Linda Skugge: Jag, en jämställdhetsminister?

Fredde Reinfeldt säger på aftonbladet.se att han vill ha mig som jämställdhetsminister. Det kommer svida för det krävs både kvotering och lagstiftning men jösses vad bra resultatet kommer att bli.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Du har ju en dotter 

Fredde och det är för Ebbas skull jag vill förändra världen. I lågstadiet blir Ebba en stötdämpare och hjälpmamma till de bråkiga pojkarna. Hon kommer att få sitta och vänta på sin tur att prata för att killarna vägrar att lyda fröken. I Ebbas historieböcker är kvinnorna helt raderade. Ebba kommer hem och frågar: "Fanns det inga tjejer förr i tiden?" För Ebbas skull kommer jag se till att det skrivs ny skollitteratur. I mellanstadiet kommer första hora-tillmälet. Ingen tar tag i killarna. I högstadiet blir Ebba allmänt villebråd. Du och Filippa kommer få räkna med att hämta och lämna henne överallt om ni vill minimera risken för sexuella övergrepp. För Ebbas skull kommer jag ändra våldtäktslagen så att all sex utan samtycke är lika med våldtäkt. Eftersom killar aldrig kommer börja sköta sina hem frivilligt så går jag med på att införa avdragsgilla hushållstjänster. Men tro inte att jag är glad för att Gustaf och Erik ska få glida sig genom livet utan att veta hur man städar en toa. Men jag går med på att införa pigavdrag för Ebbas skull. 

 När Ebba vill 

göra karriär i näringslivet så tar det stopp. Konstigt, tänker du. Det har gått 30 år men Ebba kommer ändå inte dit hon vill i karriären. För Erik och Gustaf går det jättebra. Handels och KTH och sen räkmacka. För Ebbas skull kommer jag lagstifta om kvotering. Ebbas bästa vän sen skolan, Sofie, jobbar inom vården och blir långtidssjukskriven. Jag kommer att underlätta för kvinnor inom vården att starta eget för att få upp sina löner och få makt över sina egna liv. Sen får Ebba barn och hennes man Karl-Henrik avancerar just när bebisen Caroline kommer. Karl-Henrik vill inte vara pappaledig. För Ebba finns ingen valmöjlighet.

Jag går med

 på att prova ert förslag med skattelättnader i stället för kvotering. Men stannar inte fler pappor hemma så kommer jag lagstifta om delad föräldraförsäkring. För Ebbas och hennes barns skull. Det viktigaste för en kvinna är att bli ekonomiskt oberoende av en man. Det hoppas jag att Ebba blir. Sen får Ebba lille Olof. Olof är en härlig kille som älskar rosa och att klä ut sig i Carolines prinsessklänningar. När Olof vill gifta sig i kyrkan med Lennart ska han få det. Jag vill att Olof ska slippa tvingas leva i en värld där hatbrotten mot homos är vardag. När de vill ha barn så kommer de adoptera en liten ljuvlig flicka från Kina, lilla Henrietta Reinfeldt.

Min feminism

 handlar om humanism och rättvisa. Och jag tänker börja med pojkarna. För våra flickor har inga problem. Våra flickor är underbara precis som de är. Men pojkarna måste lära sig att räcka upp handen, vänta på sin tur, lära sig sköta ett hem, inse att man måste ta hand om sina barn, inse att kvinnor inte är ett udda väsen utan deras jämlikar. Män måste sluta misshandla kvinnor, män måste sluta våldta kvinnor. Män och pojkar har väldigt mycket att lära och förändra hos sig själva. Fredde, vill du att Ebba ska få ett bra liv med samma möjligheter som Gustaf och Erik? Vågar du anställa mig, Fredde?