Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Leif GW Persson

Snart kan en celldörr slå igen bakom en livstidsdömd Peter Madsen

Leif GW Persson vid Peter Madsens ubåt.
Foto: HANS WIKLUND
Peter Madsen kort efter att hans ubåt sjunkit den 11 augusti.
Foto: BAX LINDHARDT / AFP SCANPIX DENMARK

I veckan som gick tillbringade jag ett par dagar i Köpenhamn för att studera de närmare omständigheterna i samband med den svenska journalisten Kim Walls död. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag tog en ordentlig titt på Madsens u-båt, rekonstruerade hans färd ute på Öresund från torsdag kväll till fredag förmiddag den 10-11 augusti och besökte även den plats där hennes bål flutit iland. Slutligen gick jag också på förhandlingen i tingsrätten där Madsen blev omhäktad. 

Det som då kom fram tillsammans med de fynd som den danska polisen gjorde i fredags av hennes huvud och ben, hennes kläder, skor och en kniv, har bekräftat min tidiga övertygelse om att Madsen har dödat Kim Wall, därefter styckat hennes kropp och slutligen dumpat kroppen utanför Kögebukten som ligger någon mil söder om Köpenhamn.

Vid häktningsförhandlingen redovisade åklagaren tre nya omständigheter som är besvärande för Madsen. På hans dator har man hittat så kallade ”snuff-movies” där kvinnor blir torterade och mördade. Enligt den rättsmedicinska undersökningen av Kim Walls bål som hittades ilandfluten utanför Amager har hennes huvud, armar och ben ”amputerats” från bålen med hjälp av en såg. Man har också hittat totalt femton knivstick i bålen. Ett sitter i bröstkorgen och de resterande fjorton i buken i två konfigurationer på fyra respektive tio stick. Vad gäller tidpunkten för uppkomsten av dessa skador konstaterar rättsläkarna att de tillfogats Kim Wall ”i samband med”, ”strax efter” eller i ”nära anslutning till” hennes död. 


LÄS MER: Polisen har hittat Kim Walls kläder – kan bli nyckelbevis mot Peter Madsen 


Min slutsats är att Kim Wall mördas någon gång mellan klockan tio och tolv på torsdag kväll. Motivet sannolikt sexuellt och sadistiskt. Därefter styckas kroppen, kroppsdelarna förses med sänken och dumpas ungefär en landmil söder om det ställe där mordet och styckningen ägt rum. Hennes kläder och de brottsverktyg som använts, slängs i havet och Madsen avslutar det hela med att själv sänka sin u-båt, det vill säga brottsplatsen.

Gärningsmannaförklaring-ett-spaning

Enligt Madsens första berättelse skulle han ha satt i land Kim Wall vid halv elvatiden utanför en krog i Köpenhamn. Wall är pigg och kry och Madsen bestämmer sig för en nattlig tur i ensamhet ute på sundet, på fredag morgon får han tekniska problem med sin u-båt och ett par timmar senare ”förliser” den.


Gärningsmannaförklaring-två-spaning

Konfronterad med de fakta som sedan framkommit har Madsen ändrat sin berättelse. Kim Wall har omkommit genom en olyckshändelse. Fått u-båtens tornlucka i huvudet, trillat huvudstupa ner på durken och dött omgående. Själv har han drabbats av panik och slängt hennes kropp i havet. Om det som hennes upphittade bål vittnar om förnekar han varje kännedom. Det är något som hon måste ha råkat ut för efter hans egen ”sjömansbegravning”.


Styckad-kvinna-och-nya-omständigheter-spaning

När en kvinna hittas styckad och med sådana skador som Kim Wall så visar statistiken att hon i nittionio fall på hundra har blivit mördad och medan jag skriver denna kolumn får jag alltså veta att den danska polisen har hittat Kim Walls huvud och hennes ben, vilket nästan aldrig händer, samt hennes kläder, skor och en kniv i samma påse. Därmed ges också en möjlighet att granska Madsens berättelse om den olyckshändelse som hon skulle ha råkat ut för. Det får mig också att tro att jag snart kan få höra det glädjande ljudet från en celldörr som slår igen bakom en livstidsdömd Peter Madsen.