Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Leif GW Persson

Oväntade vändningen – nu talar allt för att Arnault fälls

Jean Claude Arnault, den så kallade kulturprofilen, häktades i veckan av Stockholms tingsrätt misstänkt för våldtäkt.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rättegången mot Jean Claude Arnault avslutades i veckan.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES

I veckan som gick avslutades rättegången mot den så kallade kulturprofilen och på sista dagen tog den en oväntad vändning.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Han blev nämligen häktad på sannolika skäl misstänkt för en sju år gammal våldtäkt. Åklagaren har yrkat på ett fängelsestraff på tre år, vilket är ett år mer än minimistraffet, och sammantaget talar allt detta för att han kommer att bli fälld. Besked om detta får vi för övrigt redan i morgon då tingsrätten i Stockholm meddelar dom och om denna kan man med säkerhet säga en sak, nämligen att den kommer att bli överklagad. Dessutom att hovrätten med en statistisk sannolikhet på cirka nittio procent kommer att fastställa den senare i höst.

Med tanke på att sannolikheten för att en anmäld våldtäkt blir lagförd genom en fällande dom numera är lägre än tio procent – och för ett sju år gammalt brott är den i stort sett obefintlig – så är detta en mycket oväntad utgång. 

Våldtäktsbrottet är mycket intressant i en kriminalpolitisk mening och sedan början av sjuttiotalet har det varit föremål för en mängd utredningar och ändringar av såväl det kriminaliserade områdets omfattning som tyngden i straffbestämmelserna. Dessutom hade jag själv förmånen att kunna delta i det här arbetet när det tog sin början genom att jag satt som expert i Sexualbrottskommittén.

Det är den radikala kvinnorörelsen som främst kan ta åt sig äran av den här processen genom att man angripit den sexuella liberalismen från sextiotalet som förvisso gagnade män mer än kvinnor och det man konkret har uppnått efter femtio år av reformarbete är dels en kraftig utvidgning av det straffbara området, dels ansenliga straffskärpningar.

Den dystra sidan av saken är att sannolikheten för att dömas hela tiden har minskat. I början av sjuttiotalet var den 27 procent. I dag är den mindre än tio.

Det senaste försöket att vända på den utvecklingen är den så kallade samtyckesparagrafen som blev lag i somras och möjligen kan det vara så enkelt att det som kulturprofilen nu har råkat ut för är ett resultat av den lagändringen. Ska bli spännande att få läsa domen.   


GW:s spaningstips

Snickarprofilspaning

I början på sommaren så friades en känd snickare på TV4 – den så kallade Snickarprofilen för hans namn har jag glömt – från en tio år gammal våldtäktsanklagelse och just åldern på ärendet är sannolikt förklaringen till att man i media jämfört den rättegången med den som handlat om Kulturprofilen. I en juridisk mening är detta fel. Det som det i allt väsentligt handlade om i Snickarprofilens fall var om det hävdade brottet omfattades av våldtäktsparagrafen eller om det istället handlade om ett sexuellt ofredande vilket är ett betydligt ringare brott.  


Dårhusspaning med litterära förtecken

När du, Käre Läsare, tar del av dessa betraktelser befinner jag mig själv på det dårhus som kallas för bokmässan i Göteborg. När jag skriver detta har jag ännu inte satt min fot där men av lång erfarenhet vet jag ändå att jag kommer att ha drabbats av två saker nu när du läser det jag skriver. Dels ett starkt psykiatriskt vårdbehov betingat av miljön, dels en kraftig förkylning på grund av alla Skönandar som nyst och klappat på mig. Eftersom det är hoppet om en dialog med mina läsare som drivit mig därhän vill jag att ni omfattar mig i er aftonbön så att jag levande kan ta mig härifrån. 


Dagisspaning med politiska förtecken

Att likna Sveriges Riksdag vid ett dårhus vore mig fjärran, låt oss vara aktsamma om orden även om det kan gå fort nog att ta sig dit. Mer av ett vuxendagis där alla barnen samtidigt gått i baklås och alla deras fröknar säger olika saker om samma sak. Givetvis finns ni alla med i min egen aftonbön när jag hostande, snorande och snörvlande intagit mitt nattläger på vårdinrättningen i Göteborg. Glöm inte att kärleken är lika stark som döden och just den här gången vore det bra om vi kunde bjuda till lite extra.