Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Leif GW Persson

Det fanns två skäl till att Skandiamannen avskrevs

Skandiamannen har funnits med i utredningen av Palmemordet från början.
Foto: GÖRAN ÄRNBÄCK

I veckan som gick fick vi en ny Palmemördare, ”Skandiamannen”, och i utredningen har han funnits med sedan den första timmen. Sådana som han saknas inte. Genom åren har polisen samlat in uppgifter om drygt elva tusen män som pekats ut som den som mördade Palme. Högst en av dem kan ha skjutit honom.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Under veckan har jag fått åtskilliga frågor om vad jag tror om Skandiamannen. Jag vet inte. Det enda jag vet är vad som är bra och dåligt med honom som tänkbar gärningsman. Han föddes 1934 och han hittades död i sin lägenhet sommaren 2000. Alkohol och sömntabletter i förening, överdosering eller självmord? Vet ej, men en formell uppklaring av brottet är därmed utesluten.

Till skillnad från de flesta andra som pekats ut kan han däremot knytas till brottsplatsen vid tidpunkten för brottet. Han lämnar sin arbetsplats, knappt femtio meter från brottsplatsen, ett par minuter innan skotten faller. Enligt vad han själv berättat är han ett av de första vittnena på plats och det är redan här som hans uppgifter skiljer sig från vad andra vittnen har sagt. Om det beror på att han ljuger eller bara fått saker och ting om bakfoten vet jag däremot inte.


LÄS MER: LEIF GW PERSSON: De tycks ha förväxlat sig själva med konungen

Det första signalementet på gärningsmannen som polisen gick ut med stämmer väl på Skandiamannen. Detta signalement kommer sedan att ändras. Mordutredarna köpte honom aldrig som gärningsman och skälen till detta var främst två. Man tyckte att han var ”fel typ” och därför bestämmer man sig tidigt för att han är ett både otillförlitligt och besvärligt vittne. Dessutom hade man andra personer som man var mer intresserad av. Först den så kallade 33-åringen och sedan det så kallade Kurdspåret.

De uppgifter som presenterades i veckan gick ut på att han tyckte illa om Palme, varit medlem av en skytteklubb och genom en bekant skulle haft tillgång till en revolver av samma modell som den som användes vid mordet. Därmed också den enda möjligheten som återstår att styrka misstankarna mot Skandiamannen. Att man hittar ett möjligt mordvapen som kan bindas till kulorna från mordplatsen. För mig och alla andra därmed en akademisk fråga som den nuvarande utredningen redan arbetar med. Återstår att önska lycka till.

LÄS MER: LEIF GW PERSSON: Sanningen sopades undan i Kevin-fallet 


GW:s spaningstips

Nya-Karolinska-sjukhuset-spaning

Kostnaderna för nya Karolinska sjukhuset har vållat stor offentlig förbannelse. De knappt femton miljarder man tänkte sig vid planeringen har vuxit till drygt sextio och någon slutnota har vi ännu inte sett. För ett par veckor sedan hade jag förmånen att få besöka stället och som alltid förr när jag har hamnat på liknande inrättningar var det ett högst oplanerat besök. Beroende på mitt dåliga hjärta som jag har fixat till alldeles själv under ett långt och misskötsamt liv. Först ambulans till akuten där jag försågs med ett större antal slangar i redan befintliga kroppsöppningar plus ett par till där man öppnat de nya hål som omständigheterna tydligen krävde. Ett femstjärnigt mottagande och efter de inledande timmarna på den vanliga akuten flyttades jag över till hjärtakuten på Nya Karolinska.


Inifrån-nya-Karolinska-spaning

Väl på plats fick också prislappen på stället sin förklaring. Ett magnifikt enkelrum med eget badrum, eldriven säng och allt det där andra mekaniska som den akuta ohälsan kräver. Både duschen och den stora platta teven ovanför sängen var för övrigt av samma modell som jag har hemma i våningen i stan. Inte gratis om jag så säger och där blev jag sedan liggande under några dagar till det facila priset av totalt femhundra kronor.


Pip-och-stress-spaning

Det enda som störde mig var alla dessa slangar och sladdar som man kopplat från min usla lekamen till en blinkande och pipande stridsledningscentral som man ställt bredvid min säng där jag kunde följa hur både mitt blodtryck och min puls satte ständigt nya rekord. Nästa gång ska jag ta med mig mina hörselskydd och därmed förhoppningsvis kunna förkorta min vårdtid med något dygn. Tacksam patient som drar sitt lilla strå till stacken.