Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Liza Marklund

Liza Marklund: Kor får skydd - men inte vi

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nu börjar de komma, de vetenskapliga rapporterna om faran med strålning och elektromagnetiska fält.

 I förra veckan gick de schweiziska hälso- och energidepartementen ut och varnade befolkningen för de nya lågenergilamporna.

 "Håll minst 30 centimeters avstånd från lågenergilampor på platser där du vilar, arbetar eller har fritidssysselsättningar under längre tider för att minimera exponeringen för elektriska fält och ultraviolett strålning", rekommenderade den schweiziska regeringen, enligt Svenska Dagbladet.

 En dos av strålningen som är 50 gånger över gränsvärdet kan ge människor akuta nerv- och muskelskador. Dessa kan i sin tur orsaka hjärtflimmer, skriver tidningen.

 Enligt Mirjana Moser, strålningsexpert vid schweiziska hälsodepartementet, vet man för lite om lampornas effekter på sikt.

 -  Vi kan inte garantera att människor inte blir sjuka om 20 år, säger hon till SvD, och tillägger:

 -  Förmodligen har vi introducerat lågenergilamporna för snabbt utan att veta tillräckligt.

 Och det finns fler faror med lågenergilampor. Förutom att de innehåller kvicksilver och måste återvinnas som farligt avfall, och består av UV-ljus som kan ge hudcancer, så gör de hela elnätet instabilt. Transformatorer kan bli överhettade och elfälten är enorma. 

 Nu kommer det inte som någon överraskning att elfält och strålning är farliga, inte för de svenska myndigheterna åtminstone.

 Man är mycket väl medveten om riskerna. Det finns nämligen väldigt strikta regler för hur mycket elektromagnetiska fält och strålning det får finnas inomhus -  men inte när det gäller bostäder, utan ladugårdar (!)

 Det här har jag skrivit om förut.

 Det är säkerställt att djur far väldigt illa av elfält. Kor slutar mjölka, exempelvis.

 -  Vid en potentialskillnad på tre volt sinar kor, har Samuel Andersson, elsäkerhetsexpert på Ama Konsult i Skellefteå, förklarat för mig.

 -  Förhållandet mellan spänningsfält och mjölkproduktion är relativt: ökar spänningsskillnaden minskar mjölkproduktionen för att alltså upphöra helt vid tre volt.

 Vid 1,5 volt är således produktionen halverad.

 I alla ladugårdar måste därför elfälten vara helt eliminerade, 0,0, för att få ut mesta möjliga mjölk ur varje ko. Allt annat är ekonomiskt vansinne.

 Men det är inte bara kor som far illa. Spänningarna måste byggas bort i alla typer av djurstallar, vilket kallas att "potentialutjämna".

 I "Handbok för elinstallationer i lantbruk", framtagen av Lantbrukets brandskyddskommitté, finns följande att läsa: "Systemet för potentialutjämning i ett stall har till uppgift att jämna ut elektriska spänningar mellan olika inredningsdetaljer, att minska risken för vagabonderande strömmar och därmed begränsa magnetiska och elektriska fält... Även i till synes felfria stall kan det förekomma låga elektriska spänningar, mellan till exempel vattenledningen och stallinredningen, vilka kan påverka djuren negativt."

 Några liknande regler finns dock inte för bostäder för människor.

 Kåre Nordin, elsäkerhetsexpert på Elektriska Installatörsorganisationen EIO, har förklarat varför med följande visdomsord:

 -  Kor är mycket känsligare än människor. 

 Slutsats: Ingen vet hur vi egentligen reagerar på den strålning vi utsätts för med de nya lågenergilamporna, alla trådlösa nätverk, 3G-master och bärbara telefoner. 

 Men en sak är säker: med tanke på hur mycket pengar som investerats i de nya teknikerna så kommer väldigt många människor att behöva bli ordentligt sjuka innan någon drar i nödbromsen.