Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

"Vore jag församlingsmedlem i Livets ord skulle jag bli satanist i ren protest"

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

När en remarkabel video, bild eller text sprider sig bland miljontals människor med en hastighet av tusen megabit per sekund blir hädanefter den första fråga vi måste ställa oss: är detta reklam för Proviva?

Vem i hela världen kan man lita på? Inte på Mia Skäringer. Att debattartikeln med företagets reklamuttryck "det räcker", "hälsostress" och "magkänslan" är hennes egen - som hon skriver, är kanske sant - för henne.

För oss andra är kopplingen till varumärket odiskutabel. Det är avgörande: inte vad Mia Skäringer påstår, utan hur det uppfattas. Dessutom: en debattartikel med smygreklam på en helsida i Sveriges största tidning måste helt enkelt generera ett högre arvode från fruktdrycksproducenten. Annars är Mia Skäringer inte bara en hycklare utan också en dålig förhandlare.

Men Mia Skäringer är bara tvåa. Den största hycklaren av alla är Ulf Ekman i Livets ord. Han är pastorn som grundade församlingen tillsammans med sin hustru Birgitta Ekman 1983. Livets ord har kritiserats för sin oförsonliga syn på sjukdom och fattigdom, sin framgångsteologi och sitt oförblommade intresse för ekonomi. Teologin inom Livets ord har stora likheter med Svenska spel: visst finns det förlorare, men det är en vinnare man ska vara.

I mer än 30 år har familjen Ekman levt ett segerrikt liv och styrt församlingen och koncernen. Enligt en utredning som Upsala Nya Tidning gjorde förra året drar Livets ord in 45 miljoner kronor om året i gåvor från församlingsmedlemmar.

Nu lämnar paret Ekman Livets ord, säger ett vagt förlåt om någon råkat lida - och blir katoliker. Det är som om Jimmie Åkesson och Björn Söder skulle hoppa av SD efter valet och bli miljöpartister.

Under nästan 15 år har detta beslut växt fram, säger Ulf Ekman. Under alla dessa år har han och hustrun tvivlat på sin tro, men de har inte tvekat att tillsammans inkassera omkring en miljon i lön varje år från församlingens tionde. De har inte heller tvekat att ta emot de årliga pensionsavsättningar som nu gör att de kan gå i pension som välmående katoliker.

Är inte det hyckleri, så vet jag inte vad hyckleri är. Vore jag församlingsmedlem i Livets ord skulle jag bli satanist i ren protest.

Och på tal om hycklare läste jag byggbranschens beställningsjobb från förre statsministern Göran Persson (S). Göran Persson är välbetald PR-konsult för JKL sedan flera år tillbaka, och JKL har tillsammans med kunden och byggjätten NCC dragit ihop något de kallar Nybyggarkommissionen. Antagligen för att det ska låta som om det är på riktigt.

"Nybyggarkommissionens rapport visar tydligt att det behövs flera olika åtgärder för att få i gång byggandet", kommenterar Peter Wågström, vd och koncernchef för NCC. Föga förvånande, då han har betalat Göran Persson för att "utreda".

Desto mer förvånande är att det på Dagens Nyheters debattsida på nätet, där rapporten presenterades, inte framgår att den är betald av byggföretaget NCC, Nordea och teknikföretaget Tyréns. Uppgiften att det är en låtsaskommission saknas även när DN:s chefredaktör Peter Wolodarski hyllar Göran Perssons förslag i en krönika. Det är en större anledning till upprördhet än att Mia Skäringer glömde berätta att hon precis börjat jobba med fruktdrycker.

Eller förresten: kommission kan ju också betyda att köpa eller sälja något för annans räkning. Och den där gripande videon alla delade på Facebook med första kyssen mellan obekanta människor var förresten reklam för ett klädmärke. Ingenting är vad det ser ut att vara.