Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Leif GW Persson

Skara-Berts eget Ikea

"IKEA FÖR ASYLBOENDE". Bert Karlsson med Omar, 12, på flyktingförläggningen Stora Ekeberg.
Foto: JOHAN FRÄMST

Bert Karlsson, den gamle nöjesprofilen, nydemokraten och alla möjligheters man har gått in i flyktingbranschen, och till skillnad från nästan alla andra så vädrar han lysande affärer.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I god tid inför den väntande invasionen av asylsökande har han startat ett bolag där de kan få tak över huvudet, mat för dagen och så mycket vettigt att göra som vår lagstiftning nu lämnar utrymme för. Själv beskriver han det som sitt "Ikea för asylboende" och siffrorna i hans bokföring talar sitt tydliga språk. Ikea-språk!

När bolaget startade 2012 omsatte det drygt sju miljoner och gav en vinst på 650 000.


Två år senare omsätter han mer än 200 miljoner, vilket samtidigt är ett intet mot det som komma skall. Under 2013 drev han tre asylboenden åt Migrationsverket. Den siffran har i dag stigit till 38 och redan under nästa år räknar han med att passera 100 anläggningar. Lokaler som han hyr – ofta nedlagda hotell, vandrarhem eller sjukhus på landsbygden – och som han i sin tur hyr ut till Migrationsverket och där man förutom mat och boende erbjuder hela det övriga paketet i form av management, konsulttjänster, föreläsningsverksamhet och aktiverande åtgärder i största allmänhet som skall göra tillvaron uthärdlig för den som förlorat allt där hemma och nu skall börja leva på nytt, i ett nytt land och i en ny kultur.

Redan efter ett par år har han också lyckats halvera kostnaderna för sitt asylboende, från 600 kronor per dygn till 300–350 per dygn, samtidigt som han hävdar att hans anläggningar inte går att jämföra med konkurrenternas. "Rivningshus i Norrland", fnyser Bert, och själv går han långt utanför ramarna. Lördagsgodis till ungarna och aktiviteter till samtliga. Han har till och med anställt en egen fritidsledare, "en kille från Kongo", som åker runt på alla hans anläggningar och tar hand om den biten.

Antalet anställda ligger i dag på 300 personer. "Åttio procent av dem är invandrare. De är duktiga och kan språket", förklarar Karlsson. Svårare än så är det ju egentligen inte och att flertalet av dem skulle ha varit arbetslösa om det inte hade varit för honom behöver knappast sägas. Jag gillar Bert Karlsson och jag är inte det minsta ironisk. Han ser möjligheter där andra bara ser svårigheter och han tänker och säger saker som få av oss andra gör. Kort och sammanfattningsvis är han en mycket osvensk man och i ett land där den politiska majoriteten redan dragit upp riktlinjerna för att ta emot drygt hundra tusen asylsökande under nästa år är han en oundgänglig man alldeles oavsett vad som nu ytterst driver honom.

- Under 2016 hoppas vi omsätta över en miljard med en bibehållen lönsamhet på sex till åtta procent, konstaterar Karlsson.


När jag själv tog offentlig ställning för en generös asyl- och invandringspolitik mötte jag två typer av reaktioner. Folk som avskydde mig för att detta skulle äventyra landets ekonomi, göra att vi förlorade vår nationella identitet, plus att det skulle öka både brottsligheten och bidragsberoendet och allt annat elände som går att uppleta. Samtidigt mötte jag kärlek, värme och uppskattning från människor som hyllade mig för mitt varma hjärta och mitt solidariska engagemang. Med risk för att göra alla besvikna vill jag nog hävda att mina motiv var enklare än så.

Beroende på hur vi räknar har vi mellan en och två miljoner "invandrare" här i landet och med den överväldigande majoriteten av dem är det så enkelt att de utgör en stor tillgång för vårt land. Vanliga, hederliga, hyggliga och strävsamma människor som bidrar till det här landets goda växt och inte minst i en ekonomisk mening. Att de gör det kulturellt behöver inte sägas och om det nu skulle råka finnas någon sportintresserad som har "svårt för invandrare" så är han en ren förnuftsmotsägelse. Själv äter jag hellre pasta och pizza än pölsa och palt och Bert Karlsson har hittat en "kille från Kongo" som tar hand om det praktiska åt honom. Svårare än så är det inte. Och God jul till Er alla!

Entreprenörspaning

En entreprenör är en människa som ser möjligheter där alla andra inte ser något alls eller i värsta fall bara svårigheter. I dystra ögonblick får jag ibland för mig att de senare egenskaperna blivit en del av vår svenska folksjäl. Att problemen kommit att hämma vår kreativitet. Att vi gått vilse i landet Lagom.

Frälsningssångsspaning

Under alla år som jag tillbringade i programmet "Efterlyst" brukade jag och min gode vän Hasse Aro i svåra stunder pigga upp oss och våra medarbetare med att i duett sjunga gamla frälsningssånger. Enligt vår egen uppfattning två ganska så tonsäkra och bärande barytonröster, ett gemensamt förflutet i barndomens söndagsskola och ett musikval som var väl anpassat till det aktuella läget. Som till exempel "de komma från öst och väst, de komma från nord och syd" när den etniska mångfalden bland de utpekade gärningsmännen blev så påtaglig att det inte ens gick att skilja en skåning från en samojed. Eller att vi hört "om en stad ovan molnen" när spaningarna efter dem hade gått in i ett låst läge.

Bert Karlsson-spaning

För ett tiotal år sedan var jag och Hasse på krogen tillsammans med vår gemensamme vän Robban Aschberg som, bland mycket annat, också är en sann entreprenör. Någon gång efter midnatt ringde han därför upp Bert Karlsson och berättade om detta lysande projekt, varpå Hasse och jag levererade ett smakprov på telefon ur vår rika repertoar och vilket det nu var har jag så här dags glömt. För en gångs skull var Bert inte intresserad. Av det enda, enkla och självklara skälet att han tyckte att det lät "för jävla hemskt". Och så talar bara en sann entreprenör.