Lars Lindström

Vi vet varför Ulf Kristersson aldrig skulle låta SD få inflytande

Nästan lika populär som Stefan Löfven
Man gillar ju alla som står upp för demokratin. Alla som står för sitt ord. Som Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, skriver Expressens Lars Lindström.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Man gillar ju alla som står upp för demokratin. Alla som står för sitt ord. Som Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, skriver Lars Lindström.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Man gillar ju alla som står upp för demokratin. Alla som står för sitt ord. Som Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Han tänker ALDRIG samtala eller förhandla eller kompromissa med Sverigedemokraterna, det måste vi komma ihåg.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En morgon, strax efter sju, slogs jag av en uppmuntrande tanke. Jag hade legat vaken i skuggorna, lyssnat på barnfamiljen ovanpå som med sedvanliga glädjeskutt låtit oss förstå att dagen hade börjat.

Jag behövde verkligen muntras upp, eftersom ett elakt ryggskott gjorde att det var knepigt att ens ta sig upp ur sängen. Jag dagdrömde om att det någonstans, på något sätt, hände något gott där ute som inom kort skulle beröra även mig och göra mig lyckligare. Jag bara inte visste det än.

När jag hade krånglat mig upp, bett hustrun hjälpa mig med strumporna, och funderat över om det var hon eller jag som blev förnedrad i det ögonblicket, hasade jag ut i köket och satte i gång tevattnet. Jag noterade att vårsolen utan större framgång försökte tränga sig igenom en glipa i linnegardinerna.

I det ögonblicket kom jag att tänka på Ulf Kristersson och hans omutbara försvar för demokratiska värderingar. I ett tal i Almedalen sommaren 2018 uttryckte han stark oro inför hoten mot demokratin i Sverige, inte bara från våldsbejakande islamister utan också från nazister, vänsterextremister, antisemiter och muslimhatare.

Det är helt enkelt inte möjligt att Ulf Kristersson och hans Moderater skulle samtala eller förhandla med ett parti som föddes ur den rasistiska vit makt-rörelsen, med skinnskallar och kostymnazister som grundare, ett parti som har ägnat sin gärning åt att i flera decennier avhumanisera och sprida hat mot invandrare, judar, muslimer och romer.

Vi vet detta, Ulf Kristersson har sagt det många gånger. Redan när han tillträdde som partiledare i oktober 2017 sa han att han inte kommer ”att ha några samtal eller förhandlingar eller något med Sverigedemokraterna” och en månad senare upprepade han detta: ”Nej, jag tänker inte samtala eller förhandla eller kompromissa med Sverigedemokraterna.”

Vi vet mycket väl varför Ulf Kristersson aldrig skulle låta SD få inflytande. Det har han pedagogiskt förklarat för oss flera gånger. 

I talet i Visby 2018 inpräntade han i åhörarna vad som var så fel med SD. Inget annat parti har så många som så ofta säger så horribla saker. De har en vice talman, Björn Söder, som gång på gång ifrågasätter om judar och samer är svenskar. Dessutom hyllar SD gärna ledare som ifrågasätter grunden för vårt Europa. Ulf Kristersson utmålade SD som direkt skadligt för Sverige. ”En alliansregering ska inte göra sig beroende av ett parti som i så många delar har värderingar som vi inte delar”, sa han.

Det här är basfakta, alla känner till detta. Ulf Kristersson KAN INTE samarbeta med ett parti som utrycker beundran för de antidemokratiska krafter som hotar länder som Ungern och Polen, med inskränkt yttrandefrihet och oberoende medier som tystas. Ulf Kristersson VILL INTE kompromissa med ett parti som varje gång någon öppnar en dörr har en politiker som vill skjuta flyktingar på Öresundsbron med kulspruta, skämtar om döda judar, slänger ur sig nazistiska och rasistiska åsikter eller dammsuger i nazibindel.

Så den där Ulf Kristersson som nu säger att han kan tänka sig att samarbeta och skriva avtal med Sverigedemokraterna, det måste vara en annan Ulf Kristersson.

Nya riksdagsmannen misstänks ha använt ekobrottslingar som målvakter