Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Leif GW Persson

Punktmarkera gängen och lås in dem för allt

Piketstyrka med dragna vapen sökte efter gärningsmännen i Stockholm i tisdags.
I veckan som gick mördades fem personer i Stockholm i samband med det som vi numera kallar för gängrelaterad brottslighet.
Foto: Janne Åkesson/Swepix

I veckan som gick mördades fem personer i Stockholm i samband med det som vi numera kallar för gängrelaterad brottslighet och sedan årets början har vi ett tiotal sådana brott i hela landet. Det är ungefär samma antal som vi hade per år fram till för fem år sedan.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I dag är situationen en annan och vad det handlar om är en brottsökning i storleksordningen ett par hundra procent under de senaste två åren. Under 2015 och 2016 uppgick antalet offer för skjutningar med dödlig utgång i kriminella miljöer till knappt ett trettiotal per år och om 2017 håller vad årets två första månader lovar kommer dessa siffror att bli än högre.

Den gängrelaterade grova brottsligheten är en storstadsföreteelse som är hårt koncentrerad till de mest segregerade förortsområdena i Stockholm, Göteborg och Malmö. Unga män med invandrar- eller flyktingbakgrund som sedan tidigt är grovt kriminellt belastade och som lever kriminella liv av de enkla skälen att det är detta som skänker deras liv innehåll och mening åt och sätter guldkant på deras tillvaro samtidigt som de saknar laglydiga alternativ värda namnet.

Som individer växlar de mellan dubbla roller, ena dagen gärningsman och nästa någons offer och motiven för att hamna där är många. Man strider om revir, man hämnas för upplevda oförrätter och affärer som gått snett. Eller så blir man bara kränkt för att någon har sagt något man inte gillar eller haft fel färg på skjortan. I detta finns naturligtvis inga pengar att tjäna. Det man vinner är respekt och personlig bekräftelse samtidigt som det gagnar ens kriminella karriär. Det man lever på är narkotikabrott, utpressning, rån, grova stölder och vapenbrott. Och skulle man uppleva minsta störning i den verksamheten så är det alltså inte värre än att man skjuter ihjäl den som det handlar om. Det är dessutom en i stort sett riskfri praktik eftersom bara en av tio av gärningsmännen kommer att lagföras. Detta trots att alla vet vem som gjorde det. Vanliga människor i närheten som tiger av välmotiverad fruktan för sina egna liv, offrets närmast sörjande som vill ha gärningsmannen på fri fot för i ostörd ro kunna kräva hans liv för det som han just har tagit.

Vad gör då polisen åt detta? Det är inte så att man saknar kunskaper eller resurser för att åstadkomma en ändring. Vad det handlar om är några hundra brottslingar i hela landet som nästan alltid är väl kända sedan barnsben och lever sina liv i samma områden som de där de begår sina brott och för att stävja den krävs två slags åtgärder. För det första det långsiktiga arbete som består i att man punktmarkerar dem och ser till att de hamnar i finkan för allt som gör att de kan hamna där. Ingen omöjlig uppgift med tanke på hur de lever. För det andra de akuta insatser som krävs för att utreda de allra grövsta brotten som de begår.

Det första är en åtgärd som kräver kontinuitet, organisation, resurser, person- och lokalkännedom som måste finnas på plats och som man kan dra ner på först när de som det handlar om sitter bakom lås och bom. Alla dessa mordutredningar kan man däremot förstärka genom att låna in kompetent personal från andra polisområden där man åtminstone för tillfället har mindre att göra.

Enkelt och självklart och det stora mysteriet är att man inte gör det. Om detta beror på att landets högsta polisledning rullar tummarna, bara sitter med händerna i knäet eller att deras storstilade nationella reform sög all kraft ur sittfläsket på dem vill jag lämna osagt eftersom det inte är intressant. Vad det ytterst handlar om är två saker. Att vi aldrig haft en så orkeslös och handlingsförlamad högsta ledning inom svensk polis. Och att de ansvariga politikerna inte gör något åt den saken.

GW: spaningstips

Valfråge-spaning

Det är inte så att det här landet kommer att gå under på grund av den brottslighet som jag just beskrivit. Den gör visserligen livet till ett helvete för alla vanliga hyggliga människor som tvingas leva tätt inpå den men den stora majoriteten av oss berörs inte på det viset. Däremot skrämmer den åtskilligt fler. Tillräckligt många för att jag skall bli övertygad om att detta kommer att bli den stora frågan i nästa val. Förutsatt givetvis att man inte lyckas åtgärda problemet innan dess.

Handlingsförlamnings-spaning

Vad gör våra politiska partier åt den saken? Man har lämnat över frågan till Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson och på den punkten hyser jag heller ingen tvekan. Man kommer att förvalta den fullt ut eftersom man förstått den politiska sprängkraften i det som följer av människors oro. En oro som inte minskar till följd av att ett antal skönandar inom det så kallade etablissemanget försäkrar dem att den saknar grund.

Bestörtnings-spaning

Anders Ygeman har naturligtvis fått frågan vad han – som den högste politiskt ansvarige – tänker göra åt saken. I början på veckan som gick uttryckte han sin ”bestörtning” över det som just då hade hänt och därefter har han avböjt att uttala sig. Politiker som söker skydd bakom den typen av förvåning oroar mig. Särskilt om man borde ha kunnat räkna ut det som nu händer för åtskilliga år sedan.

Peka-med-hela-handen-spaning

Anders Ygeman är ingen dumskalle. Dessutom en person som jag både känner och gillar. Han saknar vare sig kunskaper eller resurser. Däremot saknar han en högsta polisledning som klarar av att sköta sitt jobb. Så vad tror du Anders? Om att spara på din egen oro och undran för att i stället peka med hela handen.

0