Linda Skugge: Årets julkalender är inget för barn

Publicerad
Uppdaterad
Vad tycker du om årets julkalender? Sätt ditt eget getingbetyg!
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
LINDA SKUGGES BLOGG - klicka här.

Julkalendern handlar

om en mamma som skriker sönder rösten när hon föder barn. Hur sjuk är man inte om man kommer på en sån story? Först skuldbelägger Klas Östergren alla barn och sen ger han dem förlossningsskräck. Det är så sjukt. Mamma, varför skriker man så mycket när man föder barn? Jo, för att det gör så fruktansvärt ont. Behöver små barn få reda på det? "Alla andra mammor låter som änglar." Men Bobbos mamma har den där "jävel-knuten" på stämbanden och kan inte sjunga mer. När mamman blir gravid så "blir det så krångligt allting". Hon tvingas ta time-out och det blir kaos och stor presskonferens och hon tvingas gå under jorden. Det börjar gå rykten om att Lola är DÖD. Snacka om att karriär och barn inte går ihop för kvinnor. Min dotter är fem bast. Ska hon se detta? Bobbo tror att hans mamma hatar honom och att alla människor i Sverige är ledsna för att de inte får höra Lolas röst och det är hans fel! V

ilken ålder

är årets julkalender tänkt för? Tolv? Vilka tolvåringar ser julkalendern? Till och med på 80-talet när vi LEKTE upp till tolvårsåldern kollade vi knappt på julkalendern när vi var tolv. Det var för barnsligt. Det var nåt för småsyskonen. Vilken tolvåring i sexiga kläder och som gillar Paradise hotel har lust att kolla på mesarna Bobbo och Mary? Idén med "tröstarna" är ju fin men varför den oerhört krystade storyn om att mamman skrek sönder rösten när hon födde barn? Hallå Klas Östergren, det är BARN som ska se detta, har du missat det?

DAGENS RÄTT

 • Stockholms fotbollsförbund inför nolltolerans mot fula ord. Bra. Inför nolltolerans i skolan också, tack.

  DAGENS FEL

 • Man måste värma upp bilrutan till 15 plusgrader innan man fäster transpondern.

  Tack för att du hjälper oss!

  Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

  Stort tack!

  Tack!

  Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

  En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

  Thomas MattssonAnsvarig utgivare

  Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

  Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

  Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

  "Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

  Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


  Till Expressens startsida

  Mest läst i dag