Foto: Cornelia Nordström
 Foto: Cornelia Nordström
Liza Marklund

Ingen debatt om kvinnoförtrycket

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Kvinnor i Saudiarabien får inte köra bil, cykla, gå på gym eller äta på samma restauranger som män. Alla arbetsplatser, universitet, bibliotek och sjukhus är könssegregerade. Kvinnor får inte ha bankkonton utan makens tillåtelse eller vittna i domstol, om det inte är absolut nödvändigt.
De får, enligt lag, inte vistas utomhus utan att vara täckta från topp till tå i svarta klädnader som täcker allt utom ögonen, så kallad abaya.
Det sistnämnda har fått ödesdigra konsekvenser. Tidigt en morgon i mars 2002 började det brinna i en flickskola i Mecka. 800 flickor var inlåsta i byggnaden för att inte kunna lämna skolan.
När branden började vägrade sedlighetspolisen att låsa upp grindarna. När flickorna stormade utgångarna slogs de ner av polisen och tvingades tillbaka in i lågorna. De var inte korrekt klädda i abayas.
Femton flickor dog och ett femtiotal skadades.
Det här hände alltså för snart åtta år sedan, men förtryckt mot kvinnorna fortsätter i Saudiarabien.

Detta har vi kunnat läsa i notisform i svenska medier de senaste veckorna:
Ett av Saudiarabiens få gym för kvinnor stängdes av myndigheterna alldeles nyligen.
Kvinnor i Saudiarabien får, som sagt, inte träna. Schejk Abdullah al-Mania har förklarat varför i tidningen Okaz: "Det är viktigt att unga kvinnor avstår från att sporta och gymnastisera, eftersom de häftiga rörelserna gör att de riskerar förlora oskulden".
En 13-årig flicka bröt mot reglerna och tog med sig sin mobiltelefon till skolan. Hon påstås ha "angripit" rektorn när han tog av henne den.
Hon dömdes till 90 piskrapp och två månaders fängelse. Piskstraffet ska utföras i hennes klasskamraters åsyn.
Vi har också kunnat läsa om den 12-åriga flicka som giftes bort till en 80-årig man för att hennes pappa skulle få en hemgift på 165 000 kronor.
Flickans mamma gick till domstol för att få äktenskapet ogiltigförklarat. Barnet blev våldtaget och vädjade till sin mamma att bli räddad. Det sista jag läste i svenska medier i frågan var att rättegången, som skulle ha ägt rum i måndags, har ställts in.

Slutsats: Kvinnor i Saudiarabien förtrycks på ett sätt som är fullt jämförbart med diskrimineringen av de svarta under Apartheidregimen i Sydafrika.
Ändå finns praktiskt taget noll debatt i ämnet, och då talar jag mainstream media world wide.
Ingen driver frågan om att införa handelssanktioner mot Saudiarabien på grund av könssegregeringen. Ingen talar om att utesluta Saudiarabien ur den kulturella eller sportsliga gemenskapen, vilket man gjorde mot Sydafrika.
Nej, i Sverige gäller andra tongångar.

En liten titt i tidningarna de senaste veckorna:
En hisstillverkare i Skellefteå har fått sin största order någonsin. Glädjestrålande berättar företagets vd om nyheten för lokaltidningen. Ordern går till Mecka i Saudiarabien, samma stad där skolflickorna dog i skolbranden.
Ett företag för sjukvårdsutrustning i Örnsköldsvik satsar stenhårt på Saudiarabien som ny marknad, läser jag också.
92 sjukhus håller på att byggas och de behöver mycket sjukvårdsutrusning, säger chefen nöjt.
Ett kartongbruk i Örebro har just tagit hem nyordrar värda runt 80 miljoner kronor, de flesta från Saudiarabien.
74 arbetstillfällen är säkrade. Hurra!
Och så har vi ju Christian Wilhelmsson, allas vår fotbollshjälte "Chippen", som spelar i det saudiarabiska laget Al Hilal. Han är aktuell för landslaget igen. Så kul!
Jag missunnar inte de svenska företagen att göra bra affärer, eller idrottsmän att utöva sin sport. Jag vill bara ställa en stillsam fråga:
När ska världssamfundet börja betrakta kvinnor som fullvärdiga människor?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag