Liza Marklund

Hur står ni ut, högertjejer?

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Liza Marklund.

Grattis, moderaterna!

Ni har utsett en talesperson i jämställdhetsfrågor, och ni har lyckats hitta en som är fullständigt okunnig om det hon ska prata om. Vad listiga ni måste tycka att ni är! Så elegant ni tyckte ni löste detta med kvinnotjafset! Ni tog en totalt maktlös blondin som ingenting kan om jämställdhet och körde fram henne till medierna och sa: Titta här vad vi är duktiga! Vi satsar minsann på tjejerna! Kristina Alvendal heter hon, alibit, som ska värva kvinnoröster till moderaterna. Hon har minsann "aldrig känt av några manliga maktstrukturer, tvärtom", enligt SvD. Man blir så jävla trött. Att kvinnor behandlas som andra klassens varelser i Sverige i dag är ingen åsikt: det är ett vetenskapligt bevisat faktum. Vi bemöts fullständigt olika från det ögonblick vi föds, enbart beroende på om vi är pojkar eller flickor. I korthet kan man säga att pojkarna tilldelas en motorväg till makt och framgång medan flickorna drillas för att springa bredvid i diket och heja på grabbarna. Observera: Detta är inget jag hittat på. Det är ingen åsikt. Det är en objektiv, mätbar sanning. Alla som kan frågan och säger något annat ljuger.

I höstas släppte

jag och forskaren Lotta Snickare en bok där vi sammanställt tusentals sidor med forskning i de här frågorna: en FAKTABOK, märk väl - ingen debattbok. Vi tog bara med uppgifter som vi kunnat hitta i minst två olika vetenskapliga rapporter. Vi beskriver hur oerhört orättvist kvinnor behandlas i livet och arbetslivet. Vi förklarar varför diskrimineringen inte är en slump utan resultatet av fördomar, traditioner och politiska beslut. Till sist beskriver vi hur man kan ändra på detta. När boken var tryckt skickade vi ut den till hundratals politiker och beslutsfattare på olika positioner i samhället. Efter ett par veckor började det droppa in urgulliga små tackkort på förlaget. De kom från kvinnor som läst och blivit styrkta, informerade och upplysta. Vi blev förstås jätteglada och tyckte det var supersnällt av kvinnorna att svara och tacka. Men efter några veckor började jag se ett mönster i svaren som fick mig att tänka till: det fanns något lite sorgligt i alla trevliga kort. De kom, UNDANTAGSLÖST, från kvinnliga moderater. Inte ett enda från sossarna eller fp eller några andra, bara från högertjejer. Är de artigare än andra? Mer skrivkunniga? Mer engagerade i jämställdhetsfrågor? Svaret tror jag är detta: Högertjejer är den grupp man ljuger allra mest för. De drillas av gubbarna till att låta som Kristina Alvendal: Det finns inget patriarkat, ingen manlig överordning, det behövs inga politiska styrmedel att stoppa diskrimineringen av kvinnor för DET FINNS INGEN diskriminering av kvinnor.

Så här ser

moderaternas förklaringar till orättvisorna ut: Kvinnor har lägre lön för att de är så dåliga på att förhandla. Kvinnor får inga toppjobb för de är för okunniga och outbildade. Kvinnor utses inte till styrelseuppdrag för de är inte tillräckligt ambitiösa. Det värsta är dock moderaternas inställning till varför män misshandlar kvinnor. Jag intervjuade Fredrik Reinfeldt om detta i en debatt i TV4 i fjol. Han svarade: - Det beror ju bara på att män är starkare. Jag frågade om han menade allvar - allt kvinnovåld är en MUSKELFRÅGA?! Fredrik skruvade på sig och blev arg, men han höll fast vid sin ståndpunkt. Kvinnor blir slagna av sina män för att de är svaga. Frågorna som utkristalliserar sig blir följande: Hur kan man vara tjej och höger? Hur är det möjligt? Hur står ni ut? Och Kristina Alvendal: Jag respekterar att man kan ha olika politiska ambitioner i arbetet för jämställdheten, men ta åtminstone reda på NÅNTING i frågan innan du öppnar truten igen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag