Leif GW Persson

Därför spränger de hus på Östermalm

Träflisor flyger i luften – familjen Sjöströms balkongdörr slogs upp av smällen.
För en vecka sedan exploderar en sprängladdning utanför ett av husen och Lugna Gatan har plötsligt förvandlats till något helt annat, skriver Leif GW Persson.
Foto: Fredrik Sjöshult
Själv besökte jag brottsplatsen i onsdags, skriver Leif GW Persson.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Här springer den misstänkta bombmannen tillbaka till bilen – och lämnar platsen.
Foto: SVT Nyheter Stockholm
Bilen åker från platsen.
Foto: SVT Nyheter Stockholm

Gyllenstiernsgatan är en liten gata på Östermalm i centrala Stockholm. Lugna kvarter, välskötta bostadshus i funkis från 1920-talet och framåt där nybyggnationen anpassats till ursprungsmiljön och där de boende oftast äger sina lägenheter till ett pris på hundra tusen per kvadratmeter. Inte det minsta likt de områden där den allra grövsta brottsligheten utspelar sig.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Strax efter klockan ett på natten mellan söndag och måndag för en vecka sedan exploderar en sprängladdning utanför ett av husen och Lugna Gatan har plötsligt förvandlats till något helt annat. Själv besökte jag brottsplatsen i onsdags och med hjälp av mina ögon enbart gjorde jag följande iakttagelser med vidhängande slutsatser.

Sannolikt vanlig byggdynamit och en laddning på ett till två kilo som placerats några meter snett utanför porten till huset i höjd med sträckstenskanten och med flera parkerade fordon mellan laddningen och husen på andra sidan gatan. Valet av tid på dygnet samt frånvaron av armering i form av spik, ståldankar eller liknande tyder också på att man inte avsåg att skada så kallade mjuka mål, det vill säga människor. Bara att åstadkomma materiell förödelse och skrämma vettet ur minst en eller kanske alla av de som bodde där och – möjligen – att även styra kriminalpolitiken i en för gärningsmännen önskvärd riktning. 

Den här gången har dock polisen fått ett fullkomligt fenomenalt spaningsuppslag från ett högst oväntat håll.

Återstår det som man inte enkelt kan observera visuellt. Som den breda motivbilden som sträcker sig från den kategori av dårar som tycker att det är kul när det smäller till de grova brottslingar som vill komma åt en bestämd person eller verksamhet. Detta är också en väsentlig förklaring till den i stort sett obefintliga uppklaringen vid den här typen av brott vilken förstärks av den ogrundade polisiära trossatsen om att dessa händelser enkelt låter sig kopplas till skjutningarna i våra marginaliserade förorter.

Den här gången har dock polisen fått ett fullkomligt fenomenalt spaningsuppslag från ett högst oväntat håll. En övervakningskamera på taket till Statstelevisionens hus har nämligen fångat både de två misstänkta gärningsmännen och den bil som de åker i på den aktuella platsen och under den tidsrymd som brottet äger rum. Dessutom har man haft vänligheten att dela med sig av detta scoop till polisen.

Själv hoppas jag naturligtvis att man också gett sitt material till den egna redaktionen på Uppdrag granskning så vi äntligen kan få en brottsutredning värd namnet utan Rimfrost och Särskilda händelser.


GW:s spaningstips

Polistalesmanspaning

Inom polisen finns en snabbt växande skara av Polistalesmän varav hälften är kvinnor och tillväxten av gruppen exponentiell oavsett kön. Svensk polis är den polisorganisation i världen som har lägst andel anställda som sysslar med polisarbete men vi saknar förvisso inte uttalanden om det lilla som man nu gör. Det som således återstår för de hårt ansträngda riktiga poliserna. Svensk polis är en mycket liten verkstad som producerar mycket buller.

Polistalesman-uttalande-spaning

I en rent budskapsmässig mening utgörs nästan alla uttalanden av att polisen inte har något att säga ”i nuläget” vilket i sin tur påstås bero på omsorgen om det ”avgörande spaningsarbete” som nu upptar all deras tid. Med tanke på den i stort sett obefintliga uppklaringen av även mycket grova brott, som sprängningar till exempel, förlitar man sig i övrigt på den informationstörstande allmänhetens korta minne vilket i sin tur underlättas av att informatörerna helt tycks sakna den funktionen vilket gör – vidare till nästa steg – att man till och med tror på det man säger vilket – själva slutsteget – naturligtvis är avgörande för polistalesmännens egenupplevda trovärdighet och därmed deras respekt för sin yrkesroll. Det rent sakliga helt lämnat därhän. 

Polistalesman-kunskaps-spaning

Som nu senast där man som enda avsteg från det vedertagna Icke-Budskapet lät meddela att sprängningen på Gyllenstiernsgatan ”var den största i Stockholms kriminalhistoria”. ”Åtminstone sett till mängden sprängmedel som använts”. Nej, den var ju inte det och väck mig gärna mitt i natten så skall jag rabbla exempel över en period på mer än sextio år, hela vägen från sabbatssabotören till restaurang Fontainebleau och nutid, där mängden explosiva varor som använts varit betydligt större än den här gången.