt att tjäna pengar utan att staten har ett dyft med det att göra. Den svarta arbetsmarknaden i Sverige i dag omsätter 120 miljarder kronor. Det visade utredningen "Svartköp och svartjobb i Sverige", som gjorts av Skatteverket och presenterades för några veckor sedan. 800 000 svenskar har utfört någon form av svartjobb. Det motsvarar 66 000 helårsarbeten, varav 25 000 är åt företag. Var fjärde svartarbetare är studerande eller värnpliktig (alltså ungdomar som är hänvisade till de numera avskaffade säsongsanställningarna). Dock, naturligtvis: Den största yrkeskategori som utför svartjobb är så kallade "fackutbildade arbetare" (med andra ord: hantverkare) - cirka 266 000 personer.

Så vad har då regeringen gjort

hittills för att komma tillrätta med detta, förutom att förvirrat rota runt långt nere i hattarna? Jo, i maj i år drev sossarna igenom en lagändring i riksdagen som förändrade reglerna på arbetsmarknaden på det mest horribla sätt. Alla sommarjobb förbjöds. Konsekvensen av lagändringen blir att alla företagare (jordgubbsodlare, glass- kioskägare, snöskottare) i framtiden måste anställa folk året runt, trots att de bara bedriver verksamhet ett par månader om året. Tidigare kunde man som vikare få vara kvar på ett företag i elva månader innan las-reglerna trädde i kraft och man blev utkastad - i maj sänkte regeringen den tiden till sex månader. Med andra ord: Regeringen gör allt som står i dess makt att göra det svårare, krångligare och jävligare för folk att få riktiga jobb. Nu, när de lyckats göra tillräckligt många arbetslösa och bidragsberoende, så försöker de vinna deras röster genom att sockra deras barkbröd. Jag tycker det är cyniskt, hycklande och ovärdigt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag