Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Leif GW Persson

Ett intressant avstånd mellan den offentliga och den privata personen

Advokaten Elisabeth Massi Fritz är föremål för en granskning av advokatsamfundet.Foto: ANETTE NANTELL / DN

Lagen om målsägandebiträde infördes år 1989 för att ge stöd åt kvinnor som utsatts för våldtäkt och andra sexualbrott.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Därefter har lagens tillämpningsområde utvidgats kraftigt och i dag omfattar den inte bara sexuella övergrepp och våldsbrott utan även andra grövre brott där omständigheterna kräver den typen av hjälp och givetvis för målsäganden av bägge könen. Den här verksamheten har också vuxit snabbt i omfattning. För tjugo år sedan kostade den knappt femtio miljoner kronor per år. Under förra året, 2017, förordnades 26 000 biträden i olika förundersökningar och rättegångar till en kostnad på cirka 350 miljoner varav 322 miljoner avsåg ersättning till advokater och deras biträdande jurister. I dag finns åtskilliga hundra jurister som har detta som huvudsaklig försörjning. 

En av dem sticker ut. Hon heter Elisabeth Massi Fritz som sedan länge dragit in i storleksordningen tio miljoner kronor per år som målsägandeombud och hon ensam svarar alltså för drygt tre procent av statens samlade kostnader för målsägandebiträden. Anledningen till att hon klarat av det är att hon städslat ett tiotal biträdande jurister som var och en förväntas ge henne ett årligt överskott på cirka en halv miljon. 

 

LÄS OCKSÅ: Leif GW Persson: Var försiktig med människor som avlägsnar sig för att pudra näsan 

 

För en tid sedan trädde ett stort antal av dem fram i en serie avslöjande reportage i Aftonbladet. Unga kvinnor som slutat hos Massi Fritz för att hon behandlat dem som en slavdrivare, sagt åt dem att salta räkningarna och dessutom haft märkliga synpunkter på deras klädsel och moral. 

Om nu Elisabeth Massi Fritz hade burit byxor och hetat Erik Massa Fritz – allt annat lika – hade hennes manliga alter ego varit en given måltavla för de Metoo-anklagelser som varit hennes senaste sätt att marknadsföra sina tjänster i medier.

 

LÄS ÄVEN: Leif GW Persson: Hasse Aro har klarat upp flest brott i Sveriges historia 

 

Nu är hon föremål för en granskning av advokatsamfundet, i värsta fall riskerar hon en knäpp på näsan innan hon kan fortsätta som vanligt. Hon har dessutom långt gångna planer på att bygga ut sin verksamhet till det dubbla och därmed tjäna dubbelt så mycket pengar på sina brottsoffer. Ett onekligen kreativt entreprenörskap som dessutom vittnar om ett intressant avstånd mellan den offentliga och privata personen, Elisabeth Massi Fritz.

GW:s spaningstips

Målsägandebiträdespaning 1

■■ Jag anser att det är statens ansvar att skydda sina medborgare mot brott och att det ansvaret även omfattar de ekonomiska skador som drabbat dem. Det nuvarande systemet bluddrar till den rollfördelning som är ett bärande inslag i vår rättegångsordning. En åklagare och en försvarare. Inte en åklagare, en försvarare och ett antal biträdande åklagare som sett till vad de faktiskt gör ägnar mer tid åt skuldfrågan än sin klients ekonomiska anspråk.

 

Målsägandebiträdespaning 2

■■ Med brottsoffrens rätt till ersättning är det nämligen så att de står och faller med om åklagaren lyckas med sitt åtal. Det skadestånd som då betalas ut är standardiserat och sambandet mellan hur ett målsägandebiträde sköter sitt uppdrag och skadeståndets storlek är obefintligt.

 

Målsägandebiträdespaning 3

■■ För mig är lösningen på dessa problem självklar. Förstärk åklagarmyndigheten med de biträdande åklagare som ibland krävs för att skydda brottsoffrens ekonomiska och andra intressen. Spara därmed ett par hundra miljoner kronor per år åt skattebetalarna. Inga saltade notor längre, inga timkostnader på mer än tusenlappen, inga skäl att använda medier för att peka ut ännu icke dömda eller ens åtalade gärningsmän som ett led i sin egen privata marknadsföring som advokat. 

 

Målsägandebiträdespaning 4

■■ I Brottsbalkens nionde kapitel finns ett fult namn på att lura någon att betala för påhittade kostnader och tjänster. Att ”salta notan” kan i värsta fall handla om ett grovt bedrägeri med sex års fängelse i straffskalan och det finns inga formella hinder mot att åklagare och polis inleder en förundersökning mot Elisabeth Massi Fritz på grundval av de uppgifter som sedan länge stått att läsa i medierna.

 

Fotnot

Expressen har sökt Elisabeth Massi Fritz för en kommentar.