Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Leif GW Persson

Du betalar för Kent Ekeroths krogstök

SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth.
Foto: Sven Lindwall
Kent Ekeroth fastnade på övervakningskameror när han hamnade i ett bråk i en krogkö.

Kent Ekeroth är 35 år gammal. Han är född och uppvuxen i Malmö, civilekonom vid Lunds universitet. Sedan 2010 sitter han i riksdagen som ledamot för SD och det är också han som representerar partiet i justitieutskottet. Kent Ekeroth är deras talesman i rättsliga frågor och om Sverigedemokraterna skulle hamna i regeringsställning är han en högst trolig justitieminister.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Betraktar man hans bakgrund har han föga gemensamt med den genomsnittlige SD-väljaren och värt att notera i det sammanhanget är att hans mor kom hit som ”flykting”, eller kanske ”invandrare” – för i den delen varierar beskrivningen - i slutet på 60-talet. Och som judinna från Kazakstan, i dåvarande Sovjetunionen, hade hon säkert goda skäl när hon valde att lämna sitt gamla hemland.

Inför den svenska offentligheten är Kent Ekeroth känd som ”Järnrörsmannen” och skälet till det är för övrigt ett avslöjande i denna tidning från november 2012 som handlar om ett vanligt fyllebråk på Kungsgatan i Stockholm i juni 2010, det vill säga några månader innan Ekeroth valdes in i riksdagen.

Beväpnade sig med järnrör

Tillsammans med ett par partikamrater, Erik Almqvist och Christian Westling, hade Ekeroth varit på krogen och festat och under natten hamnar de i ett rejält gurgel med ett flertal personer ute på gatan som Ekeroth och hans kamrater verbalt attackerat med såväl rasistiska som sexistiska tillmälen. Mot slutet av det hela, när det hotar att övergå i ett vanligt handgemäng, har de beväpnat sig med var sitt järnrör som de tagit från en närbelägen byggnadsställning men hunna så långt tar det hela slut när polisen anländer till platsen.

Jimmie Åkesson.
Foto: IBL

Den här händelsen finns väl dokumenterad i både bild- och ljudupptagningar, bland annat av Ekeroth själv, och det krävs lite av googlande för att man skall få tillgång till mer material än vad man egentligen orkar med. Hur som helst var det så Kent Ekeroth fick sitt nom de guerre. Såväl Almqvist som Westling lämnar sina politiska uppdrag efter Expressens avslöjande men Kent Ekeroth sitter kvar trots att han senare vid flera tillfällen uppvisat samma beteende som den där gången för sex år sedan. Senast för drygt en vecka sedan då han slog till en person i en krogkö för att denne sagt något ironiskt till honom om just ”järnrör”. Även denna händelse väl dokumenterad genom ett flertal vittnen och en övervakningsvideo.

Fult ord inom Stockholms krogvärld

Kent Ekeroth är sedan länge ett fult ord inom Stockholms krogvärld. I genomsnitt är han ute och rumlar åtminstone ett par dagar i veckan. Ofta nog är han full när han anländer. Ibland blir han nekad att komma in redan vid entrén och de gånger han släppts in har det vid åtskilliga tillfällen slutat med att personalen varit tvungen att avvisa honom. Ekeroth är nämligen både aggressiv, provokativ och ful i mun. Inte det minsta lik ett vanligt fyllo som bara börjar sjunga Evert Taube när han fått för mycket för sitt eget bästa.

Tagit timeout från justitieutskottet

Normalt brukar sådant här sluta med att upphovsmannen hamnar på sjukhus. Så icke för Ekeroth.

För honom är det nämligen så praktiskt ordnat att han i kraft av sin position och sin rent personliga hotbild alltid åtföljs av ett par livvakter från Säpo vilket gör honom osårbar i en enkel fysisk mening och alldeles oavsett hur illa han beter sig mot andra. I kraft av sina senaste insatser har han tillfälligt tagit timeout från uppdraget i justitieutskottet men i riksdagen sitter han kvar. På förhoppningsvis unika meriter och hur i hela fridens namn han nu kan göra det med tanke på vad det handlar om.

GW:s spaningstips

Kostnad 1

Livvaktsskydd från Säpo är inte gratis och den notan står landets skattebetalare för. Två livvakter som följer med skyddspersonen, en bil för transporterna och tillgång till allt det samband och all den uppbackning som uppgiften kräver. Beroende på tidpunkt på dygnet så ligger timkostnaden för ett sådant uppdrag på mellan två och tre tusen kronor. Det vill säga mellan tio och tjugotusen per krogbesök à la Ekeroth.

Kostnad 2

Om vi antar att Kent Ekeroth går på krogen hundra gånger per år – och med tanke på vad som berättas om hans vanor i den delen tror jag att det är en försiktig skattning – innebär detta att enbart bevakningen av hans krogbesök kostar skattebetalarna mellan en och två miljoner kronor per år vilket väl torde göra honom till landets utan jämförelse dyraste Stök-Pelle.

Kostnad 3

Uppgiften för Säpos livvakter är att skydda den som de bevakar, till liv och lem och mot alla andra obehagligheter som han eller hon kan tänkas bli utsatta för i samband med att de vistas ute bland andra människor. Med nästan alla sådana personer är det också på det viset att de försöker underlätta det hela genom att ligga lågt och vara trevligare än annars. Till och med ändra sina vanor för att inte orsaka onödiga kostnader och besvär. Så icke med Kent Ekeroth för här gäller det inte bara att skydda honom mot andra utan även att skydda honom mot sig själv och att skydda andra för honom.

Kostnad 4

Att det finns en hotbild mot sådana personer som Kent Ekeroth är inget att huttla med. Dessutom finns det en oavvislig skyldighet från samhällets sida att skydda personer med hans position när de vistas i ett offentligt sammanhang och oavsett om nu Kent Ekeroth vore God Som Guld finns det risk för att andra kan vilja skada honom i kraft av hans position eller politiska uppfattning. Problemet med just Kent Ekeroth är att det inte är det som det hela handlar om.