Leif GW Persson

Kvinnan har lidit på Martin Timells fest

Martin Timell under rättegången i Attunda Tingsrätt.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

För en tid sedan frikändes Martin Timell av Attunda Tingsrätt för den våldtäkt som han stod åtalad för. Nu har åklagaren bestämt sig för att inte gå vidare medan målsägandens ombud – den ständigt närvarande Elisabeth Massi Fritz – har överklagat för sin klients räkning. Sanningen är en sak, den juridiska sanningen en annan, och det är bara att hoppas att Massi Fritz tar sitt förnuft till fånga. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Att hon skulle få Timell fälld i hovrätten bedömer jag som högst osannolikt. Däremot utsätter hon sin klient för betydande risker. Vid ännu en friande dom kan hon få betala Massi Fritz och Timells försvarare hundratusentals kronor. Alla andra mänskliga påfrestningar som en ny rättegång innebär, lämnade därhän. 

Återstår den dystra sanningen och i den här meningen handlar det om en typisk våldtäktsanmälan där ord står mot ord. I bakgrunden finns en snart tio år gammal händelse. I september 2008 skall produktionsbolaget där Timell och målsäganden jobbar ha kick-off-kalas på Timells sommarställe på Mjölkö i Stockholms skärgård.

Påstådda brottsplatsen är en badtunna och enligt målsäganden skulle Timell ha kört upp fingrarna i hennes underliv. Enligt honom kan han möjligen ha råkat snudda vid hennes kropp när han försökte skydda henne från att bränna sig på aggregatet i tunnan och så långt är det en närmast arttypisk beskrivning från de närmast inblandade.


LÄS ÄVEN: Leif GW om Timelldomen: ”Inte det minsta förvånad” 


Skillnaden är att den här gången finns det ”vittnen” på plats. Ingen av dem är i bästa skick. Berusningsgraden är hög. Den mest talföra av dem är så full att hon måste hjälpas med att ta på sig kläderna och för säkerhets skull har hon ett tidigare och minst sagt sårigt förhållande till Timell. 

Ingen av dem har med egna ögon sett det hävdade övergreppet och de har både pratat ihop sig och sagt olika saker under utredningens gång. Dessutom var det ”mörkt” ute och vattnet i tunnan var ”grumligt”. 

Återstår den juridiska sanningen och som så ofta förr när det kommer till anmälda våldtäkter lämnar den en dyster efterbörd i huvudet på varje tänkande och kännande människa.       LÄS ÄVEN: Leif GW Persson: En drabbande beskrivning – men det finns ett problem Våldtäktsstatistik-spaning

Av alla anmälda våldtäkter är det bara tio procent som kommer att leda till att den utpekade gärningsmannen blir lagförd genom en fällande dom och att nittio procent av alla anmälningar skulle sakna juridisk grund eller vara påhittade har jag väldigt svårt att tro. Under det senaste halvseklet har jag läst närmare 1500 förundersökningar om våldtäkt och andra sexuella övergrepp och min bestämda uppfattning är att andelen falska anmälningar inte är högre än för andra brott riktade mot enskilda. Någonstans mellan fem och tio procent som i sin tur beror på de mest varierande skäl. 

Trovärdighetsspaning

Vad gäller utredningen mot Timell anser jag att målsägandens berättelse har hög trovärdighet. Det är alldeles uppenbart att hon den här kvällen har utsatts för något som hon upplever som mycket obehagligt. I nära anslutning till detta har hon så gjort allt det där som riktiga brottsoffer gör. Först pratat med sin dåvarande pojkvän som låter sin förbannelse gå ut över henne och inte Timell. Sedan med sin arbetsgivare som säger åt henne att nu handlar det om att hålla käften och gå vidare i livet och inte äventyra ett helt tv-program. Dessutom gett henne en extra tusenlapp i lön. Slutligen med mamma och pappa. Mamma tycker hon ska anmäla. Pappa tycker inte det. I stället borde hon tänka på sin karriär och att en ung kvinna i det läget väljer att inte gå till polisen och peka ut den man som faktiskt råder över hennes ekonomiska situation är kanske inte så konstigt. Men i allt övrigt är detta en mycket sorglig historia.