Annika Östberg i kvinnofängelset Chino i USA. Foto: Suvad Mrkonjic
Annika Östberg i kvinnofängelset Chino i USA. Foto: Suvad Mrkonjic
Leif GW Persson

Välkommen hem, Annika

Publicerad
Uppdaterad
Annika Östberg är inte ett offer.
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Kent Eriksen.Foto: Jan Düsing
Annika Östberg är femtiofem år gammal. När hon var elva träffade hennes mamma en amerikansk affärsman, flyttade till USA och tog dottern med sig dit. Några år senare återfinns Annika i norra Kalifornien. En inte ovanlig tonåring i tiden, en snygg blond tjej, en hippie och pundare i högen som ganska snart löper linan ut. Förvandlas till tung missbrukare, prostituerad och yrkeskriminell med en brottslighet som nästan inga kvinnor i hennes generation ens har kommit i närheten av. Alldeles oavsett deras tidigare historia.

Arton år gammal hugger hon ihjäl sin langare, nio år senare mördar hon och hennes pojkvän, inom loppet av ett dygn, först en krögare och sedan en polis. Annika Östberg har dödat tre människor, låt oss inte huttla med den saken. Dessutom hunnit med det mesta på vägen dit. Allt ifrån att sälja sprit och knark till minderåriga, via vanliga stölder, bedrägerier och narkotikabrott, till grova rån och mordförsök. Nu i veckan har hon efter snart ett halvsekel återbördats till sitt fosterland. Direkt från fängelset i Kalifornien där hon tillbringat de senaste tjugoåtta åren av sitt liv.
Av sin svenske advokat Leif Silbersky har hon framställts som ett offer för vidriga omständigheter i allmänhet och brister i den amerikanska rättvisan i synnerhet. Som beskrivning av Annika Östbergs liv är det lika rättvisande som när han försöker förklara en annan av sina klienters beteende, Anders Eklund som mördade lilla Engla på det mest bestialiska vis, genom att hänvisa till Stig Dagermans novell om att döda ett barn. Läs den gärna så förstår ni vad jag menar och som jämförelse är det kränkande på ett sätt som trotsar varje normal människas förstånd.
Annika Östberg är inte ett offer för rättvisan i USA. De närmare trettio åren i amerikanskt fängelse har hon tjänat ihop till helt på egna meriter. Med facit i hand och nyss utsläppt har hon till och med kommit lindrigare undan än flertalet av sina olyckssystrar. Hade hon begått samma brott här hemma hade hon suttit inne lika länge. Låt oss inte huttla med den saken.

Annika Östberg blev
en hjärtefråga för den svenska regeringen och i dessa dagar turas Fredrik Reinfeldt, Carl Bildt och Beatrice Ask om att gratulera varandra till sitt framgångsrika humanitära arbete. Insatser, som i ljuset av den moderata kriminalpolitiken, ter sig helt obegripliga.
På svenska kriminalvårdsanstalter sitter cirka hundrafemtio interner - varav ett halvdussin kvinnor - som är dömda till livstids fängelse för mord. Nästan alla med en brottslighet av betydligt blygsammare kaliber än den som Annika Östberg gjort sig skyldig till. Och nästan alla längtar de därifrån. Med föga framgång eftersom de, gång på gång, förvägras resning, nåd, tidsomvandling, eller till och med en ynka permission, av samma regering som slog knut på sig själv för att "befria Annika Östberg från fångenskapen i USA". Och låt oss inte huttla med den saken heller.

Det som är goda människors adelsmärke är styrkan att förlåta även de som betett sig illa eller mindre väl och ingen tänkande och kännande människa kan tro på det eviga straffet. Så, välkommen hem Annika. Till skillnad från nästan alla andra så är du förlåten. Men se för fan till att sköta dig för är det något som den svenska kriminalpolitiken inte behöver så är det en kvinnlig motsvarighet till Lars Inge Svartenbrandt.
Glad påsk, förresten.

Professorns span-nytt

1. Kent Eriksen-spaning
Ni glömmer väl inte bort Kent Eriksen? Polisen som försökte ingripa mot en känd pedofil, men i stället åtalades och dömdes i Stockholms tingsrätt för att både ha förolämpat och förtalat samme pedofil. Totalt 100000 i skadestånd, böter och rättegångskostnader och med rättvisan är det ofta så illa att det även krävs pengar för att rätta till de värsta misstagen.
2. Stödfondsspaning 1
Därför har jag inrättat Kent Eriksens stödfond, bankgiro 396- 7957, för att han ska kunna överklaga till hovrätten och ha råd att betala sina rättsliga kostnader. På den dryga vecka som fonden har funnits har det flutit in drygt 70 000 kronor. Hundratals medmänniskor som har gett större och mindre bidrag, alla lika välkomna. Målet är 100000 och snart är vi där.
3. Stödfondsspaning 2
Glöm alltså inte bort Kent Eriksens stödfond. Och skulle han vinna i hovrätten kommer varje öre som finns på kontot att oavkortat skänkas till Ecpat och deras kamp mot sexuella utnyttjanden av barn.
Leif GW Persson
Leif GW Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag