Leif GW Persson

Så kan jag fly från min egen vardag

Jag är en gammal stöt och ju äldre jag blir desto mer har det påverkat mitt förhållningssätt till omvärlden. 

Redan som liten gosse var jag känd som en mycket glupsk bokmal och på min ålders höst läser jag mer än någonsin. 

Det främsta skälet till detta är vare sig bildningstörst i allmänhet eller nyfikenhet på enskildheter utan mitt behov av kontroll och distans. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Med hjälp av en bra bok kan jag försvinna in i en annan och bättre verklighet när min egen vardag blir alltför påtaglig på det där viset som jag störs av.

Helt säkert är det också detta som är den väsentliga förklaringen till min tidigare avoghet mot att gå ut på sociala medier och ägna mig åt den typen av mänskliga kontakter som ju faktiskt bara de kan erbjuda oss. 

Alla dessa poddar, paddor, appar, twittrar och hemsidor, Facebook, Instagram och vanliga hemsidor där det alldeles för ofta pratas en massa strunt, ljugs och spekuleras och hatas hej vilt, och där jag själv blivit beskylld för att både ha skjutit statministern och styckmördat en prostituerad kvinna. 

Ungefär som när vi i vår vardag babblar och skvallrar och låter tungan springa före förståndet fastän med den skillnaden att vi plötsligt kan nå ut till hur många som helst och man behöver ju inte vara särskilt självupptagen eller galen för att inse värdet av detta. 

Det är så jag tidigare sett på saken men nu har jag alltså ändrat mig. 

Därtill övertygad av min yngre omgivning och efter egna och närmare studier av sociala medier. Att fördelarna väger långt tyngre än nackdelarna. 

Jag ska ge två exempel så ni förstår vad jag menar. På Instagram finns fler än fyrtio konton i mitt namn, Leif GW Persson, legitimerade med bilder och uttalanden på och av mig och ”kanske hög tid att du skaffar dig ett eget, det är ju ändå du som är du”, som en av mina medarbetare sammanfattade saken. 

När jag går in och tar del av de olika budskap som man lagt ut i mitt namn kan jag samtidigt konstatera att det handlar om uttryck för uppskattning av min person. Inte för att jävlas med mig. ”Fast jag är ju ändå jag”, så sedan några veckor tillbaka har jag ett Instagramkonto där jag kan dela med mig av min vardag, föra en dialog med mina följare, utbyta tankar och åsikter om sådant som intresserar både mig och dem. 

Genomgående hyggliga, vänliga, kloka människor och en av dem har redan gett mig en fenomenal present. En konstfärdigt snidad snusdosa i trä med en älg på locket och mina initialer på sidan och så mycket skvaller och trams och hat finns inte att det kan mäta sig med en sådan gåva.


GW:s spaningstips

Dataanvändningsspaning

Jag tillhör den äldsta generation av datoranvändare. En relik från den där tiden då en dator var tusen gånger större än ett gammaldags kylskåp, brummade ännu mer och inte rymdes i byxfickan. Vi använde dem för att räkna med. Att på några sekunder kunna räkna ut sådant som med papper och penna skulle ha tagit oss veckor, månader och år och om allt det som sedan skulle hända hade vi inte en aning. Att man genom föreningen av det binära talsystemet och lämpliga mängder elektricitet inom en nära framtid skulle kunna flytta fram gränserna för både mänskligt tänkande och den själsliga samvaron mellan människor. Hela vägen från att skapa vetenskapliga abstraktioner med hjälp av din hjärna till vanligt snick-snackande där enbart tungan får dra lasset.


Matteusspaning

Inte fattade vi det trots att evangelisten Matteus talat om det för oss för snart två tusen år sedan när han utredde de mänskliga grunderna för det binära talsystemet. ”Ditt tal skall vara att ja är ja och att nej är nej och vad därutöver är, det är av ondo” (Matteus 5:37).


Sociala media-spaning

Ja eller nej, sant eller falskt, ettor och nollor, och svårare än så är det

ju inte att umgås på och med våra sociala medier.