Mona Sahlin är en Slarv-Maja, skriver Leif GW Persson. Foto: Erik Gustafson
Mona Sahlin är en Slarv-Maja, skriver Leif GW Persson. Foto: Erik Gustafson
Leif GW Persson

Prova gärna att tänka efter före, Mona Sahlin

Publicerad

Min gamla bekant Mona Sahlin har inte haft det så lätt på sista tiden.

Efter ett avslöjande i denna tidning den 4 maj är hon föremål för det som man inom branschen kallar för ett drev.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kokar man ner det till dess sakliga substans handlar det om olika tjänster som hon skulle ha gjort åt en före detta livvakt som arbetar vid Stockholmspolisen.

För det första skulle hon, i sin roll som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, ha anställt honom som något slags säkerhetskonsult. Gett honom en betydligt högre lön än vad han fick hos polisen samt diverse andra förmåner av svårförklarlig natur.

Påståenden som tyvärr verkar väl underbyggda vilket ju inte alltid är fallet när drevet går.

För det andra har hon vid åtminstone två tillfällen gjort sig skyldig till osant intygande för livvaktens räkning genom att påstå att hans lön från den utredning hon ledde och den som han även skulle ha fått från hennes eget företag var betydligt större än den han hade. I runda slängar en miljon och även detta uppgifter som tycks vila på saklig grund.

Avsikten med det senare var att han skulle kunna sätta lite guldkant på sin vardag genom att köpa en bostadsrätt och en bil för cirka elva miljoner trots att hans kostnader per månad för enbart boendet och bilen därmed blivit ungefär 15 000 kronor mer än hans disponibla inkomst efter skatt.

Det där med mat och potatis, tvål och tandkräm och all annan livets nödtorft tycks varken förmånstagaren eller hans välgörerska ägnat en tanke åt.

Det skäl som Mona själv har anfört till denna riktade filantropi är att hon betraktar mottagaren av alla hennes gåvor som "hennes bäste vän".

På de sociala medierna, med dess omättliga törst efter andras blod, är tolkningen av detta därmed given. Inte bara att de lekt djuret med två ryggar tillsammans utan hon har dessutom både blivit sol-och-vårad och utpressad. Två kriminella aktiviteter som normalt kanske inte är alldeles lätta att förena.

Själv så tror jag att det är precis som hon säger.

Rätt eller fel så betraktar hon sin före detta livvakt som "sin bäste vän".

Mona är nämligen sina vänners vän, sina fienders fiende och hon har aldrig haft några problem med att stå upp för det hon tänker, tycker och tror på. Mona är en engagerad människa.

Dessutom långt mer välformulerad - "slängd i käften" om man så vill - än nästan alla andra som hon.

Såvitt mig bekant har hon aldrig försökt sko sig på sin politiska karriär och i den tid vi numera lever är hon ju snart ganska ensam om det.

Jag har aldrig hört någon beskylla henne för att vara lättkränkt, snarstucken eller långsint. De gånger jag träffat henne har jag alltid haft både nöje och innehållsligt utbyte av våra möten.

För ordningens skull vill jag också tillägga att vi aldrig har haft ihop det med varandra. Tro det eller inte men det finns andra och till och med starkare skäl för att du kan gilla en människa.

Mona är en Slarv-Maja. Jag tror dessutom att hon på goda grunder upplever sig förfördelad av sitt gamla parti och sina gamla kamrater.

Sammantaget får detta till konsekvens att hon säger och gör konstiga saker och att hon tar ut svängarna medan hon gör det.

I logik med detta får hon nu sparken på löpande band. Sneda leenden som bäst. Vanlig hämndlystnad utan personlig avsändare som sämst.

Samhällets Fiende nummer ett? Inte i min bok. Jag har sett värre än så. Fler gånger än jag kan minnas.

Var rädd om dig Mona. Prova gärna det där med att tänka efter före och om du tror att det är något som jag hjälpa dig med så är det bara att du hör av dig.

Leif GW Persson
Leif GW Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag