Anders Behring Breivik genomförde två terrorattacker i Norge förra fredagen. Nu skriver Leif GW Persson om hur man kan undvika att sådant händer igen. Foto: BULLS
Anders Behring Breivik genomförde två terrorattacker i Norge förra fredagen. Nu skriver Leif GW Persson om hur man kan undvika att sådant händer igen. Foto: BULLS
Leif GW Persson

Så stoppar vi kryp som Anders Behring Breivik

Publicerad
Uppdaterad
Jag har svårt att släppa de terrordåd som drabbat vårt norska broderfolk för bara drygt en vecka sedan. Samtidigt märker jag hur min sorg och förbannelse börjar ersättas av andra och mer offensiva tankegångar. Hur skall man undvika att det som hände i Norge händer igen?
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Av mig och mina arbetskamrater vid polisen har de medborgare som betalar våra löner rätt att begära att vi åtminstone klarar upp de allra grövsta brotten, att vi städar upp bland gräsligheterna, ser till att gärningsmannen får sitt straff och ger de anhöriga en chans att inleda sitt sorgearbete. I den meningen inger också den norska polisens utredning förtroende. Den verkar bedrivas med både eftertänksamhet, noggrannhet och ett stort mått av allvar. För att kunna lösa stora problem krävs nämligen seriösa människor.
Den norska kriminalpolisen levererar enligt den plan som gäller vid utredning av grova brott, man har hittills klarat balansgången mellan utredningens behov av sekretess och allmänhetens behov av att få veta och man har redan gett uttryck för självkritik i de delar där man brustit. Sist men inte minst. Man har gripit gärningsmannen levande, vilket förvisso inte är vanligt vid sådana här brott, och trots att det säkert måste ha kliat en hel del i flera av de fingrar som gjorde det. Jag är således övertygad om att den norska polisen kommer att skiljas med hedern från den delen av sitt uppdrag.
Samtidigt vore det naturligtvis önskvärt om sådana som vi kunde höja oss till den yrkesmässiga nivå där vi kan förhindra händelser av det här slaget innan de inträffar.

I det sammanhanget tror jag dock inte att vi skall sätta alltför stort hopp till de läkare, psykologer och kriminologer som alltför ofta brukar hävda att de kan förutsäga framtida brottsligt beteende med en säkerhet som gör det möjligt att stoppa in en sådan som Breivik i finkan innan han hunnit skrida till aktiv handling. Vad man faktiskt klarar av är bara att med facit i hand beskriva en sådan som han med hjälp av finare ord än de som används av vanligt folk; narcissism, megalomani, gravt empatistörd, psykopat... För att nu bara nämna några av de vanligaste omdömena om just Breivik.
Visst, jag hör vad ni säger men det räcker inte för praktiskt brottsförebyggande arbete. Återkom när ni i god tid innan något händer kan förklara för mig hur det gick till när just Breivik hittade de genvägar som helt befriade honom från den mänsklighet, moral och respekt för andras existens som leder nästan alla oss andra genom livet.
I väntan på den beteendevetenskapliga forskning som skall ge oss sanningen och ljuset får vi söka oss fram på andra vägar och här finns redan ett givet vägval.
Den typ av riktad polisiär spaning och underrättelsearbete som alla poliser värda namnet alltid har ägnat sig åt och i det här fallet med politiska extremister och terrorister som den givna målgruppen.
En person som Breivik är naturligtvis ingen övermäktig motståndare. Tvärtom är han rena drömmen som polisiärt spaningsobjekt. Han är passionerat förtjust i sig själv, han är storhetsvansinnig, har en käft som går som en symaskinsnål i sju-tjugofyra, och, som om inte detta räckte och blev över, skapar han dessutom en hemsida om sig själv vars innehåll måste få det att vattnas i munnen på varje riktig dårhusdoktor.

På nätet söker han också andligt stöd och politisk vägledning hos sådana som Jimmie Åkesson, Siv Jensen och Pia Kjaersgaard och han har återkommande kontakter med personer som får även Åkesson med flera att framstå som allmänt hållningslösa liberaler. I den spaningstekniska meningen är han tyvärr - så här långt - bara en av många tusen men samtidigt har han gett sådana som jag en enkel ingång till andra och betydligt bättre dataunderlag.
Breivik har tillgång till skjutvapen. Han köper dem genom att gå med i en skytteklubb. Inga vanliga jakt eller målskyttevapen utan sådana vapen som polisen och militären utrustar sina insatsstyrkor med.
I Norge finns närmare en miljon legala vapeninnehavare. Sådana som Breivik finns det högst några hundra och de har alla det gemensamt att de finns i polisens register. Spaningsläget har nu förbättrats högst avsevärt.
Breivik köper hundratals kilo konstgödsel och andra kemikalier och sammantagna vittnar dessa inköp entydigt om att det är helt andra saker än morötter och rödbetor som han tänker producera.
När han gör upp affärerna skickar han mejl, ringer på sin mobil och betalar för säkerhets skull med sina snart övertrasserade kreditkort.
Sådana små hemkemister finns det högst ett tiotal i ett land som Norge och summerar man utfallet av vårt samlade spaningsarbete så här långt kan Breivik numera räknas på ena handens tumme. Hög tid att ringa åklagaren för ett hämtningsbeslut och enda förklaringen till att man inte hittade honom redan från första början var att det inte fanns någon som tittade efter.

På den punkten kommer det nu att bli ändring i både Norge och Sverige.
Framför mig ser jag redan ett precis lagom stort antal pigga och vakna yngre medarbetare som sitter framför sina datorer och pickar som hackspettar i jakt på kryp som Breivik.
Ingen sten som lämnas ovänd, ingen hålighet dit lagens långa näbb inte når och nog ska vi i god tid kunna hitta sådana som han i den framtid som vi nu inrättar oss för att möta.
Själv känner jag också en särskild förtjusning inför en sådan uppgift.
Come on punk! Make my day.
Leif GW Persson
Leif GW Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag