Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Leif GW Persson

Palmetipset som kan vara värt 10 miljoner

Olöst trauma. Mordet på statsminister Olof Palme är ännu, efter snart 30 år, olöst.
Olof Palme.Foto: Kenneth Jonasson
Länspolismästare Hans Holmér med tänkbara mordvapen.Foto: Olle Seijbold

I slutet på sommaren 2013 fick jag ett anonymt tips om mordet på Olof Palme.

Det är i och för sig inget ovanligt. Sedan Palme mördades för snart trettio år sedan har jag fått tusentals sådana.

Nästan alltid handlar de om ännu en gärningsman som kunde ha mördat Palme och i mitt fall har jag med undantag för två typer av uppgifter lämnat över dem till Palmegruppen vid Rikskriminalen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

GW:s spaningstips

Revolver-Harry-spaning

Harry Söderman, "Revolver-Harry", dog i Tanger i mars 1956 samma år som han skulle fylla 54. Inte så att han stupade för en kula i bröstet under ett farofyllt uppdrag vilket hade varit fullt logiskt med tanke på det liv han levde. Harry dog av en hjärtinfarkt beroende på att han ätit och druckit för mycket. En man som gillade det goda livet samtidigt som han bekymrade sig mer om andra än om sin hälsa och i så motto även det ett logiskt slut.

Harry Söderman-spaning

Som kriminolog var Harry unik. Han delade sin tid mellan vetenskapligt arbete och högst påtagliga insatser ute på fältet. Harry slog in dörrar, brottade ner busar och avlossade fler skott i tjänsten än alla andra inom den svenska polisen. Vid 26 års ålder blev han Sveriges förste doktor i ballistik (läran om projektilers rörelser), vid 37 den förste chefen för SKA (Statens Kriminaltekniska Anstalt), samtidigt en av världens mest kända kriminaltekniker. Föreläsare, konsult, expert vid både Interpol, FBI, Scotland Yard, BKA, NYPD och alla andra som behövde råd och dåd i kampen mot brottsligheten.

Större-än-livet-spaning

Som om inte detta räckte och blev över var han också aktiv antinazist och motståndskämpe redan innan andra världskriget bröt ut. Väl där utbildade han i hemlighet i Sverige 15 000 norrmän och 3 000 danskar som skulle sättas ini kriget så fort som den tyska ockupationsarmén började vika ner sig. Harry stod för det rätta och det goda oavsett personliga kostnader och risker. Harry var större än livet självt. En svensk Indiana Jones fast på riktigt.

Rättstjänar-spaning

I Linköping ligger Nationellt Forensiskt Centrum (NFC). Tills ganska nyligen hette det Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL), innan dess Statens Kriminaltekniska Anstalt (SKA) och det var Harry som grundade alltihop. Av honom själv finns dock inte minsta spår, ingen staty, än mindre någon gata eller torg som bär hans namn och i den typiskt svenska meningen är även det fullt logiskt eftersom flertalet rättstjänare bekymrar sig mer om texten på sitt brevpapper och skylten vid ingången till den arbetsplats där de fyller sitt liv med innehåll och mening genom att flytta sina papper från en pärm till en annan enligt den grundläggande regeln om att aldrig sticka ut och tro att du är någon. Fast Revolver-Harry var ju faktiskt det. En man som gjorde skillnad när det kom till det som det egentligen handlar om.

Den första av dessa kategorier handlar om olika varianter på de gärningsmän från yttre rymden som gjort sig mödan att flyga till jorden för att ta kål på Palme. Inte för att jag säkert kan utesluta existensen av dem - vem kan det? - utan enbart av praktiska skäl eftersom jag ser ansenliga problem både vad gäller polisutredningen och en eventuell straffverkställighet.

I den andra finns uppgifter som redan kommit in till utredningen. Granskats så långt det varit möjligt för att därefter avföras. Återstår en uppgiftslämnare som vägrar ge med sig och därför vänder sig till mig.

Åttio procent av alla dessa tips har alltså handlat om att peka ut presumtiva gärningsmän. Tjugo procent av dem om olika mer eller mindre väl underbyggda resonemang kring motiv, gärningsförlopp och tänkbara gärningsmän. Det tips jag fick sommaren 2013 skiljer sig från de andra i en mycket enkel mening i och med att det innehåller en revolverkula som högst sannolikt avfyrats med ett vapen av samma typ och kaliber som den som användes för att döda Palme.

 

LÄS MER: 5 saker alla under 30 behöver veta om Olof Palme

 

Så fort jag är klar över det skickar jag den vidare till Palmegruppen. Där hamnar den i slutet på augusti 2013. Ännu en droppe i en strid flod av tips som skall hanteras av en ensam polis och därmed också den enkla förklaringen till att den skickas till SKL först i början på januari 2014.

Där blir den sedan liggande i ett år och tio månader innan utlåtandet kommer tillbaka till Palmegruppen. Det finns vissa spår-karakteristika på kulan som överensstämmer med de som man hittat på kulan som dödade Palme.

Osäkerheten är visserligen betydande beroende på att kulan är av en annan typ än Palmekulan men förutsatt att man kan få tag i det vapen med vilken kulan avlossades så blir förutsättningarna att avgöra saken åtskilligt bättre.

Återstår för mig att på nytt etablera kontakt med min anonyme uppgiftslämnare. Hoppas att han eller hon ännu är i livet och fortfarande vill prata med mig två och ett halvt år senare och därför också denna artikel.

Hans eller hennes anonymitet kan jag garantera och skulle vi äntligen gå i mål är belöningen för Palmevapnet enbart tio miljoner kronor plus ytterligare fyrtio om man i slutändan kan lagföra en gärningsman. Skattefria pengar som jag i så fall skall se till att de hamnar hos rätt mottagare utan att hans eller hennes omgivning har en susning om varifrån de kommer.

 

LÄS MER: Unik 3D-special: Föl Olof Palmes sista steg

 

Grundregeln vid en mordutredning är att gilla läget alldeles oavsett hur tunt vårt underlag är. Samtidigt är de färskvara och en handläggningstid på mer än två år för ett trettio år gammalt mord tyvärr ett dystert faktum.

Verkligheten är en annan än det som visas på film och tv. Rättvisans kvarnar mal långsamt och i värsta fall kan lösningen på ett mycket grovt brott gå förlorad på vägen mellan ax och limpa.