Leif GW Persson

En drabbande beskrivning – men det finns ett problem

Foto: ALEX LJUNGDAHL

I min förra kolumn berättade jag hur jag för en månad sedan hamnade på hjärtakuten på Nya Karolinska Sjukhuset ute i Solna beroende på att jag under alldeles för många år vårdslösat med min hälsa och så långt både logiskt och självförvållat. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Väl återställd och hemma igen passade jag på att min uttrycka min uppskattning av den femstjärniga vården och den högst komfortabla miljön som jag fått förmånen att vistas i och inga problem i den delen heller eftersom det var både självupplevt och sant. Ingen längtar väl efter att hamna på sjukhus men i de lägen där det inte ges något val är Nya Karolinska ett ställe som jag – av hjärtat - kan rekommendera. 

Sedan har jag tyvärr krånglat till det för mig. ”De skenande kostnaderna för nya Karolinska” har ju varit en inflammerad fråga i den offentliga debatten sedan flera år tillbaka. Enligt avtalet från 2010 skulle sjukhuset ha kostat 14,5 miljarder och inte de dryga 60 där slutnotan skulle ha hamnat enligt den numera vedertagna mediala beskrivningen där budskapet är enkelt nog. Korrupta politiker och giriga byggentreprenörer som ännu en gång plundrat oss vanliga skattebetalare inpå bara kroppen. En drabbande beskrivning och enda problemet är väl att den till väsentliga delar inte är sann. Som så ofta förr när att våra känslor svallar högt nog och det budskap som krävs för att hålla dem vid liv inte tål alltför mycket sanning. 

Det har inte kostat 61 utan 22,8 miljarder att bygga och utrusta Nya Karolinska vilket för övrigt är helt i överensstämmelse med de offentliga avtal som man skrivit på sedan 2010. Först de 14,5 enligt det ursprungliga avtalet. Därefter ytterligare fyra beroende på olika tilläggsbeställningar av byggnader och annat som politikerna gjort. Slutligen kostnaderna för medicinsk teknik och annan utrustning, som inte handlar om själva bygget, på 4,3 miljarder. Totalt 22,8 miljarder. Siffran på 61 miljarder avser något annat. Nämligen den totala kostnaden för att bygga, utrusta och underhålla sjukhuset fram till 2040. Om detta är mycket eller lite kan vi ha olika uppfattning om men oavsett vad vi tycker borde vi väl kunna enas om att det ger en annan beskrivning än det budskap som tyvärr även jag tog till mig.  

GW:s spaningstips

Självkritisk-kolumnist-spaning

Om man nu som jag har fått förmånen att återkommande ge uttryck för sina tankar och åsikter i en av landets största tidningar följer med detta naturligtvis ett personligt ansvar för det jag säger. Det enkla sättet att lösa detta är naturligtvis att enbart berätta om sig själv, redovisa sina fantasier eller bara vara lite underhållande och humoristisk i den där allmänna och harmlösa meningen. I svaga stunder har jag själv valt den vägen ut men sätter du den i system så är det en resa utan vare sig mening eller mål. Om du i stället väljer att kritisera faktiskt existerande förhållanden blir kraven andra. Det du påstår skall vara sant och om det nu visar sig att du hade fel måste du göra rättelse. Det handlar om din egen trovärdighet inför andra men mest om att du måste kunna tro på dig själv. 

Att-komma-till-insikt-spaning

Ibland kommer jag på mig med att jag har fått saker om bakfoten eller bara tänkt fel när det var något som jag funderade över. Det är de gånger som jag lärt mig mest av det liv som jag lever. Låt vara att det kan kännas lite trist just när insikten tog dig i örat. 

Ibland har jag fått hjälp av andra som lyssnat till det jag sagt eller läst det jag skrivit. Som den här gången när jag försökte plocka hem en billig humoristisk poäng på de gigantiska kostnaderna för Nya Karolinska. Att påstå att sådant inte kan fresta på när det väl händer är naturligtvist inte sant. Det där jobbiga fanskapet som tyvärr hade rätt medan du hade fel. När jag väl insett det återstår att ta det till sig. Av omsorg om dig själv och för att du inte ska gå i den fälla där ”budskapet blir bättre än sanningen”.