Liza Marklund

Liza Marklund: Ni vill väl mer än att plundra?

Det där Piratpartiet, är det samma sak som Pirate Bay? frågade min svenska granne som bott i Spanien i många år. 

Verkligen inte, svarade jag.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Pirate Bay är en fildelarsajt som drivs av fyra dömda brottslingar (att de är dömda må man tycka vara rätt eller fel, men så är det ju faktiskt).

 Piratpartiet är ett demokratiskt parti som är invalt i Europaparlamentet.

 Det är en milsvid skillnad.

 Faktum är att jag sympatiserar med flera av Piratpartiets frågor.

 Jag tycker FRA-lagen är förfärlig. Ipred-lagen är kass. Den personliga integriteten är jag beredd att slåss för, precis som piraterna.

 Det faktum att Piratpartiet vill störta delar av det nuvarande samhällssystemet (jag tänker på slakten av upphovsrätten) måste åtminstone kallas uppfriskande.

 När förde vi senast en sådan debatt på EU-nivå?

 Men om vi nu ska diskutera de fundamentala frågorna kring vårt kapitalistiska samhälle så finns det ju ingen anledning att stanna vid upphovsrätten.

 Det finns en rad andra etablerade företeelser som borde vara minst lika angelägna att ifrågasätta som upphovsrätten.

 Äganderätten, till exempel. Jag antar att Piratpartiets ledare Rick Falkvinge äger en dator.

 Men vem säger att den är hans, bara för att han har köpt den?


Jag misstänker att Piratpartiet har flera medlemmar som är i större behov av Rick Falkvinges dator än vad Rick Falkvinge är.

 Borde han inte ge bort den till någon som behöver den bättre?

 Rick Falkvinge själv har beskrivit sig som "ultrakapitalist". 

 Jag vet inte vilka värderingar han lägger i det ordet, men det vore intressant att höra hans syn på äganderätten.

 Sedan har vi förmyndarskapet.

 Varför ska jag och min man utöva makt och ansvar över våra barn, bara för att de har våra gener?


Om det finns andra människor, eller varför inte någon institution, som vore bättre lämpad att ta hand om dem  -  borde vi inte genast lämna dem ifrån oss?

 Jag vet inte om Rick Falkvinge har några barn, men det vore spännande att höra om han kunde tänka sig att adoptera bort dem till en förälder som är bättre än han själv.

 Patenträtten vill Piratpartiet helt ta bort. Uppfinningar ska vara allas egendom, tycker de.

 Men varför stanna där? Varför ska bara idéer vara fria?

 I konsekvensens namn måste vi även ställa oss de tuffa frågorna: Varför ska vi egentligen ha rätt till någon personlig integritet överhuvudtaget? Borde inte allas våra tankar och liv vara tillgängliga för alla? Om mina böcker ska kunna tankas ner och läsas mot min vilja -  varför inte mina mejl? Vari ligger skillnaden?

 Men visst, jag tycker absolut att ett politiskt parti kan driva frågan att kulturen ska vara fri. Det finns något djupt sympatiskt i hela tanken.

 Dock tycker jag att det finns en del andra företeelser som borde vara tillgängliga för alla människor på jorden innan det är relevant att slåss för gratis poplåtar och fria Hollywoodfilmer.

 Jag har diskuterat frågan med några kompisar, och vi är helt överens om vad som borde vara tillgängligt för alla oavsett ekonomiska resurser:

 Ett: Rent vatten.

 Två: Näringsriktig föda. 

 Tre: Sjukvård.

 Fyra: Utbildning med ordentliga läromedel och engagerade lärare.

 Fem: Bostad med möbler och miljövänliga hushållsmaskiner.

 Sex: Rekreation på spännande och stimulerande platser.

 Sju: Nu är det dags att börja diskutera gratis kultur till alla.

 Så lycka till i EU-parlamentet, Piratpartiet! Kom tillbaka när ni har löst de sex första punkterna så kan vi diskutera den sjunde. 

 För det är väl inte så att jag ljög för min granne? Det är väl ändå skillnad på er och Pirate Bay?

FAKTA

Hejda kritiken
Den livstidsdömde mördaren Juha Ruotsalainen har erkänt att han har dödat sin flickvän på en permission, och genast börjar blodhundarna yla efter högre straff. Jag blir alldeles matt. Att livstidsdömda dödar igen är extremt ovanligt. Ett enskilt fall ska inte förändra grundsynen på vårt rättssamhälle. Öka vården innanför murarna i stället.

Höj Reinfeldts lön
Fredrik Reinfeldt har fått sin lön höjd med 4000 kronor i månaden, så att han nu har 135000 kronor i månadslön. Ericssons förre VD Carl Henric Svanberg fick under åren 2003 till 2008 164 miljoner kronor i lön. Jag tycker det borde vara tvärtom.

Dela ledigheten
Kvinnliga akademiker tjänar fortfarande mycket mindre än manliga - en skillnad som i de flesta fall enbart beror på kön. Det visar SACO:s rapport som kom i torsdags. Skillnaden börjar när hon går på sin första barnledighet, och sedan hinner hon aldrig ikapp igen. Kvotera föräldraledigheten - nu!