Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Leif GW Persson

Ju äldre jag blir desto mer oroar jag mig

Foto: Kristina Häggström / Privat
Foto: NORA LOREK

Ju äldre jag blir desto mer oroar jag mig för olika saker. Jag oroar mig för högt och lågt, stort och smått, nära och kära och människor som jag aldrig ens har träffat. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det som oroat mig mest under de senaste två månaderna är den fantastiska sommaren. Dag efter dag med sol, blå himmel och nya värmerekord och på gården i Sörmland där jag tillbringar den mesta tiden så här års handlar det om att vi under de senaste sextio dagarna bara har fått några centimeter nederbörd. Det är också här som min oro börjar ta sig konkreta uttryck.

Bönderna omkring mig – som lever på sina åkrar och sina djur - tar stryk. Tiotusentals hektar skog har redan brunnit ner i de norra delarna av landet och den siffran kommer att fortsätta att öka. Alla tusentals sörmlänningar som ägnar sig åt att hålla häst står redan inför rejäla problem. Här i landet finns närmare 400 000 hästar. Några tiotal av dem går framför plogen när de inte släpar ut timmer från skogen. Alla de andra finns där för att de skänker innehåll och mening i livet åt sina ägare och nu hotas den tillvaron av den sol som ersatt regnet.

Hästar äter hö. Under de senaste månaderna har priset på hö ökat med närmare fem hundra procent och vi närmar oss snabbt den situation då det inte längre finns något svenskt hö att få tag i. Oavsett hur mycket man nu är villig att betala för det och konsekvensen av det blir mycket påtaglig. 

 

Leif GW Persson med fru Kim Persson.Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

 

Köerna för att nödslakta hästar har ökat i samma takt som priserna på hö. Det är sorgligt och den sorgen kan jag se i min hustrus ögon eftersom hon den här veckan har varit tvungen att vara med och nödslakta ett flertal hästar i det stall där hon har sin egen.

Jag är förvisso ingen miljöexpert (och även det oroar mig ska ni veta) och jag är långt ifrån övertygad om att jorden kommer att gå under inom en nära förestående framtid beroende på att vi har behandlat den så illa. Att beräkna risker är jag däremot bra på och även när det kommer till hypotetiska resonemang. Antag att somrarna under de följande två åren 2019 och 2020 blir lika ”fantastiska” som den i år.

Då kommer skadorna på vårt jord- och skogsbruk och vår uppfödning av kött att få ekonomiska konsekvenser för landet och dess medborgare som helhet. Problem som vi heller inte kan lösa genom att börja peka finger på något politiskt parti. Jag vill ha regn. Av alla de där enkla självklara skälen som råder över de liv som vi alla lever. Den här gången vill jag dessutom ha det för att få ro i min själ.

 

LÄS FLER krönikor av Leif GW Persson här 

 

GW:s spaningstips

Glädjeämnesspaning, 1

I avvaktan på det rogivande regnet får jag nöja mig med de mindre glädjeämnen som sommaren bjuder. Som matjessill med färskpotatis, gräddfil och finhackad gräslök. Dessutom smakar den bättre ute i min trädgård under ett skuggande parasoll än i hettan inomhus. Solen har till och med bidragit till min nykterhet. Vem orkar ta en sup i den värmen? Det räcker gott med en iskall pilsner.

 

Glädjeämnesspaning, 2

Eftersom jag varken sysslar med jord- eller skogsbruk, djurhållning eller ens hästar så är det också goda konjunkturer i den bransch där jag är verksam. Det räcker med en pinknödig fångvaktare och en dömd mördare som tar chansen att rymma från fångtransporten för att den stora skötsamma majoriteten skall uppleva ett behov av att jag kommenterar vad den lilla misskötsamma minoriteten hittat på den här gången.

 

Glädjeämnesspaning, 3

I höst kan jag också se fram mot en veritabel rysare när den så kallade kulturprofilen skall åtalas för våldtäkt vid Stockholms tingsrätt. Det ser jag verkligen fram emot. Av samma skäl som gör att kulturprofilen och hans nära vän och ständige beskyddare Horace Engdahl inte gör det.