Liza Marklund

Liza Marklund: Fantasierna är vrickade

MAGISKT. Harry Potterböckerna visar på vår längtan efter "något mer", vilket även kan ta sig uttryck i konspirationsteorier.
Foto: BULLS

I själva verket var det George W Bush som beordrade attackerna på World Trade Center 11 september 2001. 

Jo, det är sant - hävdar var femte svensk under 30 år, enligt en undersökning av Novus Opinion.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Egentligen borde jag inte bli förvånad.

 I en undersökning i tidningen Aftonbladet i augusti trodde 40 procent av läsarna att månlandningarna är en bluff.

 Att amerikanska militären gömmer döda utomjordingar på Area 51, att Elvis lever, Bermudatriangeln suger åt sig flygplan och att svenska myndigheter, oklart vilka, planterar in varg i Värmland är andra etablerade "sanningar" i konspirationsteoretikernas universum.

Det verkar finnas ett outsinligt behov för oss människor att skapa alternativa verkligheter, att söka dolda sanningar bakom det allmänt accepterade.

Vi står inte ut med tanken att världen bara består av det vi uppfattar runt omkring oss. Vi vill så gärna att det ska existera något annat, något fantastiskt.

 Det är därför vi har skapat våra gudar och våra religioner -  en sorts gemensam besvärjelse om att det faktiskt finns mer än vad vi ser.

 Den här längtan blir också väldigt tydlig i konsten och litteraturen.

 Ta bara de två berättelser i romanform som fascinerat oss allra mest det senaste årtiondet:

 Det var en gång en pojke som kunde trolla. Han kunde flyga och prata med ormar och åkte till sin trolleriskola i Skottland från plattform nio och tre fjärdedelar på King's Cross järnvägsstation i London...

 I Harry Potterböckerna existerar hela vår "vanliga" verklighet med städer, politiska problem, tågstationer och strejkande bilar som en kuliss i bakgrunden.

 Men den "riktiga" världen i böckerna utgörs av den magiska dimensionen av tillvaron där trollkarlarna har sitt eget samhälle med egna lagar, sporter och maktkamper.

 Det är inte bara barn som har fascinerats av JK Rowlings alternativa sanning. Hittills har böckerna sålt i ofattbara 400 miljoner exemplar.

Och jag ger mig sjutton på att det finns folk som tror att Hogwarts verkligen existerar -  dold och gömd av Gordon Brown, naturligtvis.

Och så var det en gång en symbolprofessor från Harvard och en ung fransyska som var ättling i rakt nedstigande led från Jesus Kristus och Maria Magdalena...

 I "Da Vinci-koden" får vi veta att det, genom årtusendena, har funnits ett hemligt sällskap med den förborgade uppgiften att hålla sanningen om Jesus (han var gift och fick en dotter) vid liv. Rader av historiens mest kända personer har alla varit invigda i mysteriet (Isaac Newton, Leonardo Da Vinci osv). Det finns dessutom en djup och tidigare okänd mening till våra mest kända och allmängiltiga konstverk (Nattvarden, Mona Lisa mfl).

 Hittills har 80 miljoner människor  köpt boken, och det är inte på grund  av dess litterära kvaliteter.

Att vår längtan efter alternativa sanningar kanaliseras till de sköna konsterna tycker jag är utmärkt.


 Värre blir det när man försöker förändra verkligheten med hänvisning till olika osynliga väsen, alltså gudarna. (Dessa gudar vill påfallande ofta att rika män ska bestämma över fattiga män, och att alla män ska bestämma över alla kvinnor, men det är en annan historia.)

 Riktigt konstigt blir det när fantasierna tar över och avskaffar rim och reson. När människors sökande går ut över deras verklighetsuppfattning.

 Det här är ju       direkt vrickat:

 Hur kan var femte, ung svensk tro att USA:s regering massmördar sin egen befolkning bara för att få en  ursäkt att bomba Afghanistan?

 USA har väl aldrig behövt någon sanningsenlig ursäkt för att bomba någon förut?


Bra tajming  

 Fredrik Reinfeldt slår rekord i förtroendemätningarna just nu. Det vore väl konstigt annars, säger jag. Han har blivit fotograferad bredvid flera av världens stora ledare de senaste veckorna, vilket inte har ett smack med hans politik att göra. Sverige råkar vara ordförandeland i EU det här halvåret, vilket Alliansen inte kunde ha tajmat bättre inför valet. 

Ingen förtur 

 Jag är ett riktigt måndagsexemplar. Varenda gång jag får influensa så får jag lunginflammation och hamnar på sjukhus. Jag äter fortfarande medicin efter min senaste vända på S:t Göran. Ändå räknas jag inte som riskgrupp. Jag får ingen förtur till något svinvaccin. Min spruta gick i stället till Idoljuryn. Det känns fint att vara med och säkra sändningen av ett sådant viktigt samhällsprogram. 

Bakläxa av FN

 Sverige lever inte upp till FN-konventionen om mänskliga rättigheter. I måndags lämnades en rapport till FN- rådet i Genève som innehåller "allvarlig kritik" mot Sverige. - Särskilt anmärkningsvärt är att hatbrott och våld mot kvinnor ökar, sa Linda Nordin Thorslund, tf generalsekreterare för Svenska FN-förbundet, till Svd. Vi är inte så bra som vi vill tro, med andra ord.