Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Leif GW Persson

Framkallar starkt kliande utslag över hela kroppen

Peter Madsen sitter häktad misstänkt för mordet på den svenska journalisten Kim Wall.
Foto: POLFOTO / IBL
Köpenhamnspolisens polisinspektör Jens Møller Jensen vid en presskonferens den 30 oktober.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det förtjänar att sägas. Kriminalpolisen i Köpenhamn har genomfört en alldeles lysande utredning av mordet på Kim Wall. Det handlar om polisiärt hantverk när det är som allra bäst.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

För det första att gilla läget trots att det i det här fallet handlar ett uppdrag som i svårighetsgrad utgör en tia på den tiogradiga skalan. Att leta efter en styckad kropp som dumpats i Öresund, det vill säga ute i ett öppet hav med starka strömmar, och att i stort sett hitta allt det man letar efter. Sådant sker inte varje dag om jag ska uttrycka mig mycket milt. Inte bara offrets huvud, bål och ben har återfunnits utan även hennes kläder och skor samt olika redskap som använts i samband med brottet som bland annat en kniv och såg. För rättsläkare och kriminaltekniker utgör sådana fynd en skördeåker. Det som fortfarande saknas är offrets armar samt hennes och gärningsmannens mobiltelefoner.

För det andra att hata slumpen vilket är förklaringen till att Peter Madsen omedelbart blir gripen när han stiger i land i Köpenhamn efter det att hans ubåt ”förlist”. På natten tio timmar tidigare har Kim Wall anmälts försvunnen vilket är mycket märkligt eftersom hon aldrig har gjort det tidigare och det inte finns något som tyder på att hon skulle ha hamnat i en akut personlig kris. Enligt Madsen skulle han ha satt i land henne pigg och kry kvällen innan för att därefter bege sig ut på en nattlig ensamfärd på Öresund som således slutat med att hans ubåt har förlist.

Köpenhamnspolisens polisinspektör Jens Møller Jensen vid en presskonferens den 30 oktober.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det tidsmässiga sammanträffandet mellan dessa två statistiska sällsyntheter gör att det hela blir osannolikt på det där viset som framkallar starkt kliande utslag över hela kroppen på varje riktig mordutredare. Madsen och de kläder han har på sig blir föremål för en mycket noggrann rättsmedicinsk och kriminalteknisk undersökning och den bevisning som man då säkrar kommer att få stor betydelse för utredningen mot honom. Antag att polisen i stället hade köpt hans historia, låtit honom åka hem, ställa sig i duschen och göra sig av med kläder, skor och allt det andra som han hade på sig.

För det tredje att inte krångla till det i onödan. Ställd inför Madsens förklaring till de sällsynta tråkigheter som drabbat just honom drar varje riktig mordutredare en helt annan slutsats än den som Madsen försökt pracka på dem. Att han har mördat Kim Wall och därefter gjort sig med både hennes kropp och den brottsplats där gärningen har genomförts.


LÄS MER: Leif GW Persson: Snart kan en celldörr slå igen bakom en livstidsdömd Peter Madsen


Två månader senare är Madsen och polisen också överens om flertalet av de avslutande gräsligheter som han gjort sig skyldig till. På den avgörande punkten är man det inte. Peter Madsen nekar fortfarande till att han har haft något att göra med hennes död. Från att ha blivit satt i land pigg och kry, till att ha fått en ubåtslucka i huvudet, trillat ner genom tornet och slagit ihjäl sig själv har han nu lanserat en ny förklaring till hur hon dog medan han själv befann sig uppe på däck och i friska luften. Med tanke på allt det där andra som han bevisligen ägnat sig åt nere i båtens kajuta är det en förklaring som ”inte bär det sannolikas prägel”. Det gör däremot de olika fynd som säkrats på Kim Walls kvarlevor vilket fått åklagaren att utvidga misstankarna mot Madsen till nu även omfatta ett sexuellt övergrepp ”under särskilt försvårande omständigheter”.

Peter Madsen.
Foto: / DEADLINE PRESS

Rättegången mot Peter Madsen kommer att inledas den åttonde mars nästa år och några veckor innan kommer vi att kunna ta del av den skriftliga dokumentationen av en mordutredning när en sådan är som bäst. 

Kommer Peder Madsen att dömas? Det är jag fullkomligt övertygad om. Han kommer att dömas till livstids fängelse för grovt brott mot griftefriden och ett mord med sexuella och sadistiska inslag och själv kommer jag inte att ligga sömnlös för hans skull eftersom rättvisa då har skipats.


Planerings-spaning 1

Ett återkommande påstående som jag fått från mina läsare med anledning av mina skriverier om det här ärendet är att Madsen på förhand måste ha planerat att mörda Kim Wall. Skälet till att man anser det är att han ju har tillgång till alla de saker som han behövt när han styckat och dumpat hennes kropp. Själv tror jag inte det. Såg, kniv, plastpåsar av olika slag, buntband och de rörstumpar som kommit till användning kan redan ha funnits ombord på båten. Vi kan heller inte utesluta den möjligheten, givetvis ännu en detalj i allt det som den danska polisen utreder, att han gått in till land efter det att Kim Wall har blivit mördad och hämtat det han behöver i sin verkstad ute på Refshaleön. Därefter löpt ut på Öresund igen och lagt sig på botten där han genomfört de avslutande åtgärderna för att kunna dölja sitt brott.

Planerings-spaning 2

Själv tror jag att det gått till på följande sätt: Någon gång under kvällen, vid tiotiden enligt min rekonstruktion, har Madsen gjort närmanden mot Wall. Hon har avvisat honom varpå han har överrumplat henne och fängslat henne. Därefter har han inlett ett sexuellt övergrepp mot henne som slutat med att hon har dött. Sannolikt genom att han har strypt henne. Det är också nu som han får en idé om hur han skall kunna undgå ansvar för det han gjort trots att omständigheterna är sådana att han inte ska kunna göra det.

Planerings-spaning 3

Han är långt ifrån den förste som gör det han nu gör. Olika logiska och rationella åtgärder genomförda av en person som försatt sig själv i en omöjlig situation. ”Den logiska absurditetens rationalitet”, om man så vill. Gör dig av med den döda kroppen, offrets kläder och andra tillhörigheter. Gör dig av med alla spår efter henne och brottet hon utsatts för. Och neka tvärt till att ha haft någon som helst med hennes försvinnande eller död att göra.

Tänk efter själva. Om inte bålen efter Kim Wall hade flutit i land, om man inte hade kunnat bärga ubåten, om man inte hade kunnat slå hål på Madsens förklaringar så skulle han i dag ha varit en fri man.