Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Leif GW Persson

Låt mig beskriva ASAP Rockys offer

Tatueringen får experter att reagera
ASAP Rocky sitter häktad sedan den 5 juli.
Foto: VINCENZO LANDI / REX/IBL
Filmer från slagsmålet har lagts upp på Instagram av ASAP Rocky själv.

I veckan som kommer inleds rättegången mot ASAP Rocky och två av hans medarbetare vid Stockholms tingsrätt. Samtliga tre står åtalade för misshandel, och jag tänkte börja med att berätta om den dom som vi ganska snart kommer att kunna ta del av.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Maxstraffet vid misshandel är två års fängelse. Sannolikheten för att de kommer att dömas är hög samtidigt som jag bedömer det som osannolikt att någon av dem behöver krypa in. Den troliga påföljden är dagsböter i kombination med villkorlig dom och då med beaktande av den omständigheten att de redan suttit anhållna och häktade i en månad.

Eftersom det finns mycket som talar för att den händelse som åtalet grundar sig på har föregåtts av provokationer, ofredanden, hot och till och med misshandel av en av de åtalade från målsäganden och hans kamrats sida finns det till och med ett mindre utrymme för att fria de åtalade med hänvisning till nöd- och nödvärnsrätten. Kanske till och med den lilla juridiska delikatessen som handlar om putativt nödvärn plus ett antal varianter på samma tema. Det vill säga att den utsatte har uppfattat det som att han befunnit sig i en nödvärnssituation trots att det i en objektiv mening inte varit fallet.  Försvaret lär givetvis dra det här kortet men i det kalla skenet från juridikens lampa är sannolikheten för att de också skulle lyckas med det på sin höjd tio procent.

Ett par tusen händelser av det här slaget kommer till polisens kännedom varje år och med flertalet av dem – och även med sådana som kan ha varit betydligt värre – är det så att de skrivs av. Om det nu inte hade varit för att ASAP Rocky hamnat på den Svenska Rättvisans Scen. 

Istället har polisen genomfört en förundersökning på fem hundra sidor. Jag har inga invändningar mot det eller det polisiära hantverket i sig men givet omständigheterna torde detta vara det mest utredda brottet av den här digniteten i vår polisiära historia. Återstår den enighet som vi kan söka i det faktum att Donald Trump är världens mäktigaste man trots att han inte har en susning om vårt svenska rättssystem. Märkligt, i sanning märkligt.    

GW:s spaningstips

Brottsoffer-spaning


Vad gäller beskrivningen av gärningsmän och offer vid våldsbrott så målar man i regel med bred pensel och två färger på paletten. Brottsoffren är vita, helt oskyldiga, gärningsmännen svarta, skyldiga fullt ut och men sanningen är ofta helt annan. Vad gäller det allra grövsta dödliga våldet mellan tungt belastade ungdomar i våra mest utsatta förorter är det nästan alltid samma personer som uppbär olika roller vid olika händelser och vad gäller den händelse som ligger bakom åtalet mot Rocky och hans två medarbetare finns det tyvärr mycket som talar för att offret och hans kamrat utgör en betydligt mer svårartad sort än de tre åtalade. 


Rockyoffer-spaning


Jag är en yrkesskadad man och beklagligtvis på goda grunder så låt mig därför beskriva offren. Två ensamkommande flyktingpojkar från Afghanistan som under sin korta tid i sitt nya hemland tydligen försökt skingra sin ensamhet genom att driva omkring i Stockholms City för att stjäla, knarka, ofreda, hota och vid behov slå folk på käften. Målsäganden i Rocky-ärendet blir av med sina hörlurar när han ger sig på Rockys livvakt och använder dem som tillhygge. Polisen har hittat dem och självfallet kommer han att få tillbaka dem trots att det är ytterst osannolikt att han betalt för dem med egna pengar.  Bildsekvenserna jag tittat på och de vittnen som beskriver hans beteende talar starkt för att han är påtänd när händelsen sker. Ett brott i sig, naturligtvis av stort intresse vid bedömningen av hans trovärdighet och enkelt nog att ta reda på i samband med hans besök på akuten. I kraft av samma yrkesskada vet jag att åklagaren inte kommer att ha ett pip att säga om den saken. Sannolikt kommer offret också att få ett skadestånd för den misshandel som han utsatts för och onekligen jobbat hårt för. De rättsvårdande myndigheterna kommer även att behandla honom och hans kompis med allt tänkbart framtida överseende ända till dess att de begår något riktigt djävulskap som kvalificerar dem för såväl medias löpsedlar som en längre tid på någon av våra säkerhetsanstalter. Det vet jag, i kraft av samma empiriskt grundade yrkesskada, och särskilt glad över den insikten är jag heller inte.  


Blandad Donald Trump, Svensk asylpolitik och Hizbollah-spaning


I polisens förundersökning noterar jag att vårt brottsoffer har en intressant tatuering på halsen och i samma veva hör en god vän till mig av sig och berättar att den påminner starkt om en tatuering som han eller hon sett på Hizbollah-krigare. En av USA terroriststämplad shiamuslimsk organisation. Hade jag och min vän haft tillgång till originalbilderna och de i sammanhanget vanliga tekniska hjälpmedlen hade det som återstår fram till att bekräfta eller förkasta varit en smal sak. Och vad är det som får mig att tro att Donald inte hämmas av sådant.