Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Leif GW Persson

Vi kan stoppa skjutningarna – vad väntar politikerna på?

En kvinna sköts ihjäl i stadsdelen Ribersborg i Malmö tidigare i veckan.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Stefan Löfven.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sommaren går mot sitt slut och mitt liv knallar på så sakteliga. Beroende på stigande ålder och trötthet har jag också vant mig vid ett lägre tempo än förr. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

När jag vaknar på morgnarna brukar jag inleda dagen med att lösa ett matematiskt problem av den där praktiska typen där det bara finns en given lösning. I den meningen inget riktigt problem men eftersom mitt syfte är att kontrollera att jag inte förlorat förståndet under natten, och när jag alltid lyckas trots att även givna lösningar kan kräva åtskilligt av tid och tankemöda, så har det en lugnande inverkan på mig. Väl klar med detta brukar jag övergå till de blandade aktiviteter som fyller min dag. Läsa, skriva och fundera på de olika projekt som jag för tillfället fattat tycke för.

Det enda som stör den relativa friden i min tillvaro är den ständiga högkonjunkturen inom det område där jag funnit min försörjning och den senaste veckan blev det faktiskt i mesta laget. Två unga kvinnor som blir mördade enbart beroende på att de fastnat för fel män och genom dem fallit offer för uppgörelser inom den grova organiserade brottsligheten. Av dyster erfarenhet vet jag också att de närmast sörjande männen, som sitter på facit om både vem och varför, inte på minsta vis kommer att bidra till att de män som mördade deras kvinnor också kommer att få sitt straff.

Till på köpet, som ett extra påbröd på eländet, de vanliga reaktionerna från våra ledande politiker. På samma överbefolkade kärra av till intet förpliktigande offentlig medkänsla hittar jag även två personer som jag av de där vanliga privata skälen tycker bra om. Nämligen statsministern Stefan Löfven och justitieministern Morgan Johansson. Stefan har för andra gången på ett år förordat en ”militär lösning” och enda förklaringen till det i en rent saklig mening måste vara att han aldrig kan ha gjort lumpen. Morgan vill ”jaga skurkarna till världens ände” vad det nu ska vara bra för eftersom de ytterst sällan sätter foten utanför Rosengård, Hammarkullen, Rinkeby och andra ”marginaliserade förorter”.

Vad är det för fel på en vanlig polisiär lösning inom ramen för vår befintliga lagstiftning, enligt den taktiska modell som bland annat den danska polisen tillämpar sedan länge, och till en kostnad på cirka tre hundra miljoner per år och tvåhundrafemtio poliser som är öronmärkta för uppdraget. Inom ett år kommer de att ha halverat det här problemet räknat i antal mordoffer och de brott som ligger bakom. Vi har både pengarna, kunskaperna, kompetensen och de poliser som ska till så vad väntar ni på?

Hög tid att torka tårarna och se till att få något uträttat.

GW:s spaningstips

Cissi Wallin-spaning

I veckan som gick lämnade åklagaren in sin stämningsansökan om grovt förtal mot Cissi Wallin som pekat ut journalisten Fredrik Virtanen som våldtäktsman. En mycket solkig historia som nu är inne på trettonde året efter det där obligatoriska tillägget på ett år som åklagarmyndigheten numera tycks ha satt i system vid alla uppmärksammade ärenden som är kontroversiella eller bara allmänt olustiga och störande för den egna yrkesfriden. I en rent juridisk mening har det aldrig varit några som helst problem och Wallin kommer att dömas för grovt förtal till dagsböter samt ett skadestånd på mellan sextio och hundra tusen kronor.

Eric Torell-spaning

I veckan som kommer inleds rättegången mot tre av de poliser som var inblandade i dödsskjutningen av Eric Torell för drygt ett år sedan. Två av de tre poliser som sköt samt insatschefen vid händelsen och här behöver man heller inte vara något juridiskt snille för att räkna ut hur det hela kommer att sluta. Det både poliserna som sköt kommer att frias. Insatschefen kommer att fällas för ett mindre brott av tjänstekaraktär och skälet till att han över huvud taget finns med i åtalet är att han är satt att fylla det folkliga kravet på rättvisa. Med tanke på vad som faktiskt hände är detta en usel lösning på en tragisk historia.


LÄS MER: Leif GW Persson: Sverige kommer ha 700 olösta mord – vi måste ta det på allvar 

LÄS MER: Leif GW Persson: Hans löfte om Palme-mordet är inte sant  

LÄS MER: Leif GW Persson: SVT har ett problem – jag var mycket bättre  

Vännerna om mördade Karolin, 31: ”Mycket omtyckt och oerhört skötsam”