Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Vi måste sluta blunda – för många män saknar respekt

Ni vet hur det är i nådens år 2017: Sverige är det bästa landet i världen för kvinnor och det bästa landet i världen för barn att växa upp i.

Det betyder inte att vi kan blunda för att det finns alldeles för många män som saknar respekt för kvinnor och barn.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Du är tjej och växer upp i bästa landet. Du är åtta och sover över hos en kompis och blir våldtagen av hennes styvpappa. Du är tolv och blir övertalad av en 24-årig man att skicka bilder till honom där du poserar sexuellt. Du är 14 och blir sexuellt ofredad av din ridtränare.

Du är 18 och ska ta körkort och din 60-årige körskollärare tvingar dig att onanera och utföra oralsex på honom. Du är en 25-årig tv-reporter och blir antastad av flera manliga fotbollsfans i direktsändning.

Allt det här har stått i rubriker bara den senaste veckan. Ju mindre ni vet om detaljerna desto bättre, jag använder min rätt att tiga. Men allt finns nedtecknat.

Även i världens bästa land för kvinnor och världens bästa land för barn att växa upp i finns män som begår övergrepp på barn, flickor och kvinnor. Det behövs ingen livlig fantasi för att inse hur det kan vara för kvinnor och barn i länder på andra sidan av skalan.

För att inte bli beskylld för att vara anekdotiker, det vill säga någon som bygger sin världsbild på enskilda händelser, hänvisar jag till fakta.

I en färsk enkätundersökning från Folkhälsomyndigheten har 7 755 personer i åldrarna 16-29 år svarat på frågor om sex. 54 procent av tjejerna och 27 procent av killarna har utsatts för en sexuell handling trots att de inte ville.

Nästan hälften av tjejerna, 42 procent, hade mot sin vilja blivit kladdade på, antingen på brösten eller på könet. Hela 18 procent hade utsatts för ofrivilligt vaginalt samlag, alltså en våldtäkt.

Många unga, främst tjejer, utsätts för sextrakasserier på nätet. Enligt årets rapport från organisationen Friends har var tredje tillfrågad i åldern 10–16 år utsatts för kränkningar på nätet det senaste året. Var femte tjej har drabbats av sexuella trakasserier på nätet, enligt undersökningen som Sifo har gjort.

I den utmärkta artikelserien "Kvinnohatarna" i Expressen av Atilla Yoldas och Meli Petersson Ellafi berättar en rad kvinnor om en vardag där de blir kallade horor och subbor, får dödshot och våldtäktshot, om en kultur där mäns våld mot kvinnor löper fritt.

En solig majmorgon hämtar jag tidningen i brevlådan ute vid vägen. En morgonpigg granne frågar om jag hört göken, men det har jag inte. Det har han. Den första i år, säger han.

Vid frukostkaffet läser jag en intressant artikel av Amanda Sokolnicki i Dagens Nyheter, där hon skriver om pojkarna som hamnar på efterkälken. Det känns som att vi har pratat om det i minst tio år. Enligt boken "Fördel kvinna" av Emma Leijsne växer en grupp lågutbildade pojkar upp till män utan framtidsutsikter, "en bördig mylla för extremism, kriminalitet, missbruk och våld".

Om vi vill ändra på hur samhället ser ut handlar det inte bara om att ge tjejer bättre självförtroende utan också att ge pojkar andra förebilder, andra sätt att hävda sig än genom respektlöshet och andra sätt att uttrycka känslor än att slåss.

Vi måste lära våra pojkar att se, lära dem att känna, utveckla deras hjärtan. Det är vår skyldighet.