Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Leif GW Persson

Det här brottet kommer aldrig att klaras upp

Natten till lördag den 28 oktober är det någon som skjuter genom ytterdörren till en villa i Västerås. Automateld, en salva i hallens längdriktning, ett dussin skott varav flera som passerat genom hela husets bottenplan. Där finns fyra personer som ligger på övervåningen och sover. En man, en kvinna och deras två barn. 

Mannen är polis. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

På förmiddagen samma dag håller Carin Götblad, högsta chef för polisregion Mitt, en presskonferens där hon berättar att det som just hänt är ett angrepp på hela det svenska rättssamhället där en enskild polisman har använts som symbol för det som attacken handlar om. En helt vanlig, oförvitlig polis som fått klä skott för det som i själva verket är ett angrepp på polisen som organisation. Och bara någon timme senare hoppar rikspolischefen Dan Eliasson upp på samma Enfaldens flakkärra där sådana som han och hon alltid färdas.

Carin Götblad, högsta chef för polisregion Mitt.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

 

LÄS MER: Dan Eliasson efter skotten mot polisen: Polissverige står till förfogande

 

Om denna beskrivning kan man säga tre saker. I en saklig mening är den rent trams. Vad det handlar om är en personlig och privat hämndaktion som riktar sig direkt mot den angripne polisen. Han har helt enkelt blivit osams med fel personer. En konflikt som eskalerar och blir akut dagarna före beskjutningen av hans hus vilket är hans motståndares sätt att framföra sitt budskap till honom. ”Passa dig jävligt noga, grabben”. Det här brottet kommer heller aldrig att klaras upp. Genom sina uttalanden har Götblad gjort det omöjligt att göra det på det sätt som saken kräver och numera har hon ett mycket starkt intresse av att utredningen läggs ner.

Rikspolischef Dan Eliasson.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

 

LÄS MER: Skott mot polisbostad i Västerås

 

För en normalt fungerande kriminalpolis hade det tagit ett par dygn att ta reda på vad detta handlar om. Det var den tid som det tog för mig och mina medarbetare på Veckans brott att i detalj klarlägga händelsen. Flera uppgiftslämnare från båda sidor av konflikten som ger samstämmiga, av varandra oberoende, beskrivningar av det som hänt. Polisens egen dokumentation av de händelser som föregått beskjutningen av polismannens villa. Slutligen en analys av den omgivande miljön och de som bor där, tillvägagångssättet och undersökningen av brottsplatsen. En privat hämndaktion. Det är den enkla och entydiga slutsatsen av de fakta som finns.

Poliser gör en teknisk undersökning i samband med skottlossning mot en polisbostad den 28 oktober.Foto: PER GROTH/TT / TT NYHETSBYRÅN

 

Ingenting-att-huttla-med-spaning

En enskild polis och hans familj har utsatts för ett mordförsök av personer som är djupt involverade i den grova, organiserade brottsligheten i Västerås. Detta beror inte på att han är vad man i USA kallar för ”a Dirty Cop”. Han är raka motsatsen till det. Detta är heller inget att huttla med och det som är tristast av allt är att just de här gärningspersonerna kommer att klara sig beroende på hans högsta chefs olycksaliga inhopp.  

 

Polischefer-som-ingen-förtjänat-spaning

Varken medborgarna, rättssamhället, än mindre polisen som organisation, allra minst en vanlig polisman i Västerås förtjänar chefer som Eliasson och Götblad. I kraft av detta kommer heller ingen av dem att få sparken och om någon nu tycker att detta verkar helt obegripligt så beror det på att det faktiskt är det. Obegripligt.

 

Rikta-ljuset-mot-något helt-annat-spaning

Är det så att Eliasson och Götblad genom sina uttalanden försökt rikta ljuset mot något annat än deras egna och bedrövliga insatser för enskilda poliser, polisen som organisation, rättssamhället och medborgarna i gemen? Jag tror faktiskt inte det. Jag tror att det är värre än så. Eliasson och Götblad tänker, tror, tycker och gör sådana saker hela tiden. De är sådana, nämligen.