Linda Skugge: Att rösta rött ger inte syndernas förlåtelse

Publicerad
Vad är det med dessa vänsterproggare? De verkar tro att "rösta med hjärtat" är en slags bikt.
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Hela den här Yvonne Ruwaida-affären är så vansinnigt intressant. Hon blev nominerad till Årets bängkäpp av tidningen Situation Stockholm.
Anledningen till detta var att hon, enligt Situation Stockholm, ”i jakt på politiska poäng” lovade bort halva sin lön på 80 000 i månaden frivilligorganisationer och socialt utsatta människor.
Men det var ingen som såg röken av några pengar.
Men – så fort DN började uppmärksamma detta, först i en notis där Ruwaida säger: ”Ambitionen har varit att bli klar tidigare, men annat jobb har kommit före.”
Vänta nu! Bli klar? Annat jobb kommit före? Förklara gärna för mig hur det kan ta tid att lämna bort halva sin lön.
Eller vill Ruwaida att själva utdelningen av pengar ska ske med lite mer pompa och ståt, så att ingen kan missa hur godhjärtad Ruwaida verkligen är. Så att hela Sverige kan se hennes bultande, pumpande hjärta som utan tvivel sitter på rätt ställe.

Det är helt klart så att Ruwaida vill ha ståhej kring sitt röda fina hjärta som har en gloria. Annars skulle hon bara skänkt halva lönen utan att göra nån big deal av det.
För den där notisen satte verkligen fart på Ruwaida, som genast ringde sina pr-människor som kläckte idén att starta en fond fort som fan. Och så lite fina pratminus i en tvåspaltare i DN där Yvonne får visa sitt goda bultande hjärta: ”Jag tycker att vi borde betänka vad för stora löneklyftor gör för solidariteten i Stockholm.” Och: ”Jag är oroad för de ökande löneklyftorna i vårt samhälle.”
Så vad hade hänt om inte först Situation Stockholm och sen DN uppmärksammat att Ruwaida inte skänkt bort halva sin lön? Hade hon verkligen gjort det då? Eller hade hon legat på en strand i Thailand och köpt lite läckra möbler?

Den skriande frågan här blir hur Ruwaida ska få ihop hela 200 000 kronor på kort tid. Hon må tjäna mycket men hur många tror att hon verkligen har sparat halva lönen? Det var just jul, Ruwaida har familj, Sverige har världens högsta skatter, jag tror att det hon fick behålla efter skatt rök illa kvickt, om jag tillåts att göra en kvalificerad gissning. Det kan vara så illa att hon sitter ganska risigt till. Tänk att ha sagt i DN att man inom kort ska skänka bort hela 200 000! Hur ska hon göra?
SMSa låna! Eller rycker miljöpartiet in och täcker upp?

Vad är det med dessa vänsterproggare med hög lön? De verkar tro att ”rösta med hjärtat” är något slags bikt (som i katolska kyrkan). Om de röstar rött så får de ”syndernas förlåtelse” för sitt självcentrerade liv.
Jag vet nåt mycket bättre än bikt. Jag vet nåt som är mycket bättre för din nattsömn, Yvonne, och det är att sluta att tvinga på fattiga undersköterskor världens högsta skattetryck. Det skulle gynna så många fler människor, det ger effekt på riktigt.
De här allmosorna ger inga vänstermänniskor syndernas förlåtelse.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag