På tisdag inleds rättegången mot förre polischefen Göran Lindberg. "Om åklagaren skulle vinna fullständig framgång med sitt åtal kommer Göran Lindberg att dömas till minst tio års fängelse", skriver Leif GW Persson. Foto: Suvad Mrkonjic
På tisdag inleds rättegången mot förre polischefen Göran Lindberg. "Om åklagaren skulle vinna fullständig framgång med sitt åtal kommer Göran Lindberg att dömas till minst tio års fängelse", skriver Leif GW Persson. Foto: Suvad Mrkonjic
Leif GW Persson

I ett djupt svart hål

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Måndag eftermiddag den 25 januari, 2010. En gråmulen, iskall dag och ett väder som är helt i logik med det som strax skall hända. När Göran Lindberg kliver ur sin bil i centrala Falun grips han av säkerhetspolisens spanare. Inte för att han försökt störta regeringen, hotat vår svenska grundlag eller ens spionerat åt ryssen. Göran Lindberg - före detta länspolismästare, rektor för polishögskolan och den svenska polisens ledande jämställdhetskämpe sedan 25 år tillbaka - har kommit till Falun för att våldta en fjortonårig flicka som han raggat upp på nätet.
Timmarna innan han grips har han undersökt flera hotell i staden i jakt på en lämplig brottsplats. Han har stannat till vid apoteket i Falun och köpt Viagra. I hans bil påträffas en väska med "hjälpmedel ägnade att användas vid sexuella övergrepp", bland annat en ögonbindel, flera läderpiskor, läderband med spännen, läderarmband, armband med karbinkrokar, vanliga läderremmar och vibratorer. Givetvis också den, i sammanhang som detta, obligatoriska "disciplinbollen med koppel", ett nödvändigt hjälpmedel för den som vill få tyst på ett motsträvigt och skrikande offer och med de flesta hotell är det ju tyvärr så att de har alltför tunna väggar.
I samma sekund som han grips faller Göran Lindberg rakt ner i ett svart hål och med sig i fallet drar han även sin hustru, sina barn och alla andra nära och kära som bara älskat och tyckt om någon som i hemlighet levt ett annat och betydligt mörkare liv. Ovetande, slagna till marken, helt utan skuld. Nu faller de alla fritt, rakt ner i det svarta hålet, ridna av en nattlig mara, som bara har börjat trots att det i dag är drygt fem månader sedan polisen grep deras man, pappa och gode vän.
I övermorgon inleds nämligen rättegången mot Göran Lindberg vid tingsrätten i Södertörn, drygt en mil söder om Stockholm. Tjugotre åtalspunkter, fem våldtäkter, tio som handlar om koppleri och de återstående om att han under de senaste tre åren vid några tiotal tillfällen, skulle ha köpt "sexuella tjänster" från sammanlagt åtta olika målsäganden.

Om åklagaren skulle vinna fullständig framgång med sitt åtal kommer Göran Lindberg att dömas till minst tio års fängelse. Samtidigt verkar hela saken långt ifrån enkel. Lindberg förnekar nämligen kategoriskt samtliga våldtäkts- och kopplerianklagelser. Han erkänner bara att han köpt sex vid ett antal tillfällen och skulle domstolen godta den versionen skall han dömas till dagsböter.
Enligt rättegångsbalkens regler skall rättegången i brottmål vara offentlig för att man på det viset skall kunna garantera att den genomförs på ett rättssäkert sätt. Det är en bestämmelse som tillkommit för att skydda både en demokratisk rättskipning och samtliga inblandade, inte bara den som står åtalad. Från denna huvudregel finns givetvis undantag och ett av de vanligaste är att man sekretessbelägger större eller mindre delar av en rättegång av omsorg om sådana måls- ägande som fallit offer för olika sexuella övergrepp.
Den här gången har man gått betydligt längre än så i och med att hela rättegången kommer att ske bakom lyckta dörrar. För övrigt ett gemensamt önskemål från både åklagare och försvarare. Oavsett detta och allt annat tycker jag att det är ett dåligt beslut och att det rimligen borde ha gått att hitta en annan lösning utan att för den skull utsätta vare sig den åtalade eller hans offer för onödigt lidande.
Att det är säkerhetspolisen som griper Lindberg den där gråkulna och iskalla eftermiddagen i januari då hans liv förändras, beror för övrigt på en "hemlig" överenskommelse inom den högsta polisledningen. I all sin enkelhet handlar den om att folk från Säpo är bättre på att hålla käften än vad vanliga poliser är. Rättssäkerheten helt lämnad därhän.
Leif GW Persson
Leif GW Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag