SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth. Foto: Sven LindwallSD-riksdagsmannen Kent Ekeroth. Foto: Sven Lindwall
SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth. Foto: Sven Lindwall
Kent Ekeroth fastnade på övervakningskameror när han hamnade i ett bråk i en krogkö.Kent Ekeroth fastnade på övervakningskameror när han hamnade i ett bråk i en krogkö.
Kent Ekeroth fastnade på övervakningskameror när han hamnade i ett bråk i en krogkö.
Leif GW Persson

Du betalar för Kent Ekeroths krogstök

Publicerad

Kent Ekeroth är 35 år gammal. Han är född och uppvuxen i Malmö, civilekonom vid Lunds universitet. Sedan 2010 sitter han i riksdagen som ledamot för SD och det är också han som representerar partiet i justitieutskottet. Kent Ekeroth är deras talesman i rättsliga frågor och om Sverigedemokraterna skulle hamna i regeringsställning är han en högst trolig justitieminister.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Betraktar man hans bakgrund har han föga gemensamt med den genomsnittlige SD-väljaren och värt att notera i det sammanhanget är att hans mor kom hit som ”flykting”, eller kanske ”invandrare” – för i den delen varierar beskrivningen - i slutet på 60-talet. Och som judinna från Kazakstan, i dåvarande Sovjetunionen, hade hon säkert goda skäl när hon valde att lämna sitt gamla hemland.

Inför den svenska offentligheten är Kent Ekeroth känd som ”Järnrörsmannen” och skälet till det är för övrigt ett avslöjande i denna tidning från november 2012 som handlar om ett vanligt fyllebråk på Kungsgatan i Stockholm i juni 2010, det vill säga några månader innan Ekeroth valdes in i riksdagen.

Beväpnade sig med järnrör

Tillsammans med ett par partikamrater, Erik Almqvist och Christian Westling, hade Ekeroth varit på krogen och festat och under natten hamnar de i ett rejält gurgel med ett flertal personer ute på gatan som Ekeroth och hans kamrater verbalt attackerat med såväl rasistiska som sexistiska tillmälen. Mot slutet av det hela, när det hotar att övergå i ett vanligt handgemäng, har de beväpnat sig med var sitt järnrör som de tagit från en närbelägen byggnadsställning men hunna så långt tar det hela slut när polisen anländer till platsen.

Jimmie Åkesson.Foto: IBL

Den här händelsen finns väl dokumenterad i både bild- och ljudupptagningar, bland annat av Ekeroth själv, och det krävs lite av googlande för att man skall få tillgång till mer material än vad man egentligen orkar med. Hur som helst var det så Kent Ekeroth fick sitt nom de guerre. Såväl Almqvist som Westling lämnar sina politiska uppdrag efter Expressens avslöjande men Kent Ekeroth sitter kvar trots att han senare vid flera tillfällen uppvisat samma beteende som den där gången för sex år sedan. Senast för drygt en vecka sedan då han slog till en person i en krogkö för att denne sagt något ironiskt till honom om just ”järnrör”. Även denna händelse väl dokumenterad genom ett flertal vittnen och en övervakningsvideo.

Fult ord inom Stockholms krogvärld

Kent Ekeroth är sedan länge ett fult ord inom Stockholms krogvärld. I genomsnitt är han ute och rumlar åtminstone ett par dagar i veckan. Ofta nog är han full när han anländer. Ibland blir han nekad att komma in redan vid entrén och de gånger han släppts in har det vid åtskilliga tillfällen slutat med att personalen varit tvungen att avvisa honom. Ekeroth är nämligen både aggressiv, provokativ och ful i mun. Inte det minsta lik ett vanligt fyllo som bara börjar sjunga Evert Taube när han fått för mycket för sitt eget bästa.

Tagit timeout från justitieutskottet

Normalt brukar sådant här sluta med att upphovsmannen hamnar på sjukhus. Så icke för Ekeroth.

För honom är det nämligen så praktiskt ordnat att han i kraft av sin position och sin rent personliga hotbild alltid åtföljs av ett par livvakter från Säpo vilket gör honom osårbar i en enkel fysisk mening och alldeles oavsett hur illa han beter sig mot andra. I kraft av sina senaste insatser har han tillfälligt tagit timeout från uppdraget i justitieutskottet men i riksdagen sitter han kvar. På förhoppningsvis unika meriter och hur i hela fridens namn han nu kan göra det med tanke på vad det handlar om.

Leif GW Persson
Leif GW Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag