Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Leif GW Persson

Hasse Aro har klarat upp flest brott i Sveriges historia

Hasse lyckades med att göra Efterlyst till Busets eget Hänt i Veckan och de som ringde för att ge oss det som vi behövde för att stoppa in skurken i finkan lät oftast glada när de gjorde det, skriver Leif GW Persson.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Den stora behållningen med Camilla Kvartofts och min medverkan i Veckans Brott är kontakten med vår publik. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

För en tid sedan fick jag en fråga från en yngre tittare om vem som hade klarat upp flest brott här i landet. En lätt fråga med ett givet svar. Den som klarat upp flest brott i Sverige är Hasse Aro. Inte bara i nutid utan i hela vår kriminalhistoria. Under sina tjugotre år som programledare i Efterlyst klarade Hasse upp tusentals grova brott och det har aldrig funnits någon av kvinna född som ens varit i närheten av den insatsen.

Det var Hasse som såg till att det hela fungerande. Att de som hade något att berätta hamnade hos en polis som var villig att lyssna, att programmet fick höga siffror och därmed höll kanalens ägare på gott humör, att Efterlyst nådde ut till rätt tittare och att de reportage som visades fick polletten att trilla ner i deras huvuden. 

 

LEIF GW PERSSON: Öppna kungens grav – rättvisa måste skipas 

 

Hasse lyckades med att göra Efterlyst till Busets eget Hänt i Veckan och de som ringde för att ge oss det som vi behövde för att stoppa in skurken i finkan lät oftast glada när de gjorde det. Ibland bad de till och med om ursäkt för att de viskade. Brorsan eller bästa kompisen satt nämligen i rummet bredvid och såg på det inslag som handlade om just honom så enklast vore väl om vi skickade en vanlig radiobil som kunde plocka upp fanskapet så fort programmet var slut.

En minnesvärd afton fick vi in avgörande tips om sex olika personer som ledde till fängelsedomar på sammanlagt mer än femton år. Jag minns att den kvällen gick Hasse och jag på krogen för att klämma några öl och diskutera existentiella frågor. Vi grep mördare, våldtäktsmän, rånare, vanliga gatuboxare, lurendrejare och folk med sex fingrar på varje hand. Till och med en norsk Sol-och-Vårare. Vi gjorde det hela tiden och i en omfattning som var helt osannolik.

 

LEIF GW PERSSON: Så går det i valet 2018 

 

Efter 25 år, 2015, så lade TV3 ner programmet. Tittarsiffrorna hade sjunkit, reklamintäkterna likaså och det var inte längre lönsamt. Att polisen i det läget inte gick in och sponsrade Efterlyst är för mig obegripligt. Det hade besparat dem tiotals miljoner varje år i bortkastade utredningspengar.

GW:s spaningstips

Uppdrag granskning-spaning

Uppdrag granskning är en av mina absoluta tv-favoriter. Att se Janne Josefsson och hans kamrater hänga på skurkens dörrlås och vid behov kravla in genom hans brevlåda för att kunna ställa de frågor som kräver ett svar. Bättre än så blir det inte för en sådan som jag.

 

Thure Nässén-spaning

I det senaste programmet tog man upp Palmeutredningens försök att stärka upp bevisningen mot Christer Pettersson enligt den där tyvärr alltför vanliga principen att ändamålet helgar medlen, sanningen lämnad därhän. Ingen rolig historia, allra minst för mig eftersom styckets skurk den här gången var en gammal bekant, snutarnas snut, legenden Thure Nässén. Första gången jag träffade Thure var på Centrala Span i Stockholm för femtio år sedan. Redan då en legend. Thure kände alla busar i detalj, till och med färgläggningen på deras mer intima tatueringar, och att han vid behov kunde slå in en dörr och själv - med blottat bröst - gripa galningen som satt där inne och väntade på honom gjorde inte saken sämre. Thure hade heller inte några problem med att säga ifrån. Som när han bad åklagaren Christer van der Kwast att stoppa upp sina fantasier om seriemördaren Thomas Quick i sin feta röv. Numera är Thure pensionär, snart åttio och ingen bra ålder när ens egen historia börjar flåsa en i nacken. Visst, Thure har tummat på nåden vid åtskilliga tillfällen och alltid med sina chefers goda minne. Med bevisningen mot Christer Petterson var det dessutom så enkelt att han hela tiden varit övertygad om hans skuld.

 

Kombinerad Janne Josefsson och Thure Nässén-spaning

När det kommer till det sätt på vilket de genomfört sina uppdrag så är Janne och Thure påtagligt lika varandra. Därav min uppskattning av båda och om du, Thure, nu läser detta och skulle behöva ett litet bidrag för att vila upp dig på ett lugnare ställe är det bara att du hör av dig. Själv har jag inte glömt den där gången för fyrtio år sedan då du hjälpte mig när mitt liv var som jävligast.