Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Leif GW Persson

Sverige i lågor – otursförföljda Dan Eliasson får gå

Foto: Nyhetsbyrån TT/Expressen

Sedan några månader tillbaka medverkar jag regelbundet i Nyhetsmorgon på TV4 och i går så pratade vi om sommarmord.

Ordet sommarmord är inget kriminologiskt eller polisiärt begrepp. Det är en journalistisk definition och motiven bakom den är långt ifrån ädla. Under sommarens nyhetstorka kan ett mord rädda upplagan. Vissa mord upprör läsarna mer än andra och ju mer känslor de väcker desto fler lösnummer säljer de.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Offret vid ett sommarmord är alltid en ung kvinna. Hon får gärna se bra ut eftersom bilden på henne är en viktig del av det mediala budskapet. Dessutom får hon inte vara inblandad i det som hon råkat ut för. Brottet skall också vara en kriminalgåta eftersom nästan allt som nu kommer att skrivas handlar om jakten på hennes mördare. Med honom är det dessutom så enkelt att han helst ska ha haft sexuella motiv och ha överfallit en för honom okänd kvinna. 

 

LÄS MER: GW: Två oskyldiga berövades rätten till ett mänskligt liv

 

 Det som förväntas känneteckna ett sommarmord har tyvärr åtskilligt att säga om både dem som beskriver dem och om alla andra som läser det som de skriver. Själv brukar jag värja mig mot detta genom att hänvisa till att det faktiskt är mitt jobb och att det uppdraget kräver att man i detalj kartlägger såväl gärningen och dess motiv som gärningsmannen och hans offer men med detta lyckas jag långt ifrån alltid. Sanningen kan ibland vara tyngre att bära än ovissheten.   

Sommarmord har föga gemensamt med det vanliga kvinnomordet där offret mördas av en närstående man med vilken hon ofta haft en lång och sårig historia. När man väl står med facit i hand vid ett sommarmord kan det någon enstaka gång hända att bilden blir en annan som är mer lik det vanliga kvinnomordet och den mediala lösningen på det dilemmat är ofta att man förbigår den med tystnad. Det kan jag till och med förstå. Sanningen som gör det nättopp värsta som kan drabba de anhöriga till något ännu värre och själv har jag av det skälet valt att förtiga den vid fler tillfällen än ett. 

Mot bakgrund av det ovan sagda är det inte så konstigt att sommarmord är sällsynta brott. I Sverige har vi ungefär ett vartannat år som uppfyller de mediala kraven. Skönt är det eftersom den beskrivningen måste vara det näst värsta som drabbade offrets närstående.    

GW:s spaningstips

Dan-Eliasson-spaning

Under Dan Eliassons tid som rikspolischef var det polisiära eländet en väsentlig del av den polisiära vardagen. Över hela skalan från vanliga tillkortakommanden till närmast schemalagda katastrofer. För ett halvår så sa regeringen tack och ajö till Eliasson – och mera ajö än tack faktiskt – och utnämnde honom i stället till chef för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Väl där har han knappt hunnit värma upp sin kontorsstol innan halva Sverige står i ljusan låga.

 

Olyckskorps-spaning

I min mailkorg kraxar olyckskorparna i kör och den som det handlar om är just Eliasson. Den enda rimliga förklaringen till det som drabbar honom och alla andra som berörs av hans myndighetsutövning måste väl ändå vara att han själv är direkt inblandad i det elände som tycks vara hans ständiga följeslagare. Nu senast att han skulle ha åkt runt och tuttat på våra norrländska skogar. Nej, jag tror faktiskt inte det. Jag tror att han har otur helt enkelt och tyvärr i en omfattning som trotsar varje försök till statistisk förklaring.  

 

Olycksfågel-spaning

Enligt mina källor i Rosenbad är Eliassons nuvarande jobb en tillfällig historia. Till årsskiftet avser regeringen nämligen att utnämna honom till ambassadör och eftersom vi inte haft krig med ryssen på drygt två hundra år hoppas jag innerligt och för allas vår överlevnad att han inte hamnar i Moskva. 

LÄS ALLT OM SKOGSBRÄNDERNA I SVERIGE 2018 HÄR