Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Leif GW Persson

Omoraliskt helgjuten från insidan och ut

Emma Carlsson Löfdahl har lämnat Liberalerna.Foto: Magnus Fröderberg / Magnus Fröderberg

I veckan som gick inledde åklagarmyndigheten en förundersökning om misstänkt bedrägeri med anledning av att riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl under de senaste fyra åren erhållit närmare en halv miljon kronor i bostadsbidrag från riksdagen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Om bedrägeribrottet kan man läsa i Brottsbalken, nionde kapitlet, första paragrafen, och översatt till vanlig svenska betyder det som står där att man lurat någon att göra något, eller låta bli att göra något, som medfört en vinning för den som lurats och en förlust för den som blivit lurad. 

Tillämpad på Carlsson Löfdahl och hennes bostadsaffärer ser det hela ut som följer. Under de aktuella åren har Carlsson Löfdahl hyrt en lägenhet i Stockholm för att ha någonstans att bo när hon fullgör sitt riksdagsuppdrag för Liberalerna.

Lägenheten är en mindre bostadsrätt i Stockholms innerstad som ägs av hennes make och som han betalar en avgift för på två tusen femhundra kronor i månaden. För den har Carlsson Löfdahl betalat en månadshyra på tretton tusen kronor och de bidrag hon erhållit har varierat mellan några tusenlappar och åtta tusen sexhundra i månaden.

Snart kommer åklagaren att ha ett eller flera samtal med Carlsson Löfdahl och hennes make

Summerat över fyra år 463 000 kronor och när Aftonbladet avslöjade hela historien för en månad sedan krävde partiledningen hennes omedelbara avgång medan Carlsson Löfdahl valde att i stället lämna partiet, bli politisk vilde och sitta kvar i riksdagen under den pågående mandatperioden. 

Skälet till detta är att nu handlar det om betydligt större belopp. Miljontals kronor i framtida pensionsersättningar från riksdagen som hon annars skulle förlora.

Snart kommer åklagaren att ha ett eller flera samtal med Carlsson Löfdahl och hennes make som då kommer att göra två invändningar.

Dels att det är makens bostadsrätt och att de har helt åtskild ekonomi. Dels att hyran är förenlig med den som marknaden har satt. Det som kan komplicera den beskrivningen är att det numera har framkommit att maken nyttjar samma lägenhet vid hundratals tillfällen under bidragsperioden när han varit i Stockholm och arbetat eller enkom för att träffa sin hustru.

Återstår ett intressant skatterättsligt spörsmål. Om man tjänar drygt tiotusen i månaden på att hyra ut en lägenhet i andra hand så är det en inkomst som skall göras till föremål för beskattning. Och hur det är med den saken lär säkert visa sig.

 

Att-vara-kluven-spaning

”Att vara liberal är att vara kluven” och den som sa det var liberale partiledaren Gunnar Helén för ett halvsekel sedan då liberalerna gick under namnet Folkpartiet. Betraktad i det bleka skenet från historiens nattlampa verkar Helén ha varit en sympatisk människa som mer lät sig styras av sina tvivel än av sin övertygelse. För detta blev han också föremål för både spott och spe inför offentligheten och man spred bland annat rykten om att han vid flera tillfällen skulle ha röstat mot sina egna förslag för att han kommit på andra, senare och bättre tankar.

 

Hur-Folkpartiet-fick-plats-i-en-gammaldags-Volkswagen-spaning

För partiet som han ledde gick det också mindre bra och i ett skämt från tiden ställdes frågan hur man fick in Folkpartiet i en Volkswagen av den allra minsta modellen, en så kallad Bubbla. Svaret var givet. Två satt fram och två satt bak.

 

Helgjutenhets-spaning

Man må tycka vad man vill om Emma Carlsson Löfdahl men särskilt kluven verkar hon ju inte vara. Tvärtom gör hon ett ovanligt helgjutet intryck. Omoraliskt helgjuten hela vägen inifrån och ut och med egennyttan som enda ledstjärna.