Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Leif GW Persson

Besöket blev en början på en ny tradition

Leif GW Persson med frun Kim Persson.Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Talldungens gårdshotell i Brösarp.Foto: Magnus Högfeldt

År 2012 fick jag Piraten-priset vilket var trevligt av två skäl. Fritiof Nilsson Piraten är sedan min tidiga ungdom en av mina litterära favoriter. En av våra mest betydande svenska författare, till och med underskattad enligt min mening och av den märkliga anledningen att han var så underhållande när han berättade sina historier. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den andra orsaken var att jag i samband med prisutdelningen hamnade i Kivik. Skåne när det är som vackrast om sommaren och ännu en omistlig del av det Paradis på Jorden som ju Sverige är. Mitt besök blev början på en ny tradition och sedan dess brukar jag inleda min årliga sommarsemester med ett besök på Österlen. Så även nu när Du läser den här kolumnen. 

Jag och min hustru – bara hon och jag – och vi bor alltid på samma ställe, Talldungens gårdshotell i Brösarp. Lovar och försäkrar att det stället är värt en egen resa. Gammaldags svensk pensionatstradition när den är som bäst. I huset finns även en restaurang med alldeles fenomenal mat. Värdfolket är ett yngre gift par, professionella, trevliga utöver vad någon har rätt att begära och väl där kan du inte må bättre. 

Koppla av, äta gott, umgås med folk som vi känner, både sommarskåningar och bofasta, och livet när det är som allra bäst. 

Väl hemma igen brukar jag åka ner till gården i Sörmland. Den del av landskapet där Sörmland är som fagrast. Lockvattnet, femtio meter från huset, där jag tar mitt morgondopp och lägger nät efter abborre. Båven på andra sidan av gården där jag brukar hämta hem min Gös. Tid för vila och eftertanke, tid att skriva en sommarkolumn som handlar om annat än det där vanliga eländet som mina kolumner alltför ofta handlar om.

 

LÄS ÄVEN: Leif GW:s utspel – nu krossar han Morberg 

 

Just den här sommaren har jag också ett trevligt jobb som väntar på mig. Min gode väl och arbetskamrat Lars Olof Lampers, som gjorde den alldeles utmärkta dokumentären om Revolver-Harry Söderman, har erbjudit mig att hjälpa till med hans nästa projekt som handlar om Hermann Göring, hans svenska hustru Karin, och hans anknytning till just Sörmland, till Sverige och till den svenska aristokratin där han gifter in sig. 

Det är en fantastisk historia, den kommer i SvT till jul, och det var just här som Hermann och Karin träffades för första gången. På Rockelstad som ligger bara en mil fågelvägen från huset där jag bor och med vissa jobb är det ju så enkelt att de är roligare än andra.

 Trevlig sommar, förresten!  

 

GW:s spaningstips

Hermanns svenska kontakter-spaning

Hermann kommer till Sverige strax efter första världskrigets slut. Jobbar som trafikflygare på Lindarängen vid Värtan. Legendarisk stridsflygare och den ende som vågar flyga hem greve Eric von Rosen den där vinterdagen då snöyran egentligen gör all flygning omöjlig. Utom för Hermann Göring. Väl hemma hos greven på Rockelstad så ser Hermann grevens svägerska komma ner i hallen. Hon heter Karin, född Fock, gift von Kantzow, och i samma ögonblick som han ser henne blir hon Hermanns stora kärlek i livet. Samtidigt en del av vår svenska 1900-talshistoria som vi ogärna talar om. Nittonhundratalets störste krigsförbrytare efter Adolf Hitler. En man med både nära och täta kontakter med den svenska bördsadeln och ett stort antal vanliga brukspatroner. 

 

Jägarna på Karinhall-spaning

Denna sommar tänkte jag också passa på att läsa om Carl-Henning Wijkmarks fenomenala roman om Hermann Göring, Jägarna på Karinhall. I övrigt skall jag fiska, lära mitt barnbarn att köra bil, han är sju år och når ännu inte ner till pedalerna men ratt och växelspak sköter han med den äran. I avvaktan på att han blir lång nog för hela uppdraget får han sitta i morfars knä och att det är olagligt behöver ni inte upplysa mig om eftersom jag suttit på samma sätt i min pappas knä när jag lärde mig köra bil.

 

Semester-spaning

I övrigt ska jag lyssna på Carlos Gardell när han sjunger argentinsk tango. Läsa alla böcker som blivit liggande medan jag trilskades med min egen bok om mitt yrkesliv, äta min svärson Calles utmärkta mat, umgås med hustrun, barnen och barnbarnen och göra allt det där som arbetet annars hindrar mig från att göra. För en gångs skull leva det nära livet, ha semester helt enkelt. 

 

LÄS ÄVEN: Leif GW Persson: Två oskyldiga berövades rätten till ett mänskligt liv