Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Leif GW Persson

Var försiktig med människor som avlägsnar sig för att pudra näsan

Jag befinner mig på det ställe som man i folkligt och dagligt tal kallar för ”muggen”. Samma ställe som lite finare folk uppsöker för att ”tvätta händerna” eller ”pudra näsan”, skriver Leif GW Persson.Foto: LASSE SVENSSON

Jag befinner mig på det ställe som man i folkligt och dagligt tal kallar för ”muggen”. Samma ställe som lite finare folk uppsöker för att ”tvätta händerna” eller – vilket företrädesvis gäller dem av kvinnligt kön – ”pudra näsan”.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Som så ofta förr när jag vistas där inställer sig också existentiella funderingar och i detta nu en tanke som handlar just om existentiella tankar, att det finns ett starkt positivt samband mellan sådana och det faktum att man står i begrepp att lämna något ifrån sig. Detta är för övrigt det vanliga skälet till att uppsöka det här stället och det gäller även dem som enligt egen utsago begivit sig dit för att ”tvätta händerna” eller ”pudra näsan” och vi vanliga ”muggbesökare” är i så måtto ärligare än de som säger sig vara där för att tillföra något, det vill säga vatten och tvål till sina händer eller puder till sin näsa.

 

LÄS ÄVEN: Leif GW Persson: Hasse Aro har klarat upp flest brott i Sveriges historia 

 

För att föra detta resonemang vidare vill jag hävda att den som ägnar sig åt existentiella överläggningar med sig själv är en godare och klokare människa än den som inte gör det. 

De allra mest förtappade i den senare kategorin tycks till och med ha förväxlat detta med lite blandade materiella funderingar där själva grund- och trossatsen handlar om att man skall tillföra något till sig själv, det vill säga den mänskliga läggning som bäst kan beskrivas som vanlig rovlystnad.

Det finns naturligtvis en sedan länge nedärvd förklaring till det ovan beskrivna sambandet. Nämligen att om man lämnar något ifrån sig äventyrar man sin existens och skulle man lämna allt ifrån sig, och detta gäller oavsett om det är världsligt eller andligt, så dör man helt enkelt. 

Vad vill jag ha sagt med det ovan sagda. För det första en enkel levnadsregel, nämligen att du ska vara försiktig med människor som avlägsnar sig förebärande att de vill tvätta händerna eller pudra näsan. För det andra och när det gäller sådana som har mycket att säga till om när det kommer till de liv som levs av andra, som arbetsgivare och politiker, ska du vara extra grannlaga med alla dessa handvaskare och näspudrare. Det finns åtskilligt som talar för att de är tagande och icke givande människor och i den meningen till men för dig. Fundera på saken. Skulle jag komma på något mer i detta spännande ämne lovar jag att återkomma.

 

LÄS ÄVEN: Leif GW Persson: Öppna kungens grav – rättvisa måste skipas 

 

Pudra-näsan- reservation-spaning, 1

När man ägnar sig åt existentiella tankar måsta man vara noga med orden. För kvinnor som uppsöker muggen finns det således empiriska studier som visar att de ägnar merparten av sitt besök därstädes till att pudra näsan. Först klarar de av den akuta anledningen till besöket och sedan ägnar de ungefär tre gånger så lång tid till att återställa och förbättra sitt yttre.  

 

När män anger samma skäl för att gå på muggen är det aldrig sant, skriver Leif GW Persson.Foto: SVEN LINDWALL

 

Pudra-näsan-reservation-spaning, 2

När män anger samma skäl för att gå på muggen är det aldrig sant. Däremot bär det vittnesbörd om att de är en sorglig kvarleva från den tid då sådana som dem hellre skulle skära av sig halspulsådern än tänka tanken att deras älskade kvinna gick dit av samma skäl som de själva. Särskilt försiktig ska man vara med sådana män som grundat sin försörjning på att omge sig med intellektuella förtecken. När de inte säger sådant som hyggligt och hederligt folk klarar av genom att gå på muggen är de fullt upptagna med att pudra näsan.

 

Djupa-tankar-spaning

Existentiella funderingar kräver djupa tankar och eftersom jag – med en handfull undantag – har landets mest begåvade läsare är det med förväntan som jag ser fram mot att få utbyta sådana med just er. Tillsammans ska vi tränga djupare i denna för mänsklighetens Goda Växt grundläggande fråga.