"IKEA FÖR ASYLBOENDE". Bert Karlsson med Omar, 12, på flyktingförläggningen Stora Ekeberg. Foto: JOHAN FRÄMST
"IKEA FÖR ASYLBOENDE". Bert Karlsson med Omar, 12, på flyktingförläggningen Stora Ekeberg.  Foto: JOHAN FRÄMST
Leif GW Persson

Skara-Berts eget Ikea

Publicerad

Bert Karlsson, den gamle nöjesprofilen, nydemokraten och alla möjligheters man har gått in i flyktingbranschen, och till skillnad från nästan alla andra så vädrar han lysande affärer.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I god tid inför den väntande invasionen av asylsökande har han startat ett bolag där de kan få tak över huvudet, mat för dagen och så mycket vettigt att göra som vår lagstiftning nu lämnar utrymme för. Själv beskriver han det som sitt "Ikea för asylboende" och siffrorna i hans bokföring talar sitt tydliga språk. Ikea-språk!

När bolaget startade 2012 omsatte det drygt sju miljoner och gav en vinst på 650 000.

 

Två år senare omsätter han mer än 200 miljoner, vilket samtidigt är ett intet mot det som komma skall. Under 2013 drev han tre asylboenden åt Migrationsverket. Den siffran har i dag stigit till 38 och redan under nästa år räknar han med att passera 100 anläggningar. Lokaler som han hyr – ofta nedlagda hotell, vandrarhem eller sjukhus på landsbygden – och som han i sin tur hyr ut till Migrationsverket och där man förutom mat och boende erbjuder hela det övriga paketet i form av management, konsulttjänster, föreläsningsverksamhet och aktiverande åtgärder i största allmänhet som skall göra tillvaron uthärdlig för den som förlorat allt där hemma och nu skall börja leva på nytt, i ett nytt land och i en ny kultur.

Redan efter ett par år har han också lyckats halvera kostnaderna för sitt asylboende, från 600 kronor per dygn till 300–350 per dygn, samtidigt som han hävdar att hans anläggningar inte går att jämföra med konkurrenternas. "Rivningshus i Norrland", fnyser Bert, och själv går han långt utanför ramarna. Lördagsgodis till ungarna och aktiviteter till samtliga. Han har till och med anställt en egen fritidsledare, "en kille från Kongo", som åker runt på alla hans anläggningar och tar hand om den biten.

Antalet anställda ligger i dag på 300 personer. "Åttio procent av dem är invandrare. De är duktiga och kan språket", förklarar Karlsson. Svårare än så är det ju egentligen inte och att flertalet av dem skulle ha varit arbetslösa om det inte hade varit för honom behöver knappast sägas. Jag gillar Bert Karlsson och jag är inte det minsta ironisk. Han ser möjligheter där andra bara ser svårigheter och han tänker och säger saker som få av oss andra gör. Kort och sammanfattningsvis är han en mycket osvensk man och i ett land där den politiska majoriteten redan dragit upp riktlinjerna för att ta emot drygt hundra tusen asylsökande under nästa år är han en oundgänglig man alldeles oavsett vad som nu ytterst driver honom.

- Under 2016 hoppas vi omsätta över en miljard med en bibehållen lönsamhet på sex till åtta procent, konstaterar Karlsson.

 

När jag själv tog offentlig ställning för en generös asyl- och invandringspolitik mötte jag två typer av reaktioner. Folk som avskydde mig för att detta skulle äventyra landets ekonomi, göra att vi förlorade vår nationella identitet, plus att det skulle öka både brottsligheten och bidragsberoendet och allt annat elände som går att uppleta. Samtidigt mötte jag kärlek, värme och uppskattning från människor som hyllade mig för mitt varma hjärta och mitt solidariska engagemang. Med risk för att göra alla besvikna vill jag nog hävda att mina motiv var enklare än så.

Beroende på hur vi räknar har vi mellan en och två miljoner "invandrare" här i landet och med den överväldigande majoriteten av dem är det så enkelt att de utgör en stor tillgång för vårt land. Vanliga, hederliga, hyggliga och strävsamma människor som bidrar till det här landets goda växt och inte minst i en ekonomisk mening. Att de gör det kulturellt behöver inte sägas och om det nu skulle råka finnas någon sportintresserad som har "svårt för invandrare" så är han en ren förnuftsmotsägelse. Själv äter jag hellre pasta och pizza än pölsa och palt och Bert Karlsson har hittat en "kille från Kongo" som tar hand om det praktiska åt honom. Svårare än så är det inte. Och God jul till Er alla!

Leif GW Persson
Leif GW Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag