Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Leif GW Persson

Hon är min givna favorit som jultomte

Leif GW Persson önskar läsarna en god jul. Foto: / Robin Aron / GT-Expressen

Ibland är inledningen till det du ska skriva given. Som i dag då jag ska börja med att önska mina läsare en God Jul. Den stora tillgången i mitt liv som kolumnist är dialogen med läsarna. När den är som bäst kan den skänka mig nya kunskaper, nya insikter, få mig att till sist fatta sådant som jag tidigare fått om bakfoten.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I ärlighetens namn skall samtidigt påpekas att det inte alltid är på det viset. Det är några av er som alltid vill bråka med mig utan att för den skull kunna tillföra något vettigt i sak men då Julen är fridens och försoningens högtid vill jag önska just er en alldeles särskilt God Jul.  

LÄS ÄVEN: Det här brottet kommer aldrig att klaras upp 

God Jul till alla av er – och av hela mitt hjärta – och en särskilt God Jul till det fåtal av er som låter er egen bitterhet äta upp era liv. Därmed även hög tid för en lite mer kritisk betraktelse kring det som brakar lös på allvar just i dag men av skyltningen i våra affärer att döma har varit den stora mänskliga frågan under drygt en månad.     

Julen är ju fridens och försoningen högtid men om man som jag har sex barn och tio barnbarn – och det därav logiskt betingade antalet svärsöner och svärdöttrar – är det inte alldeles enkelt att instämma i den första delen av påståendet. Lättare att hålla med om det andra eftersom ni just då åtminstone tycks anstränga er för att hålla sams. Inte alltid fallet som vi alla vet och vid åtminstone ett par större sammankomster under det senaste året var det Lars Norén som stod för både manus och regi - och dessutom överträffade sig själv - när det kom till vår egen familj. 

LÄS ÄVEN: Efter 40 år fattar jag äntligen varför jag mådde så dåligt 

Även detta kan jag leva med för när julen är som sämst blir den bara ytterligare en påminnelse för alla ensamma om deras ensamhet. Så även vid Mors och Fars dag för alla föräldrar som drabbats av sorgen att förlora sitt barn. Eller Alla Hjärtans Dag. Jo, visst. Så länge du har någon som vill ta ditt hjärta till sig och ge dig sitt istället. Inte annars, och vad gör vi nu åt det? 

En del av det kristna budskapet är väl värt att leva efter. Att du inte ska göra mot andra vad du inte vill att de ska göra mot dig. Men du kan göra mer än så genom att alltid ha en god tanke, en god handling och ett gott ord till övers för alla de som du inte känner och inte minst de som inte enkelt har förtjänat det du gör genom de där vanliga tjänsterna och gentjänsterna människor emellan. Den stora bristvaran i vår tid är den förlåtelse och vilja till försoning som ger oss vår egen inre frid. Så God Jul! Till Er Alla.       

 

GW:s spaningstips

Tomtespaning, 1

För någon vecka sedan såg jag att tidningen Aftonbladet hade gjort en undersökning som visade att en förskräckande hög andel av svenska folket ville ha mig som Tomte i SvT:s julprogram. Klart att jag blev både glad och smickrad men samtidigt förskräckt eftersom jag känner mig själv och därmed både mitt behov av ensamhet och svärtan i mitt inre. Egenskaper som vore grova tjänstefel för varje Tomte värd namnet

Tomtespaning, 2

Vetenskapligt lagd som jag samtidigt är beslöt jag mig därför att göra en psykologisk profil på Tomten. Har man gjort det på tiotals mördare finns det väl inga hinder mot att göra en på deras motsats. Av Tomten krävs fyra egenskaper. Ett hjärta som är så stort att det till och med syns på hans yttre framtoning. En rent osannolik organisationsförmåga med tanke på att han under ett dygn skall dela ut hundratals miljoner julklappar till ett motsvarande antal barn spridda över halva jordklotet. Dessutom att han kan styra ett spann renar med ett mycket stort antal bångstyriga Rudolf med röda mular. Slutligen den fysiska spänst som krävs för att kunna kravla upp och ner genom skorstenar hela tiden.    

Camilla Kvartoft, en given favorit som jultomte.Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Julspaning, 3

I kraft av profilen, därmed på trygg vetenskaplig grund, finns i min värld bara en som uppfyller dessa krav och därmed är hon min givna favorit. Min egen programledare i Veckans Brott, Camilla Kvartoft. Men kan man ha en kvinna som tomte, undrar kanske någon? Ska inte tomten vara en man? Inte du också, kära läsare. ”Not You” och klart att hon kan.