Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Leif GW Persson

Kreditbedragarna stal min identitet - jag fick fakturan

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

För ett par veckor sedan fick jag en faktura på 4 324 kronor från Svea Ekonomi. Tydligen hade jag ett par dagar tidigare - själv helt ovetande - inköpt en motorcykelhjälm från Bröderna Nilssons mc-firma i Helsingborg.

Det var heller ingen vanlig hjälm utan en svart, strömlinjeformad historia med mörktonat visir. En hjälm som antingen används av bankrånare eller sådana som ägnar sig åt motorcykelracing. Ni vet den där sporten där man visslar fram i ett par hundra kilometer för att i kurvorna färdas i stort sett parallellt med vägbanan. Och eftersom jag aldrig ägnat mig åt någon av dessa båda aktiviteter blev jag naturligtvis nyfiken, ringde till både Bröderna Nilsson och Svea Ekonomi. Samtalen tog mig en timme totalt och historien är i korthet följande:

Söndagen den sjätte juli, tre dagar innan jag får fakturan, har någon med mitt fullständiga namn, personnummer och min adress, mejlat en beställning på hjälmen till mc-firman från adressen "leffesolna@outlook.com". Han har också lämnat numret till en kontantkortsmobil (där innehavaren inte kan spåras) dit säljaren kan skicka reket på denna mejlorder samt uppgifter var paketet kan hämtas ut.

Mc-firman i Helsingborg använder Svea Ekonomi som faktureringsbolag och där är man naturligtvis noga med att inte göra affärer med vem som helst. Därför tar man den vanliga kreditupplysningen på köparen och just den här gången får man de mest lugnande besked. Kunden är en snart sjuttioårig man som dessutom deklarerar en årsinkomst på mellan sex och tio miljoner per år.

Dessutom har han tydligen samma namn, personnummer och adress som Leif GW Persson - en från tv-programmet "Veckans brott" icke helt obekant brottsforskare. Förvisso mer känd för sin övervikt, sitt dåliga hjärta och de kryckor och den rullstol som han behöver för att kunna stapla sig igenom sina tv-program, än sitt intresse för att åka racingmotorcykel eller råna banker.

Och om nu den polletten ändå trillade ner hos någon på Bröderna Nilsson eller Svea Ekonomi så hoppas jag att han eller hon gladdes av hela sitt hjärta åt detta mirakulösa tillfrisknande som sent på dagen gjort det möjligt för ett riksbekant fysiskt vrak att få bejaka en hemlig dröm om att få åka motorcykel i svindlande hastighet iförd en hjälm för 4 324 kronor från just bröderna Nilssons mc-affär i Helsingborg. Belägen drygt sextio mil från hans bostadsadress.

Klockan 15.23 onsdagen den nionde juli - ungefär samtidigt som fakturan dimper ner i min brevlåda - har en för mig obekant person hämtat ut paketet med hjälmen på ett av Postens utlämningsställen en kilometer från min bostad. Där har han legitimerat sig som "Leif Persson" och eftersom jag aldrig förlorat ett ID-kort i hela mitt liv så återstår nu endast tre möjligheter. Att han faktiskt heter så och har använt sin egen legitimation, att han förfalskat en legitimation med mitt namn, eller att jag blivit spritt, språngande galen och börjat göra saker som jag inte har en aning om.

Den sista möjligheten kan lyckligtvis uteslutas eftersom den person som syns på butikens övervakningskamera i vart fall inte kan vara jag. Att det skulle handla om en förfalskad legitimation är heller inte särskilt troligt med tanke på att den är elektroniskt avläst och moderna ID-kort är ingen lätt uppgift ens för den mest kvalificerade förfalskare. Återstår en annan "Leif Persson" eller "leffesolna" och hade jag jobbat kvar vid Rikspolisstyrelsen hade jag bara behövt en timme för att plocka fram fanskapet.

Eftersom jag inte gör det, och polisen ger fullkomligt faderulingen i den här typen av brott, kan dock min uppgivne namne vara helt lugn. Han har inte bara lurat till sig en mc-hjälm för drygt fyra tusen utan även förtjänat den extra bonus som följer av att han använt sig av mig för att göra det.

Övrigt

Svea Ekonomispaning

Ringer till Svea Ekonomi för att berätta mitt lidandes historia och för att meddela - på ett så skonsamt sätt som möjligt - att just den här fakturan kommer jag inte att betala.

Jag får tala med "Anna" som vill ha en kopia på min polisanmälan och tills vidare lovar att "frysa fakturan". Själv har jag ett annat förslag. Att hennes uppdragsgivare kan "stoppa upp den i häcken" men om de nu vill göra det med en faktura i fryst tillstånd så har jag inga särskilda invändningar mot det.


Polisanmälningsspaning

Ringer därefter till polisen i Stockholm för att anmäla ett fullbordat bedrägeri.

Efter den sedvanliga väntetiden på en timme får jag tala med en civilanställd assistent som är noga med att berätta att han inte har några som helst polisiära befogenheter.

Eftersom han låter helt normal har jag redan räknat ut det men jag ser ändå till att han får alla de uppgifter som gör att någon som har dessa befogenheter genom en timmes arbete kan hitta gärningsmannen. Och sannolikt utan att han ens behöver lyfta häcken från den egna skrivbordsstolen.

Nu har jag fått en kopia på anmälan plus namnet på den ansvarige utredaren och så fort jag fått hans avskrivningsbeslut skall jag givetvis bjuda in honom till höstens första avsnitt av "Veckans brott". Gissningsvis "ej spaningsresultat" eftersom han i enlighet med sedan länge etablerade rutiner aldrig genomförde några "spaningar".


Brottsspaning

Identitetsstölder är ett snabbt växande problem. De bedrägerier som de i regel används för ökar än snabbare. Ofta nog handlar det också om seriebrottslighet med systematiska och organiserade inslag.

Det som gjort det hela möjligt är den tekniska utvecklingen på IT-sidan, näthandelns tillväxt samt den affärsmoral som kännetecknar aktörer som Svea Ekonomi. Att brottet just den här gången drabbat mig ser jag närmast som en symbolisk handling. En välförtjänt knäpp på näsan på en offentligt känd företrädare för det rättssamhälle som lämnat walk-over till buset. Min okände namne verkar vara en kille med både humor och kompetens.