Leif GW Persson

Jämfört med mig – i min krafts dagar – är Borg en usel amatör

Publicerad

Fredagen den 28 juli befinner sig Anders Borg på en privat fest på Husarö i Stockholms skärgård. Totalt sextiotalet deltagare varav ett tiotal barn. Snittnykterheten bland de vuxna deltagarna är låg. Dessutom det vanliga dryga halvdussinet som pudrat näsan, dragit i sig en holk eller knaprat både uppåt och neråt.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vi talar icke om rikets etablissemang, snarare det genomsnittliga Stureplansklientelet, fast med ett undantag. Anders Borg som ensam har större medial och social fallhöjd än resten av sällskapet tillsammans. Och om denna sociala begivenhet vet jag numera allt som är värt att veta.

Anders Borg har så småningom blivit rejält packad, osams med värden och värdinnan angående kvaliteten på det nattläger som han tilldelats och vid elvatiden på kvällen har han fått elavbrott i sitt så dags obefintliga huvud och inför en mindre krets av medgäster gjort sig skyldig till det som man på juristprosa kallar för ofredande, sexuellt ofredande och förolämpning. 

Angående delinkventens exponering av det egna organet går uppgifterna isär såväl vad gäller storleken på redskapet som omfattningen och längden på själva förevisningen. Den av mina uppgiftslämnare som jag tillmäter störst värde – trogen läsare av mina romaner sedan länge – menar att min gamle romanhjälte Evert Bäckström, mannen med Supersalamin, inte på minsta vis skulle ha känt sig hotad. 

Som bidrag till festen kan vi väl dock alla enas om att den Borgska insatsen var mindre lyckad. Därmed också hög tid att tänka efter.  

Ungefär samtidigt som Borg får tokspel inträffar tusentals liknande händelser runtom i landet, skriver Leif GW Persson.Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES

Ungefär samtidigt som Borg får tokspel inträffar tusentals liknande händelser runtom i landet. Dessutom något tiotusental brott som verkligen skadat sina offer och där bara en ringa andel av dem kommer att lagföras. Själv skulle jag gärna ha läst mer om det.

Sommarhelg, fredagskväll i Sverige, om allt som blev fel när brännvinet gick in och vettet gick ut.  

Anders-Borg-spaning

Anders Borg är en mycket moralisk människa. I hela sitt vuxna liv har han levt ett i stort sett vitt liv och när sådana som han klappar ihop så kan det ta sig sådana här uttryck. Sedan drygt en vecka ägnar han sig åt kvalificerad självbestraffning. Likt en sentida flagellant med tagelskjortan på och piskan mot den egna ryggen. För säkerhets skull har han också bötfällt sig själv genom att avhända sig merparten av sina inkomster. 

Jämförande-göra-bort-sig-spaning

Hög tid att du rycker upp dig, Anders. Dina ekonomiska kunskaper och politiska insikter gick faktiskt inte förlorade i det ögonblick då du visade snorren och att få sina mänskliga tillkortakommanden beskrivna på det viset som du fick handlar inte om vad du faktiskt har gjort utan om din sociala och massmediala fallhöjd och att du inte är medlem av det journalistiska etablissemanget och därmed fredad från sådana beskrivningar. Jämfört med mig – i min krafts dagar – är du en usel amatör och mer tröst än så kan jag inte ge dig.  

Rulla-i-tjära-och-fjäder-spaning

Om Anders Borg har alla de där vanliga redan uttalat sig. Kolumnister, målsägandebiträden plus hela högen av konsulter inom relationer, retorik och PR. Dessa veritabla monster av mänsklig oförvitlighet som i avsaknad av ett eget liv kan ägna hela sin vakna tid åt att rulla alla andra i tjära och fjäder. För dem en riskfri verksamhet. Inte för att de lever som de lär utan för att de saknar den nödvändiga fallhöjden.

Politiskt-korrekt-kukmätnings-spaning

Kukmätning är den klart vanligaste grenen bland våra kulturbärare oavsett kön. Inte på det där vanliga hederliga viset som består i att man visar upp det egna könet utan med hjälp av oläsbara böcker, obegripliga artiklar, träffar på Google, likes på Facebook och korrekta åsikter. Sanningshalten i dem lämnad därhän.

Leif GW Persson
Leif GW Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag