Liza Marklund

Begäret sitter inte i fildelarnas hjärtan utan i plånboken

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Grattis, polisen!

Ni har givit The Pirate Bay gratisreklam för bortåt 100 miljoner kronor de senaste dygnen. Om det fanns någon som missat sajtens existens före onsdagens tillslag så har ni garanterat sett till att ändra på den saken. Själv har jag känt till den, men aldrig varit inne på den - förrän nu. Ni har också lyckats ge grundarna av sajten stjärnstatus över en natt. Fredrik Neij och Magnus Eriksson får nu enormt medieutrymme där de tillåts stå och vara DEN LILLA MÄNNISKAN som har blivit brutalt och orättvist behandlade av DET DUMMA SYSTEMET. De får oemotsagda sväva ut och tala om The Pirate Bay som "en knutpunkt för kulturintresserade människor i länder över hela världen".

Man kan ju

faktiskt se på saken även från ett annat håll: Att de är en förmedlare av stöldgods för snåla och lata underhållningskonsumenter. Magnus Eriksson lovade redan i fredags i Expressen att sajten snart skulle vara i gång igen, och kommer att finnas kvar "så länge begäret efter fritt informationsutbyte finns kvar. Det begäret sitter inte i ett par servrar utan i människors hjärtan". Personligen tror jag inte att begäret sitter i fildelarnas hjärtan, utan i deras plånböcker. (Här vill jag passa på att förklara en sak: Jag är delägare i ett förlag som heter Piratförlaget. Vi har dock ABSOLUT INGENTING med fildelning eller piratkopiering att göra. Tvärtom. Jag har förbjudit mina barn att ladda ner grejer från The Pirate Bay. De tycker jag är sur och bakåtsträvande.)

Visst är det en vacker

tanke att allt på internet ska vara fritt och tillgängligt för alla. Men varför tar då Bredbandsbolaget betalt? Varför ska innehållet vara gratis, men transporten avgiftsbelagd? Och varför måste vi betala för datorerna? Borde det inte bara en mänsklig rättighet att Dell skickade ut datorer till alla som vill ha en? För att inte tala om mjukvaran! Självklart borde alla dataprogram vara gratis. De som arbetar med att konstruera dem kan ju äta nätpiraternas tacksamhet till middag.

Jag vet att

nätpiraterna säger att artisterna ska ha betalt, det är skivbolagen som är skurkarna. Varför ska bolagen göra en vinst på artisternas kreativitet? Samma sak kan givetvis sägas om bokförlag. Varför ska vi tjäna pengar på författarnas skapande? Låt mig då förklara att människor som uppbär lön på skivbolag och andra kulturföretag vanligtvis även utför en hel del arbete. Det är orimligt att kräva att alla artister ska hålla sig med en egen studio. Att de själva ska betala kvalificerade studiomusiker och all tänkbar teknik. Att de ska ha en egen marknadsavdelning, PR-byrå och egna distributionsföretag. Att artisten själv ska hålla i och arrangera lanseringar, turnéer och signeringar. Det är sådant skivbolag gör, bland annat. Sedan tycker jag att både bokförlag och andra kulturföretag rent generellt är för giriga. Författare, filmare och artister får för lite betalt i dag. Det var därför vi startade Piratförlaget, för att ge mer tillbaka till dem som faktiskt skriver böckerna. Fast en sak är säker: Konstnärerna får inte mer betalt om alla stjäl deras arbete på nätet. Och vi måste minnas ett par saker: Om allting är gratis blir det till slut ingenting värt. Om ingenting får kosta något finns det ingen möjlighet att framställa det. Om ingen längre är beredd att betala för kultur så hamnar vi allihop i amatörernas källarhål - inte för att det är charmigt, utan för att all kvalitet har dött ut. Fast för grundarna av The Pirate Bay spelar det kanske ingen roll. Gärna skit, bara den är stulen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag