Liza Marklund

Ni vill väl mer än att plundra?

Publicerad
Uppdaterad
Det där Piratpartiet, är det samma sak som Pirate Bay? frågade min svenska granne som bott i Spanien i många år.
Verkligen inte, svarade jag.
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Pirate Bay är en fildelarsajt som drivs av fyra dömda brottslingar (att de är dömda må man tycka vara rätt eller fel, men så är det ju faktiskt).
Piratpartiet är ett demokratiskt parti som är invalt i Europaparlamentet.
Det är en milsvid skillnad.
Faktum är att jag sympatiserar med flera av Piratpartiets frågor.
Jag tycker FRA-lagen är förfärlig. Ipred-lagen är kass. Den personliga integriteten är jag beredd att slåss för, precis som piraterna.
Det faktum att Piratpartiet vill störta delar av det nuvarande samhällssystemet (jag tänker på slakten av upphovsrätten) måste åtminstone kallas uppfriskande.
När förde vi senast en sådan debatt på EU-nivå?
Men om vi nu ska diskutera de fundamentala frågorna kring vårt kapitalistiska samhälle så finns det ju ingen anledning att stanna vid upphovsrätten.
Det finns en rad andra etablerade företeelser som borde vara minst lika angelägna att ifrågasätta som upphovsrätten.
Äganderätten, till exempel. Jag antar att Piratpartiets ledare Rick Falkvinge äger en dator.
Men vem säger att den är hans, bara för att han har köpt den?

Jag misstänker att Piratpartiet har flera medlemmar som är i större behov av Rick Falkvinges dator än vad Rick Falkvinge är.
Borde han inte ge bort den till någon som behöver den bättre?
Rick Falkvinge själv har beskrivit sig som "ultrakapitalist".
Jag vet inte vilka värderingar han lägger i det ordet, men det vore intressant att höra hans syn på äganderätten.
Sedan har vi förmyndarskapet.
Varför ska jag och min man utöva makt och ansvar över våra barn, bara för att de har våra gener?

Om det finns andra människor, eller varför inte någon institution, som vore bättre lämpad att ta hand om dem - borde vi inte genast lämna dem ifrån oss?
Jag vet inte om Rick Falkvinge har några barn, men det vore spännande att höra om han kunde tänka sig att adoptera bort dem till en förälder som är bättre än han själv.
Patenträtten vill Piratpartiet helt ta bort. Uppfinningar ska vara allas egendom, tycker de.
Men varför stanna där? Varför ska bara idéer vara fria?
I konsekvensens namn måste vi även ställa oss de tuffa frågorna: Varför ska vi egentligen ha rätt till någon personlig integritet överhuvudtaget? Borde inte allas våra tankar och liv vara tillgängliga för alla? Om mina böcker ska kunna tankas ner och läsas mot min vilja - varför inte mina mejl? Vari ligger skillnaden?
Men visst, jag tycker absolut att ett politiskt parti kan driva frågan att kulturen ska vara fri. Det finns något djupt sympatiskt i hela tanken.
Dock tycker jag att det finns en del andra företeelser som borde vara tillgängliga för alla människor på jorden innan det är relevant att slåss för gratis poplåtar och fria Hollywoodfilmer.
Jag har diskuterat frågan med några kompisar, och vi är helt överens om vad som borde vara tillgängligt för alla oavsett ekonomiska resurser:
Ett: Rent vatten.
Två: Näringsriktig föda.
Tre: Sjukvård.
Fyra: Utbildning med ordentliga läromedel och engagerade lärare.
Fem: Bostad med möbler och miljövänliga hushållsmaskiner.
Sex: Rekreation på spännande och stimulerande platser.
Sju: Nu är det dags att börja diskutera gratis kultur till alla.
Så lycka till i EU-parlamentet, Piratpartiet! Kom tillbaka när ni har löst de sex första punkterna så kan vi diskutera den sjunde.
För det är väl inte så att jag ljög för min granne? Det är väl ändå skillnad på er och Pirate Bay?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag