Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Leif GW Persson

Ska man begripa ASAP Rocky-fallet måste man granska alla inblandade

ASAP Rocky efter att rättegången avslutats, på väg till Arlanda.
Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ett stort pressuppbåd vid den sista dagen för rättegången mot ASAP Rocky.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
ASAP Rocky.
Foto: THIBAULT CAMUS / AP TT NYHETSBYRÅN
Åklagaren Fredrik Karlsson i samband med att ASAP Rocky häktades.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksåklagare Petra Lundh.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

En gammal god polisiär grundregel: Om man ser något som ser ut som en anka, går som en anka och låter som en anka finns det en hög sannolikhet för att det man sett faktiskt är en anka. Givet att man tidigare sett en anka förstår också de flesta – oavsett om man är polis eller en helt vanlig fungerande människa – att det troligen handlar om just en anka.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Från denna enkla mänskliga självklarhet angående iakttagelsers orsak finns samtidigt betydande undantag och tyvärr ofta bland personer som har just observation av olika varianter på ankor som livsuppgift och försörjning. Beklagligtvis en och annan offentlig befattningshavare, vissa så kallade ”kriminalpolitiska experter” i våra medier, givetvis alla de som har någon form av pekuniärt intresse som kan kopplas till just den aktuella ankan, och med utgångspunkt från den nyss avslutade rättegången mot ASAP Rocky tänkte jag ge tre exempel på detta.

Antag att en åklagare i tjänsten skall redovisa ett häktningsbeslut i tv. Det budskap han då framför kommer inte bara att grundas på det han säger utan även hans kroppsspråk, minspel och inte minst hans klädsel. Den åklagare som fick ASAP häktad gjorde det iförd en utstyrsel som skulle ha hedrat en sentida Liberace samt – för säkerhets skull – dubbla briljantörhängen. Något som strider mot uppdraget och skadar budskapet. Det här är nämligen ingen Oscarsgala i juridik. 

När jag påpekade denna självklarhet i TV4:s Nyhetsmorgon blev den briljanterade åklagarens högste chef, Riksåklagaren Petra Lundh, mycket upprörd. Att kommentera en persons ”utseende” på det viset var djupt kränkande. Helt bortsett från att det ju inte var det som jag gjorde blir jag lite orolig för vår nye Riksåklagares förmåga att tolka ett enkelt budskap och alla utom hon förstår säkert vad jag menar. 

Kvack, kvack… 

I min föregående kolumn i denna tidning gav jag också en beskrivning av de två offren för ASAP och hans kamrater. Två ensamkommande afghanska flyktingpojkar som under sin korta tid i sitt nya hemland försökt skingra sin ensamhet genom att driva omkring i Stockholms innerstad, stjäla, knarka, ofreda, hota och vid behov slå folk på käften. Ska man ha någon rimlig chans att begripa sig på det brott som ASAP anklagades för är det givet att man granskar samtliga inblandade vilket dock tycks ha upprört åtskilliga. Hela vägen från den blandade högen av ”juridiska experter” i våra medier, som Daniel Swedin i Aftonbladet och Mårten Schultz, till den målsägandes advokat i rättegången mot Rocky och hans kamrater.

Enligt de först nämnda utgör en sådan redovisning av rena fakta ett hot mot hela rättssamhället och enligt den senare har jag allvarligt skadat hans klient genom att framställa honom som ”klandervärd”.

Kvack, kvack…

GW:s spaningstips

Blandad åklagar- och offerspaning

Från början finns två brottsoffer i den här historien. När det kommer till deras ansvar för det som har hänt har åklagaren förbigått båda med tystnad trots vad som ser ut att vara upprepade provokationer, ofredanden, hot samt två fall av misshandel mot Rocky och hans kamrater. Den ene av dem underkänns som målsägande trots att även han hävdar att han blivit slagen och ska man säga något gott om detta var det kanske en praktisk lösning med tanke på att han sitter häktad för brott mot knivlagen och diverse stölder vid tiden för rättegången mot ASAP Rocky. Nu får han nöja sig med att vittna till sin kamrats förmån och det han säger är givetvis helt i överensstämmelse med de häkteskläder han bär.

Kvack, kvack…

Skadestånd-till-brottsoffret-spaning

Återstår ett brottsoffer och för honom har hans ombud yrkat ersättning för i stort sett allt mellan himmel och jord. Totalt 139 700 kronor vilket är betydligt mer än vad flertalet offer från Drottninggatan fick trots att de förlorade både liv, lemmar eller sinnesro för återstoden av sina liv.

Här handlar det om lite blandade blåmärken och svullnader, ytliga skärskador på underarmarna, totalt tretton stygn och fyra timmar på akuten. Tillkommer så allt det där andra som allvarliga kränkningar, bestående men för hans utseende, till och med ansenliga förluster av arbetsinkomster och tid för gymnasiestudier. Det är kort sagt ingen hejd på det elände som drabbat Rockys offer och kameralt lagd som jag är ser jag naturligtvis fram emot att hans advokat noga redovisar den tid som han ägnat åt sitt arbete och sina studier under sina drygt fyra år i Sverige.

Kvack, kvack…